”Uudistus on tosi tärkeä meille kaikille, mutta sen pitää olla myös ihmisten hyväksyttävissä oleva” – Marjo Mäkinen-Aakula moitti Pirhan asukastilaisuudessa suunnitelmaa, jossa vuodeosastoja ei jää Itä-Pirkanmaalle

Pirha, asukastilaisuus Kangasala
Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmia koskeva asukastilaisuus pidettiin tiistaina Kangasalla. Jäljellä on vielä yksi kuulemistilaisuus, joka pidetään ensi tiistaina Tampereella. Kuva: Kristiina Helminen

Kangasalla tiistaina pidetty Pirkanmaan hyvinvointialueen asukastilaisuus terveys- ja sosiaalipalveluja koskevista tulevaisuudensuunnitelmista noudatti jo edellisestä neljästä tilaisuudesta tutuksi tullutta kaavaa: kuulijoita oli paikalla paljon ja tällä kertaa jopa niin paljon, että kaikki he eivät mahtuneet samaan saliin.

Lue myös: Tunteikas alueellinen kuulemistilaisuus sisälsi välihuutoja ja äänekkäitä aplodeja – Juupajokikin sai äänensä kuuluviin

Paikalla oli väkeä etenkin Pälkäneeltä, josta Kangasalle oli lähdetty yhteistuumin ja yhteiskuljetuksella.

Mukana oli muun muassa Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka, joka tilaisuuden alkupuolella toi esiin Pirkanmaan pienten kuntien ajatuksia keskittämissuunnitelmista. Hän vaati vakaata harkintaa ennen päätöksentekoa sekä yhdenvertaisuutta.

– Nyt esitys tekee eroa ihmisten välille heidän asuinpaikasta riippuen, Pikka sanoi.

Kuhmoislaisten puolesta paikalla oli kunnanvaltuutettu Osku Puukila. Hän jätti tilaisuudessa Pirhan viranhaltijoille yli 750 henkilön allekirjoittaman adressin palveluiden säilymisen puolesta. Suunnitelman mukaan Kuhmoisten vuodeosasto aiotaan lakkauttaa jo ensi vuoden aikana.

– Tämä suunnitelma on maalaisrasismia, Puukilta tiivisti tuntemuksensa.

Myös kangasalalaisia salissa oli runsaasti, mutta orivesiläisedustus tilaisuudessa oli vähäinen. Kun juontajana toiminut integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho mainitsi Oriveden, määräksi saatiin vain kaksi orivesiläistä. He olivat aluevaltuutetut Sami Kymäläinen ja Marjo Mäkinen-Aakula.

Menot kasvavat, sopetuksia on tehtävä

Tilaisuuden aluksi puhuneen Pirhan tukipalvelujohtaja Pekka Erolan mukaan keskeinen syy muutoksille on palvelutarpeen kasvuun vastaaminen.

– Meillä väestö Pirkanmaalla kasvaa ja erityisesti ikääntyneiden määrä kasvaa. Sitä kautta myös palvelutarpeet kasvavat. Myös palveluiden yhdenvertainen saatavuus Pirkanmaalla on turvattava, Erola sanoi.

Lue myös: Aluehallitus päätti sopeuttamistoimien ja yt-neuvottelujen aloittamisesta – palveluverkoston uudelleenorganisointi keskeinen osa rakenteellisia sopeuttamistoimia

Lisäksi taustalla vaikuttavat mahdollisten kustannusten kasvun hillintä, kiinteistöjen vaatimat investoinnit sekä erityisesti haasteellinen henkilöstötilanne.

– Meillä on suoraan sanottuna henkilöstöpula. Kun olemme selvittäneet näitä eri ammattinimikkeitä, niin henkilöstöpula koskee niitä kaikkein keskeisimpiä ammattiryhmiä. Niitä, jotka tämän sote-palvelut tuottavat. Tämä on myös vaikea asia hoitaa pikaisesti kuntoon. Keinoja on, mutta ne ovat pitkäkestoisia, Erola totesi.

