Omatoimikirjasto pysyy suljettuna viikonlopun ajan epäasiallisen käytöksen vuoksi – varoitus siitä, että kaikki kärsivät joidenkin hölmöilystä: kun kasvoille saadaan nimet, koteihinkin lähtee terveisiä

Oriveden kirjasto
Kirjastotoimenjohtaja Henna Kaukoniemi harmittelee, että joidenkin asiakkaiden hölmöilystä kaikki kärsivät. Tilapäinen viikonloppusulkeminen on muistutus tästä asiasta, ja sen toivotaan riittävän. Arkistokuva: Juha Jäntti.

”Viikonloppuna omatoimiaikana on ollut sen verran villiä menoa ja epäasiallista käytöstä, että tulevana lauantaina ja sunnuntaina omatoimikirjasto on kiinni. Toivottavasti meno rauhoittuu ja käytös paranee, ettei sulun tarvitse jatkua pidempään,” viestitti Oriveden kirjaston väki Oriveden Facebook-ryhmässä torstaina.

Kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi vahvistaa, että viime viikonloppuna omatoimiaikana kirjastossa tosiaan oli käyttäydytty epäasiallisesti toisia asiakkaita kohtaan eli haukuttu jotakin kävijää hyvinkin rumasti.

Varsinaista ilkivaltaa kirjastossa ei onneksi ole esiintynyt, mutta siistijöiltä on myös tullut kommenttia, että maanantaiaamuisin tiloissa on ollut tavallista sotkuisempaa.

– Päätimme reagoida saman tien. Josko väliaikaissulku pistäisi asianomaisia vähän miettimään ja muistuttaisi siitä, että kaikki kärsivät muutaman hölmöilystä, Kaukoniemi sanoo.

Tilanne ahdistava haukkujen kohteeksi joutuneelle

Kirjaston väki kuuli tapahtuneesta kyseiseltä asiakkaalta, joka oli katsonut parhaaksi poistua tilanteessa. Tilanne oli ollut niin ahdistava, että asiakas jopa miettii, uskaltaako tulla kirjastoon enää viikonlopun omatoimiaikana.

Asialla olivat nuoremmat kirjastonkäyttäjät. Parhaillaan koetetaankin selvitellä, saataisiinko kamerakuvassa näkyneille kasvoille nimet, jotta voitaisiin lähettää koteihin kirjeitä ja tiedottaa kirjaston sääntöjen rikkomisesta.

Häiriöitä ei Oriveden kirjastossa ole esiintynyt kovinkaan taajaan tai ainakaan niistä ei ole kantautunut tietoa kirjaston työntekijöille asti.

– Välillä joku on kertonut tavallista isommasta metelistä, ja muistutamme aina, että vartijalle saa ja kannattaa soittaa, jos kokee häiriötä olevan liikaa. Numero on siellä kirjastossa näkyvissä ilmoitustauluilla ja lainausautomaatin luona. Sitä en tiedä, kuinka korkea kynnys käyttäjillä tähän on, mutta olisi niistä hyvä kertoa tännekin, jotta pystyisimme puuttumaan asiaan, kirjastonjohtaja jatkaa.

Omatoimikäyttäjiä riittänyt joka aukiololle, myös jouluna ja juhannuksena

Viime vuoden lokakuusta asti ollut mahdollisuus on vetänyt hyvin, ja omatoimikäyttäjiä on poikennut kaikkina aikoina, myös juhlapyhinä. Omatoimikäyttäjiä on riittänyt niin tapaninpäivänä kuin juhannuksenakin.

– Siitäkin sen näemme, kun palautuskärry on maanantaiaamuisin ihan täynnä.

Käytössä on edelleen myös palautusmahdollisuus postiluukun kautta, ja sekin laatikko on viikonlopun jälkeen yleensä täynnä.

Eräjärvellä ei häiriöitä ole ollut.

– Kun kirjasto sijaitsee koulun kanssa samassa tilassa, valtaosin koulun ja päiväkodin väki hyödyntää omatoimiaikaa. Aika vähän muut kyläläiset sitä käyttävät, he näyttävät tulevan mieluummin torstaisin, kun paikalla on kirjaston henkilökuntaa. Kaikki eivät ehkä koe helpoksi mennä koulurakennukseen keskellä koulupäivää, Kaukoniemi mietiskelee.

Muina koulupäivinä kuin torstaisin Eräjärven kirjasto on omatoimikäytössä puoli yhdeksästä puoli kahteen. Iltaisin ja viikonloppuisin sinne ei pääse poikkeamaan, sillä ovet lukitaan koulupäivän päättyessä. Koulun loma-aikoina kuten ensi viikolla se on myös suljettu omatoimipoikkeajilta.

Vain muutamassa kirjastossa omatoimikäyttö on jouduttu lopettamaan kokonaan

Lyhytaikainen sulkeminen tuntuu tehonneen häiriköihin, eli palvelu otetaan pois, ellei sitä osata käyttää.

– Tosi vähän meillä on jouduttu tähän menemään. Tämä taitaa olla vasta toinen kerta, kun kirjasto on viikonloppuna tämän takia poissa käytöstä, Henna Kaukoniemi kertoo.

Omatoimikirjaston perustamiseen saatiin avustusta aluehallintovirastolta, meneekö se nyt tavallaan hukkaan? Kaukoniemi arvelee, että näihin poikkeustilanteisiin avilla löytyy ymmärrystä. Sieltä olikin juuri hiljattain tehty kysely, millaisia kirjastojen kokemukset omatoimikäytöstä ovat olleet.

– Avissa tunnutaan olevan tyytyväisiä siitä, että valtaosalla kirjastoja tällaiset tilanteet on saatu hoidettua tiedotusta lisäämällä. Vain muutamassa tapauksessa omatoimikäyttö on jouduttu pistämään kokonaan kiinni. Ei avi lyhyisiin tilaisiin sulkuihin puutu, parempi näin. Koska niitä pysyviä sulkuja on ollut niin vähän, tilapäinen rajoittamien näyttää tehonneen, Henna Kaukoniemi arvioi.

Leave a Comment