Vuoden 4H-yrittäjän ura urkeni ystävän esimerkistä – Tuomaksen piha- ja kiinteistöpalveluiden yrittäjää kuvaillaan esimerkilliseksi, monipuoliseksi, rohkeaksi ja suunnitelmalliseksi: ”Oma-aloitteisuus on tärkeää, ja töitä täytyy kysellä myös itse”, nuori yrittäjä tietää

Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pauli Kujala kannusti vuoden 4H-yrittäjä Tuomas Suorantaa tekemään asiat omannäköisesti, jalat maassa ja nöyrästi. Kuva: Heli Rahkonen

Esimerkillinen. Monipuolinen. Rohkea. Pitkäjänteisen suunnitelmallinen.

Näin luonnehditaan Juupajoen 4H-yrittäjäksi valittua 14-vuotiasta Tuomas Suorantaa.

Lue myös: Tuomas Suoranta palkittiin vuoden 4H-yrittäjänä Juupajoella – toista kertaa järjestetyssä nuorten yrittäjäjuhlassa jaettiin myös stipendejä

– Hyvältä tuntuu. Töitä ollaan tehty, kuittaa nuori yrittäjä fiiliksensä tuoreeltaan yllätyksenä tulleen palkitsemisen jälkeen.

Tuomaksen piha- ja kiinteistöpalvelut -yritys on ollut toiminnassa vuoden päivät. Hiljattain 14 vuotta täyttänyt Suoranta perusti sen heti, kun 4H-yrittäjyyteen vaadittava 13 vuoden ikä tuli täyteen viime syksynä.

Tuore kunnanjohtaja Riku Siren iloitsi nuorten yrittäjäjuhlassa pitämässään puheessa siitä, että Juupajoella on niin paljon myös nuorta yrittäjyyttä. 4H-yrittäjiä on Juupajoella kolmisenkymmentä.

– Nuoret yrittäjät ovat esimerkki, mitä voi saavuttaa, kun uskoo itseensä, on rohkea ja päättäväinen. Tämä saattaa innostaa myös muita nuoria tekemään omia juttujaan ja uskomaan omiin kykyihinsä, Siren sanoi.

Juuri tältä pohjalta alkoi myös Tuomas Suorannan yrittäjänura.

– Kaikki lähti siitä, kun hyvä kaverini Soikan Viljo oli ollut jo 4H-yrittäjänä ja olin kuullut häneltä hyvää yrittäjyydestä. Se alkoi kiinnostaa, kun taustalla oli myös naapuriapua ja kotitöitä, kuten ruohonleikkuuta, hän kertoo.

Lue myös: 15-vuotias Viljo Soikka ryhtyi 4H-yrittäjäksi heti, kun se pari vuotta sitten oli mahdollista – liikunnallinen nuori nauttii yrittäjyydestään niin paljon, ettei se edes tunnu työltä

Tuomas Suoranta tekee 4H-yrittäjänä piha- ja kiinteistötöitä. Kesällä työllisti erityisesti nurmikonleikkuu. Hän on tullut tutuksi myös 4H-kerhojen ohjaajana ja nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Kuva: Heli Rahkonen

Ruohonleikkuu työllistänyt kesällä

Juuri ruohonleikkuu onkin yksi Suorantaa eniten työllistävistä askareista. Vakiasiakaskuntaa on jo ehtinyt muodostua.

– Teen kaikennäköisiä piha- ja kiinteistötöitä, ruohonleikkuun lisäksi maalausta, remontointia ja talvella lumitöitä, hän listaa.

Hänellä on oma ruohonleikkuri, mutta työt hoituvat myös asiakkaan koneilla. Suoranta uskoo, että hänen isänsä kuljettaa nuorta yrittäjää mielellään kotoa Koppelojärveltä keskustan työmaille.

Lisäksi Suoranta on vetänyt nuoremmille lapsille erilaisia kerhoja.

– Jalkapallo-, salibandy- frisbeegolf- ja eräkerhoja, hän kertoo.

– Kerhojen vetäminen on minulle helppoa, ja nuorten kanssa on kiva työskennellä. Liikunta on kulkenut aina mukanani ja siitä on kertynyt kokemusta, sanoo seitsemän vuotta jääkiekkoakin pelannut Suoranta.

Yrittäjänä hän pitääkin vahvuutenaan juuri sosiaalisia taitojaan.

– Olen sosiaalinen ja tulen kaikkien kanssa toimeen, Tuomas Suoranta toteaa.

Yrittäjyyden yhdeksi parhaista puolista hän nimeääkin sen, että pääsee olemaan ihmisten kanssa tekemisissä.

– Tietysti myös raha motivoi, hän miettii.

Valinta vuoden 4H-yrittäjäksi tuli Tuomas Suorannalle yllätyksenä. Kuva: Heli Rahkonen

Työputken jälkeen mukava lomaillakin

Tuomas Suoranta kertoo alkukesästä heti kesäloman alkajaisiksi painaneensa pitkää päivää.

– Aamukahdeksasta iltakymmeneenkin. Aamulla menin maalaamaan, illalla ruohoa leikkaamaan ja sitten kotiin nukkumaan. Se oli kiireinen viikko, mutta sen jälkeen vähän rauhoittui.

Yrittäjänä hän kuitenkin tietää, että töitä on tehtävä silloin, kun niitä on. Hän on oppinut myös aikatauluttamaan tekemisiään.