Erola myös muistutti, että hyvinvointialue saa rahoituksensa valtiolta. Ensi vuodeksi valtion myöntämä rahoitus kasvaa hiukan, mutta menot Erolan mukaan ovat sellaiset, että Pirhan alueella on välttämätöntä tehdä pysyviä sopeutuksia.

Erola kertoi, että toimitiloja Pirhalla on nyt suurin piirtein 750. Ne vaativat kunnossapitoa ja remontointia. Varoja ei kuitenkaan ole riittävästi niitä kaikkia varten, vaan investointeja pitää kohdentaa.

Palvelut keskittyvät, tilalle tuodaan muun digitaalisia palveluita

Hyvinvointialueen palveluverkon uudistamisen ensimmäinen vaihe koskee lääkärien ja sairaanhoitajien vastaanottopalveluita, työikäisten sosiaalipalveluita ja vuodeosastoja.

Valmistelussa parhaana vaihtoehtona on pidetty laajempien muutoksien skenaarioita, jossa palveluita keskitetään vahvoihin osaamiskeskuksiin. Samalla kun palveluverkkoa tiivistetään, liikkuvia palveluita ja digitaalisia palveluita lisätään merkittävästi. Tavoitetila on asetettu vuoteen 2035.

Avopalvelulinjan johtaja Eeva Torppa-Saarinen kertoi myös, että digipalveluiden kilpailutus on Pirhassa parhaillaan menossa, ja digiklinikan on tarkoitus aloittaa toimintansa koko Pirkanmaalla vappuna 2024.

– Tiivistämisen ehtona on se, että meillä on toimivat vaihtoehtoiset palvelut. Niitä ovat digipalvelut ja liikkuvat palvelut. Asiakkaiden palvelunsaanti siis turvataan ennen kuin toimipisteverkkoon tehdään muutoksia, Torppa-Saarinen korosti.

Vuodeosastot keskitetään esityksen mukaan jatkossa nykyisen 16 sijaan 10 toimipisteeseen. Muun muassa Oriveden vuodeosasto aiotaan lakkauttaa.

– Peruslähtökohta on, että emme esitä sairaansijojen vähentämistä, vaan maltillista kasvua terveyskeskusten vuodeosastojen suuntaan. Palveluverkkoa kuitenkin tiivistetään eli vuodeosastoja olisi jatkossa kymmenellä paikkakunnalla. Määrä ei kuitenkaan ole vielä kiveen hakattu. Palautteet ja asukastilaisuudet vaikuttavat päätöksentekoon sekä se, millaiseksi palveluverkko kokonaisuudessaan muodostuu, sairaalapalveluiden johtaja Juha Kinnunen sanoi.

Kinnunen myös huomautti, että terveyskeskusten vuodeosastopaikat on pohjimmiltaan tarkoitettu akuuttihoitopaikoiksi. Jos paikkoja käytettäisiin vain tätä tarkoitusta varten, olisivat hoitoajat suhteellisen lyhyitä eli keskimäärin alle viisi päivää.

– Terveyskeskuksissa on tällä hetkellä aika paljon potilaita, jotka ovat odottamassa hoivapaikkaa. Tämä muodostaa meille sen ongelman: ennen kuin teemme muutoksia, meidän pitää varmistaa, että asumisen ja ikäihmisten hoivapaikkoja on riittävä määrä tarjolla.

Pirha, asukastilaisuus, Kangasala
Orivesiläinen aluevaltuutettu Marjo Mäkinen-Aakula ei pitänyt reiluna, että Itä-Pirkanmaalta aiotaan lakkautta kaikki vuodeosastot. Kuva: Kristiina Helminen

Mitä tapahtuu itäpirkanmaalaisille?

