Tee Teatterin ensi-iltaan tuleva Les Fertiles rakentuu 1980-luvulla suosionsa huipulla olleen rokkitähti-Doriksen ympärille – naiseuden kasvukipujen kanssa käydään välillä syvissäkin vesissä: ”Ärräpäitä lentelee, kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä”

Tee Teatterin Les Fertiles saa ensi-iltansa Taistolla keskiviikkona. Näyttämöllä nähdään Markus Hannila (vas.), Viivi Söderholm, Stiina Alenius, Minna Vasara, Piia Hannila, Katja Vihusaari ja Johanna Lundgren (edessä). Kuva: Tapani Nero

Taistolla keskiviikkona ensi-iltaan tuleva Les Fertiles on rock-bändin tarina. Bändin, joka olisi voinut olla olemassa. Samalla se on tarina naisten asemasta miehisellä alalla ja yhteiskunnassa ylipäätään. Näin näytelmää kuvaillaan tapahtumatiedotteessa.

Ohjaaja Outi Söderholm kertoo, että päähenkilönä nähdään ikääntyvä rock-tähti Doris (Katja Vihusaari). Näytelmä kertoo paitsi unelmista ja kasvusta myös ikääntymisestä. Se muistuttaa elämän kertaluonteisuudesta, elämisestä tässä ja nyt.

– Doris on 1980-luvulla ollut kovin suosittu, mutta suosio on myöhemmin vähän hiipunut. Tarinaa rakennetaan hänen ympärilleen, mutta myös muilla näyttelijöillä on hyvin vahvat roolit, Söderholm sanoo.

Teemat käsittelevät naisena olemista, kasvukipuja, uhrautumista, sukupuolten välistä epätasa-arvoa, hyväksikäyttöä, ikääntymistä, nuoruuden ihannointia, sukupolvien kohtaamista, kauneusihanteita, kiusaamista ja kaiken katoavaisuutta, Söderholm listasi kevättalvella, kun näytelmän käsikirjoitus oli valmistunut harjoiteltavaksi.

Lue myös: ”Jos ennen olivat mukana lapset, nyt ovat äidit ja isät” – Tee Teatterin ryhmä kasattiin tällä kertaa aikuisista, ja hiljattain käynnistyneissä näytelmän harjoituksissa päästään revittelemään keikkarundille ja pysähtymään samalla vakavien aiheiden äärelle

Vihusaaren lisäksi lavalla nähdään Minna Vasara, Johanna Lundgren, Stiina Alenius, Piia Hannila, Markus Hannila ja Viivi Söderholm.

Outi Söderholm kuvailee, että hahmoista on löydettävissä yhtymäkohtia tunnettuihin henkilöihin.

– Ehkä sellainen karikatyylinen ihmistyyppi on tunnistettavissa, rock-staroja kun ollaan. Tällä on haettu meininkiä hahmoihin, ja samalla myös huumoria ja keveyttä näytelmään.

”Annetaan tulla kaikki ulos”

Kevättalvella Söderholmia kutkutti ajatus päästä tekemään teatteria tällä kertaa vain aikuisten kesken. Hän mainitsi, että tavoitteena on päästä revittelemään. Miten on, Outi Söderholm, nähdäänkö revittelyä myös lavalla?

–  Kyllä sillä tavalla päästään revittelemään, että porukassa kaikki ovat luontaisesti hyvin rohkeita, ja tuota rohkeutta myös käytetään. Kielenkäyttö näytelmässä on ehkä karskimpaa kuin on totuttu, ja ärräpäitä lavalla lentelee, kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Näitä ovat esimerkiksi vanhenevan naisen tunteet ja tuntemukset tai toisaalta uraa tekevän pienten lasten äidin. Mitään ei pidätellä, vaan annetaan tulla kaikki ulos.

Näytelmän aiheita luvataan kuitenkin käsitellä lempeydellä ja myötätunnolla, vaikka syvissä vesissä välillä käydäänkin.

– Vakavien teemojen kautta löytyy myös elämäniloa, selviytymistä ja itsensä löytämistä. Vaikka elämä ei ole helppoa, siitä voi yhdessä huumorin siivittämänä tehdä siedettävää ja jopa kivaa. Näytelmä pyrkii näkemään kaikissa hyvän ja ymmärtämään ihmisten moniulotteisuutta, Söderholm on kuvaillut aiemmin.

Iltamatkin luvassa

Les Fertiles on Tee Teatterin kuudes tuotanto. Näytelmä on ryhmän ideoima, ja siltä pohjalta Söderholm on käsikirjoittanut ja ohjannut sen.

– Matka tähän pisteeseen on ollut ihana! Kaikki ovat olleet tosi aktiivisesti ja innolla mukana, ja ryhmä toimii todella hyvin. Aloitimme vasta tammikuussa, mutta kaikki on kuitenkin mennyt aikataulun mukaan ja suunnitellusti, Söderholm kertoo.

Les Fertiles esitetään neljä kertaa. Yhden esityksen ympärille järjestetään myös iltamat. Tuolloin Pojat-yhtyeen jäsenistä koostuva trio Los Pogos soittaa 80-luvun kansainvälisiä hittejä. Yhtyettä kuullaan ennen esitystä lämppärinä, ja keikan se vetää esityksen jälkeen.

Lue myös: Pojat-yhtye julkaisee uuden levyn elokuussa – maistiaisia siitä pääsi kuulemaan, kun Pasin tehtaalla oli viikonloppuna avoimien ovien päivä, katso kuvista mitä kaikkea oli tarjolla

Myös Les Fertilesillä on itse tehty biisi, joka kuullaan esityksessä.

– Laulua ja tanssiakin näytelmässä on luvassa, Söderholm paljastaa.

Varsinaista ikärajaa Söderholm ei ole esitykselle asettanut, mutta roisin kielenkäytön vuoksi hän ei suosittele sitä perheen pienimmille.

Leave a Comment