– Tein kaikki hommat alta pois, niin oli mukava rauhoittua sitten, hän kuittaa kiireisen työviikkonsa.

Suoranta kertoo markkinoineensa yritystään sosiaalisessa mediassa, mutta suurin osa töistä on tullut Juupajoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mäkisen kautta.

– Oma-aloitteisuuskin on tärkeää, ja töitä täytyy kysellä myös itse, Tuomas Suoranta kuitenkin huomauttaa.

Lue myös: Ulla Mäkinen opettamaan juupajokelaisia nuoria terveeseen yrittämisen kulttuuriin, jossa itseään ei aseteta ahdinkoon – yritystoimintaa suunnitellaan nuoren jaksaminen huomioiden

Työnsä Tuomas Suoranta pyrkii tekemään jokaiselle asiakkaalle niin hyvin kuin pystyy, ja yrittäjyys on yksi vaihtoehto myös tulevaisuuteen.

– Kuten Kujalan Paulikin yrittäjäjuhlassa sanoi, olen hänen tapaansa ennemminkin tekijä kuin koulunpenkillä istuja. Varmasti hakeudun sellaiselle alalle, jossa pääsee tekemään. Vaihtoehtoja on monia, Suoranta miettii.

Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pauli Kujala kysyi heti palkitsemisen jälkeen Tuomas Suorannalta, miltä nyt tuntuu. Hyvältähän tunnustus tuntuu, Suoranta myönsi. Häntä kehuttiin esimerkilliseksi, rohkeaksi, monipuoliseksi ja suunnitelmalliseksi yrittäjäksi. Taustalla näkyvät Jussi Haavisto Pirkanmaan yrittäjistä ja Juupajoen kunnan hyvinvointijohtaja Anne Tuovila. Kuva: Heli Rahkonen

Nuorisovaltuutettuna pääsee vaikuttamaan

Tuomas Suoranta valittiin taannoin myös Juupajoen nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi.

Lue myös: Juupajoen nuvaa johtaa Tuomas Suoranta – järjestäytymiskokouksessa tehtiin myös historiallinen päätös

Miten oikein ennätät joka paikkaan, Tuomas Suoranta?

– Kyllä sitä kerkeää, ei töitä kuitenkaan ole buukattu joka päivälle ja viikolle. Kesälomalla tuli tehtyä paljon töitä, mutta nyt olen vähän vähentänyt, että kerkiää koulunkin käymään, hän kuittaa.

Jääkiekkoa hän ei enää pelaa, mutta vapaa-ajalla metsästys ja luonnossa liikkuminen ovat lähellä sydäntä. Hän on myös ollut mukana oppilaskuntatyöskentelyssä, joten tämä on antanut hyvää pohjaa myös nuorisovaltuustossa työskentelylle.

– Ajattelin, että nuorisovaltuustoon voisi olla mukava homma mennä ehdolle, koska olen ollut oppilaskunnassakin. Asioihin ja varsinkin nuorten asioihin vaikuttaminen on aina ollut mukavaa. Kun kysyttiin puheenjohtajaehdokkaita, olin, että totta kai voin olla puheenjohtaja, hän kertoo.

Puheenjohtajana hän muun muassa valmistelee kokouksia, on mukana eri asioihin keskittyvissä tiimeissä ja tiedottaa muita nuvalaisia.

– Mitään tiettyä tavoitetta minulla ei puheenjohtajana ole, vaan haluan ajaa kaikkien nuorten asioita.

– Meillä on ollut kunnassa aika hyvin nuorisotoimintaa ja nuorisotyötä tekeviä lähivuosina. Nuokkari on hyvä, ja myös koulunuokkari on tosi mukava paikka, hän kehuu.

Myös kansainvälisyystoiminta Juupajoella on lisääntynyt, mikä ilahduttaa nuorisovaltuuston puheenjohtajaa.

– Itsekin opin kieliä paremmin puhumalla. Lisäksi sieltä saa uusia kavereita, kertoo jo kertaalleen Kroatiassa ollut ja lokakuun lopussa sinne jälleen uudelleen suuntaava Suoranta.

Lue myös: Perjantaipitsaa ei tarvitse tällä viikolla välttämättä tehdä itse – Juupajoen nuoret nimittäin pistävät pystyyn pop up -pitserian

Parhaillaan nuorisovaltuusto kyselee nuorilta, mitä uutta ja yhteisöllistä nuoret Juupajoelle haluaisivat Poko ry:ltä haetulla Mini-Leader-hankerahoituksella. Tuomas Suoranta liputtaa yhteisöllisyyden nimeen.

– Yleensä nuorilta tulee hyviä ideoita, joten heiltä kannattaa kysyä, hän toteaa.

Lue myös: Juupajoen nuva hakee nuorisovaltuustomyönteisen kunnan sertifikaattia – se järjestää myös kyselyn nuorille, jossa haetaan ehdotusta nuorten projektiksi

Vaikka nuorisovaltuuston kausi on vasta alussa, jää Tuomas Suoranta puheenjohtajana historiaan. Hän on ensimmäinen nuorisovaltuuston puheenjohtaja, joka edustaa läsnäolo- ja puheoikeudella kunnanvaltuuston kokouksissa.

– Innolla menen sinne kertomaan aikuisille nuorten asioista, hän sanoo.

Leave a Comment