Orivesiläisten ja samalla myös koko Itä-Pirkanmaan alueen asukkaiden äänenä tilaisuudessa toimi Marjo Mäkinen-Aakula. Hän pyysi puheenvuoronsa ajaksi taustalle karttaa, johon oli merkitty paikkakunnat, joille vuodeosastot esityksen mukaan keskitetään.

Hän kertasi, kuinka lakkautettaviksi ovat tulossa muun muassa Kuhmoisten, Ruoveden, Oriveden ja Mänttä-Vilppulan vuodeosastot.

Mäkinen-Aakula myös huomautti, että fyysisen toimipaikan kohtaa merkitsevät talot pitäisi olla kartoilla jatkossa täysin oikeilla kohdillaan. Nyt Kangasalan toimipiste oli hänen mukaansa sijoitettu liikaa itään eli suurin piirtein Sahalahden kohdalle.

– Kun katsomme tätä suunnitelmaa, jossa vuodeosasto on Virroilla, Kangasalan länsireunalla ja Valkeakoskella, niin mitä tapahtuu itäpirkanmaalaiselle ihmistyypille. Onko niin, että sillä ei ole mitään väliä, että pohjoisesta etelään kulkevan janan itäpuolella ei ole yhtään vuodeosastoa. Koko Itä-Pirkanmaa on tyhjä, hän kommentoi.

– Mielestäni näin ei voi olla. Uudistus on tosi tärkeä meille kaikille, mutta sen pitää olla myös ihmisten hyväksyttävissä oleva. Jos Itä-Pirkanmaalle sanotaan, että siellä on ambulanssit hoitamassa, niin mitäs sitten kun Ysitiellä rytisee tai ambulanssi on Mänttä-Vilppulassa, Mäkinen-Aakula jatkoi.

Vastauksen hän sai Juha Kinnuselta, joka vakuutti, että juuri palautteiden vuoksi kuulemistilaisuuksia on päätetty järjestää. Hän myös toisti jo aiemmin sanomansa, että kartta on aivan toisenlainen, kun siihen lisätään muita palveluita.

– Totta kai, jos me katsomme nyt karttaa, niin se näyttää ihan hölmölle. Mutta emme me ihan niin hölmöjä olla. Muistetaan nyt ne ikäihmisten palvelut, joiden toimipisteitä on tällä hetkellä 160. Kun katsotaan, kuinka paljon yli 80-vuotiaiden määrä kasvaa Pirkanmaalla, niin pahoin pelkään, että niitä tarvitaan vielä aika paljon lisää. Sitten tuo kartta on aika erinäköinen. Mutta en ollenkaan vähättele sitä, etteikö terveyskeskuksen vuodeosasto ole tärkeä ja olennainen tässä kokonaisuudessa.

Mäkinen-Aakula toi myös esiin, mitä edellisenä päivänä pidetyssä aluehallituksen kokouksessa oli tapahtunut. Keskustan kangasalalainen edustaja oli tehnyt esityksen, jossa aluehallitusta edellytettiin jatkovalmistelussa huomioimaan pirkanmaalaisten oikeus yhdenvertaisiin sote-palveluihin siten, että jokaisen hyvinvointialueen jäsenkunnan alueella on vähintään yksi lähipalvelupiste myös tulevaisuudessa.

– Oletteko kuullut miten äänestyksessä kävi? Esitys hävisi numeroin 4–9. Ehkä on epäkorrektia luetella, mitkä puolueet äänestivät mitäkin, mutta sen voi tarkistaa pöytäkirjoista. Kun aluehallituksella on kaikki valta näissä asioissa, niin toivoisin teidän kaikkien tsemppaavan omia edustajianne, Mäkinen-Aakula sanoi.

