Käräjäoikeus antoi tuomion Juupajoella piiritystilanteeseen johtaneista tapahtumista – juupajokelaismies tuomittiin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen

Henri Pekka Juhani Åman tuomittiin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen tammikuisten tapahtumien seurauksena. Kotihälytystehtävä muuttui pitkäksi piiritystilanteeksi Juupajoen Kopsamolla.

Lue myös: Poliisioperaatio Juupajoen Kopsamolla on päättynyt – kohdehenkilö otettiin kiinni talonsa pihassa

Käräjäoikeudesta saadun tuomiolauselman mukaan vankeustuomio tuli lievästä eläinsuojelurikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Lue myös: Juupajoen tammikuista piiritystilannetta käsiteltiin käräjillä – näistä kaikista rikoksista juupajokelaismiestä syytetään

Ampuma-aserikosta ja huumausainerikosta lukuun ottamatta Åman oli kiistänyt syytteet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen aiemmin joulukuussa tapahtuneesta vaaran aiheuttamisesta.

Vajaa kymppitonni korvauksia

Vankeustuomion lisäksi Åmanin kaksi purettua kaasuasetta sekä rikoksentekovälineenä käytetty puukko tuomittiin valtiolle.

Puukkoja takavarikoitiin kolme kappaletta, mutta tuomiolauselman mukaan kahden osalta niiden ei ole voitu todeta olevan tahallista rikosta varten hankittuja tai valmistettuja. Nämä kaksi muuta puukkoa määrätään palautettavaksi niihin oikeutetulle eli tuomitulle. Takavarikko määrätään kuitenkin pidettäväksi voimassa, kunnes tuomio saa lainvoiman tai asiassa toisin päätetään.

Åman velvoitettiin korvaamaan asianomistajalle eli aviopuolisolleen kärsimyksestä 4 000 euroa, tilapäisestä fyysisestä haitasta 1 500 euroa, tilapäisestä kosmeettisesta haitasta 250 euroa, tilapäisestä psyykkisestä haitasta 1 000 euroa ja ambulanssi- ja lääkärikuluista 53,70 euroa korkoineen.

Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan valtiolle puolisonsa asianajajakuluja 2 361,43 euron edestä korkoineen.

Hänet määrättiin myös suorittamaan valtiolle rikosuhrimaksu 80 euroa ja korvaamaan valtiolle lääkärintodistuksen lunastuskulut 20 euroa sekä todistelukustannukset 171,90 euroa.

Näistä kertyy maksettavaa yhteensä 9 437,03 euroa.

Miehen puoliso tuomittiin lievästä eläinsuojelurikoksesta kymmeneen päiväsakkoon, mikä tekee 110 euroa. Lisäksi molemmat velvoitettiin korvaamaan valtiolle yhteisvastuullisesti 22 euroa todistelukustannuksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Leave a Comment