Orivedellä juostaan lauantaina yleisurheilun piirimestaruuksista 40 vuoden tauon jälkeen – kymmenen sekajoukkuetta kilpailee paremmuudesta Hiihtomaan reitillä

Johanna Rosnell maastojuoksun piirinmestaruuskilpailuissa Orivedellä vuonna 1983. Kuva: Johanna Rosnellin kotialbumista

Oriveden Ponnistuksen yleisurheilujaosto järjestää lauantaina yleisurheilun piirinmestaruuskilpailut Orivedellä 40 vuoden tauon jälkeen, kun Hiihtomassa kilpaillaan maastojuoksuviestissä.

Yleisurheilujaoston puheenjohtaja Johanna Rosnell kertoo, että viestiä tarjottiin Orivedelle järjestettäväksi jo keväällä.

– Sitä tarjottiin meille, koska siihen ei ollut muita halukkaita järjestäjiä vielä ilmaantunut. Emme vielä oikein siinä kohtaa tienneet, mihin lupauduimme, mutta ajattelimme, että ilman muuta.

Lue myös: Paikoillanne, valmiit, uuteen alkuun! – Oriveden Ponnistuksen lähes kauttaaltaan vaihtunut yleisurheilujaosto haluaa tuoda lisää pöhinää Suojan kentälle

Vasta tämän jälkeen selvisi, että kilpailussa on vain yksi lähtö ja kaikki ikäluokat kilpailevat yhdessä. Joukkueessa juoksevat vuorotellen tyttö- ja poikaurheilijat ikäsarjoissa 9, 11, 13 ja 15 vuotta eli jokaisessa joukkueessa on mukana kahdeksan urheilijaa.

Mukaan on ilmoittautunut kymmenen joukkuetta, joista yksi on Oriveden Ponnistuksen oma, joskin hiukan alaikäinen joukkue. Nyt Rosnellille onkin ehkä jo avautunut, miksei järjestäjiä kilpailulle ollut jonoksi asti.

– Järjestelyissä on aika iso vaiva siihen nähden, kuinka paljon tästä esimerkiksi saadaan tuloja. Mutta hyvähän tällaistakin on kokeilla järjestää, hän toteaa.

Juuri sen enempää joukkueita ei ole aiemminkaan vastaavissa kilpailuissa ollut. Tämän Rosnell on selvittänyt Hämeen seudun yleisurheilun kilpailupäällikkö Harri Samuelssonilta.

– Hän sanoi, että kymmenen joukkuetta on ollut, mutta ei kahtakymmentä, Rosnell kertoo.

Urheilijana mukana edellisissä kisoissa

Johanna Rosnell oli mukana myös niissä edellisissä Orivedellä järjestetyissä pm-kilpailuissa vuonna 1983. Tuolloin kyseessä olivat henkilökohtaiset maastojuoksut, jotka kilpailtiin ammattikoulun maastoissa. Rosnell oli tuolloin kymmenenvuotias, vasta yksitoista täyttämässä, ja kilpaili 12-vuotiaiden sarjassa.

– Sijoitusta en todellakaan voi varmaksi sanoa, mutta jossain 12.–14. paikkeilla, jos jotain pitäisi sanoa, hän kertoo.

Rosnell toivoo, ettei seuraavien pm-kisojen järjestämiseen Orivedellä menisi nyt yhtä pitkää aikaa.

– Kun kilpailut tulevat seuraavan kerran hakuun, täytyy katsoa, mitä voisimme täällä järjestää.

300 metrin mittainen Suojan kenttä rajaa osan kilpailuista auttamatta ulos. Rosnell kuitenkin ajattelee, että jonkun ottelun Suojalla voisi järjestää, mutta esimerkiksi 400 metrin aidat eivät onnistu.

– Ennemminkin kilpailujen järjestämisessä on varmaankin pelätty toimitsijamääriä. Toimitsijoita täytyy olla aika paljon, joten siinä mielessä tällainen maastojuoksu on meille turvallisempi vaihtoehto.

Katsojia toivotaan

Nyt maastojuoksujen järjestämiseen on valmistauduttu muutaman ylimääräisen kokouksen verran. Ajanottoon apua tulee hiihtojaostolta, ja aiemmin viikolla järjestettyjä suunnistuskisoja varten tuodut bajamajat ovat urheilijoiden käytössä. Kisakahviota pyöritetään omin voimin, samoin muita toimitsijatehtäviä.

Alun perin kilpailupäiväksi oli kaavailtu torstaita, mutta oikeastaan viikonloppu sopii järjestäjille paremmin.

– Pääsemme aamusta merkkailemaan reittejä ja pystyttelemään maalitolppia, Rosnell suunnittelee.

Paikaksi valikoitui Hiihtomaa sen sopivan eli kilometrin mittaisen lenkin takia. Kilpailijat juoksevat lenkin hiihtosuuntaan nähden vastakarvaan, mikä tekee siitä rankemman.

Paikalle Rosnell on laskeskellut tulevan vähintään sata muiden seurojen urheilijaa ja huoltajaa ja viitisenkymmentä omaan väkeen kuuluvaa. Hän toivoo, että paikkakuntalaisetkin lähtisivät kilpailua seuramaan.

– Kisatunnelma olisi ihan erilainen, jos olisi väkeä katselemassa ja kannustamassa, hän tietää.

Leave a Comment