OrPo käytti viikon tehokkaasti ja käänsi kurssinsa aivan toiseksi – kentällä nähtiin myös uusi liigatulokas: ”Kyllä se aika lailla jänskätti, etenkin uudessa roolissa, mutta enköhän minä siitä suoriutunut”

OrPon revanssi Puijo Wpolleysta 1.11.2023
OrPon ”nuoriso-osasto” teki hyvän iltapuhteen Puijo Wolleyta vastaan. Tässä OrPon 187-senttinen Milla Haapaniemi (11) kurottaa korkealle verkon yli ja torjuu Emilia Käännän (3) hyökkäyksen. Vieressä verkolla oikealla liigadebyyttinsä tehnyt ja ensimmäiset liigapisteet ottanut Henna Strengell. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Oriveden Ponnistus oli käyttänyt tappioiden jälkeisen treeniviikon tehokkaasti ja otti keskiviikkoiltana makean revanssin Puijo Wolleysta kotihallissa napaten täydet pisteet.

– Aivan ensiksi katselimme viikon takaisen Puijo-ottelun uudestaan ja analysoimme sen huolella, esimerkiksi kaikkien pelaajien sijoittumiset ja hyökkäyssuunnat. Samoin Puijon viimeksi hyviä torjuntoja tutkittiin tarkoin. Myös passarien kanssa pidin peräti neljä tapaamista. Eli kyllä tässä kovasti töitä on tehty, päävalmentaja Fabio Menta kertasi, miten suunta kääntyi.

Tuloksena oli iloinen voitto ja kauden ensimmäinen voitto erin 3–0 (25–16, 25–19, 15–17).

Pelin aloitti paterihyökkäyksellä pisteen tehnyt ja heti perään ässän syöttänyt OrPon pisterohmu Ada Aronen, joka juuri ennen pelin alkua kukitettiin sadan Mestaruusliigaottelun virstanpylväälle pääsystä. Anastasia Boricheva sai oman ruusunsa 200. liigaottelun kunniaksi, vaikkei vielä pelaamaan päässytkään.

Ada Aronen löi koko pelin palloa sydämensä kyllyydestä ja hankki tehot 18/+14, syöttipä kaksi ässääkin. Otteluisäntä Oriveden Sanomat palkitsikin hänet kotijoukkueen parhaana.

Arosta säesti erinomaisesti kolme ässääkin paukutellut Teija Vuorenmaa, 16/+10, ja kolmas tehopelaaja oli kolme torjuntapistettä ottanut Jessika Mursula, 12/+7. OrPon Emilia Putkisaari nimettiin ottelun PRO-liberoksi.

Huomattavan paljon pisteitä passariksi teki Jenna Ylivainio, joka kerta toisensa jälkeen – peräti kuudesti – hankki kotijoukkueelle pisteitä toisen kosketuksen jujuillaan. Niille näytti aina löytyvän tyhjä paikka vastustajan kentästä.

Ässät kotijoukkue voitti 7–1, syöttövirheet menivät tasan 8–8, samoin torjunnat 7–7. Vastaanotto- ja hyökkäysprosentit kertovat myös eroista suorituksessa: vastaanotto 59–46 ja hyökkäys 54–38.

Liigatulokas istutettiin heti hakkurin tontille – ei lainkaan huono sisääntulo

Polina Kochetkova paranteli edelleen kättänsä eikä ollut lainkaan vahvuudessa. Samoin Nea Subotic ei ollut pelikunnossa nuorten maajoukkuereissulla saamansa vamman takia.

Niinpä Menta oli täydentänyt kokoonpanoa ottamalla vahvuuteen Henna Strengellin ja Laura Sarajärven. Heistä Strengell laitettiin heti aloituskuusikkoon, eikä peli ehtinyt kauankaan vanheta, kun hän teki uransa ensimmäisen liigapisteen. Sarajärveä ei vielä tässä pelissä kentällä nähty.

– Kyllähän se jänskätti aika lailla, etenkin uudessa roolissa. En ole hakkurin paikalla aiemmin pelannut, vaan yleispelaajana, mutta nyt piti yrittää paikata Nean poissaoloa, Strengell selvitti pelin jälkeen.

Fiilikset olivat kuitenkin tuoreeltaan varovaisen innostuneet ensiesiintymisen jäljiltä, ja pisteitäkin ropsahti kaikkiaan 4/+2. Syöttönsä Strengell hoiti luotettavasti 80-prosenttisella onnistumisella, ja myös kentällä hän täytti paikkansa tulokkaalle kelpo suorituksella. Hän muun muassa päätti toisen erän eräpallon pisteeksi.

– Enköhän minä tästä ihan kunnialla selviytynyt, hän itse kuittasi tulikasteensa.

Kaiken kaikkiaan OrPon nuoriso-osaston Milla Haapaniemi ja Henna Strengell ansaitsevat erityiskiitoksen kylmäpäisistä ratkaisuista ja hyvästä pelistä.

Syöttövirheet jäivät muutenkin murto-osaan kauden alkupeleissä nähdystä. OrPon peli oli kaiken kaikkiaan järkevää, ja kaikki kantoivat kortensa kekoon. Katsojat kenties jännittivät, tuleeko jossakin kohtaa repsahdus, mutta ote piti ja homma hoitui kotiin suoraan kolmessa erässä, vaikka kakkoserän alkua mentiinkin vieraiden johdossa.

Vastassa äkäinen joukkue, näin suuri muodonmuutos silti yllätys – vieraiden taistelumieli jäi bussiin tai Kuopioon

Puijon valmentaja Pekka Seppänen arvasi toki, että vastassa on tappiosta sisuuntunut joukkue, mutta näin suurta muodonmuutosta ei hänkään osannut odottaa. Välillä hänestä näytti jo siltä, että teki OrPo mitä tahansa, pallo jäi heidän kenttäänsä. Oman joukkueen taistelumieli taas oli Seppäsen mukaan jäänyt Kuopioon tai bussiin.

– Ei vaan saatu otetta OrPosta syötöillä eikä torjuntapuolustuksella. Tämä oli hyvä oppi meille, Seppänen tunnusti.

Puijo Wolley kärsi myös nuorten maaottelureissun jäljiltä loukkaantumisista ja pahimmillaan viikolla harjoituksissa oli vain neljä pelaajaa. Hänkin nosti peliin uuden kasvon Katariina Korhosen.

Seppänen vuorotteli passarina sekä Liina Rätyä että Piper Matsumotoa, joka kauden alussa ennen Kuopioon päätymistään treenasi orpolaisten kanssa. Matsumoto kävikin ottelun jälkeen moikkaamassa tuttuja OrPon kenttäpuoliskolla.

Puijo Wolleyn pelaajista kukaan ei päässyt samanlaisiin tehoihin kuin parhaat kotijoukkueen pelaajat. Parhaat pistenaiset olivat keskipelaaja Ella Autere, 7/+7,  joukkueen parhaana palkittu yleispelaaja Emilia Kääntä, 9/+4, sekä yleispelaaja Venla Huoman, 8/+3.

Kun OrPo nyt on löytänyt hyvän vireen peliinsä, sen pitämistä testataan jo lauantaina kotiottelulla LiigaPlokia vastaan. Heti perään ensi viikon keskiviikkona vieraaksi on tulossa LP Viesti.

Leave a Comment