Kaikkia tiloja ei ole vielä ehditty tarkastaa

Myös muissa puheenvuoroissa tuotiin esiin, että esitykseen liittyvissä aineistoissa on virheitä. Muun muassa suljettaviksi esitettyjen terveyskeskusten alueelta Kangasalle siirtyvien käyntien matka-aikoja pidettiin esityksessä aivan liian optimistisina. Myös Pälkäneen ja Luopioisten terveysasemien kunto mainittiin olevan arvioitu aineistossa heikommaksi kuin se oikeasti on.

Lue myös: Kerro näkemyksesi Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmista – nyt on asukkaiden ja palveluiden käyttäjien aika vaikuttaa

Virheellisyyksiä pyydettiin korjattavaksi ennen varsinaista päätöksentekoa. Viranhaltijoista Torppa-Saarinen myönsi, että perustiedoissa on vielä puutteellisuuksia ja epätarkkuuksia, mutta niitä korjataan muun muassa palautteiden perusteella.

– Tiedot perustuvat tilastoihin ja rekisteritietoihin. Meiltä ei ole vielä käyty katsomassa kaikkia toimipisteitä, mutta se on työn alla, hän sanoi.

Kinnunen puolestaan vastasi huoleen etäisyyksien kasvamisesta, että tilastojen mukaan suomalaiset asioivat terveyskeskuksessa keskimäärin neljä kertaa vuodessa.

– Se on ihan eri asia kuin kauppa. Ei lääkärin vastaanotolla koko ajan käydä. Mutta tilanne on toinen paljon palveluita käyttävien eli säännöllisesti hoitoa tarvitsevien kohdalla. Sen vuoksi näitä etäisyyksiä on pyritty huomioimaan, että ne ovat kohtuullisia.

Lisäksi hän jatkoi, että hyvinvointialueella on niin paljon toimipisteitä, ettei niissä kaikissa ole mitenkään vielä voitu ehtiä vierailla ja tehdä tarkastusta.

– Mutta ne paikat, jotka otamme käyttöön ja tarvitsemme, niin totta ihmeessä ne arvioidaan kunnolla ja niihin tehdään toiminnan tarvitsemat remontit.

Pirha, asukastilaisuus, Kangasala
Kangasalan tilaisuuteen oli tullut väkeä Pälkäneeltä yhteiskuljetuksella ainakin kahden bussillisen verran. Tukea pälkäneläispuheenvuoroja pitäneet saivat seisomaan nousseilta muilta pälkäneläisiltä. Kuva: Kristiina Helminen

Päätöksiä ei ole tehty, mutta esitys osoittaa suunnan

Runsaslukuisesti paikalla olleet pälkäneläiset puolustivat omia palvelujaan ja käyttivät useita puheenvuoroja. Yksi heistä, Pertti Salminen, piti esitystä lähinnä keskittämis- ja säästösuunnitelmana. Hän vaati kunnollista vaikutusten arviointia, mikäli terveyspalvelujen fyysisiä toimipisteitä lopetetaan.

– Jos nyt tehdyt esitykset toteutuvat, reuna-alueet joutuvat ahdinkoon. Palvelujen lakkautus vaikuttaisi moniin kuntien elinvoimaan liittyviin asioihin: sisään muuttoon, apteekkipalveluihin ja lopulta myös muihin palveluihin, Salminen sanoi.

Kinnunen vastasi kritiikkiin, että kaikkea vaikutusten arviointia ei ole voitu tehdä sillä se olisi ollut liian suuri työ. Olennainen vaikutusten arviointi hänen mukaansa suunnittelussa on kuitenkin tehty.

Viranhaltijat myös lupasivat, että palveluverkkosuunnitelman jatkotyössä varmasti huomioidaan asukkaiden esiin nostama huoli haja-asutusalueiden heikoista datayhteyksistä.

Samalla viranhaltijat myös muistuttivat, että kaikkien palveluiden palveluverkosto selviää vasta syksyn aikana. Seuraavassa aallossa tarkoituksena on kertoa, mitä on suunniteltu ikäihmisten palveluiden, mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä erityisryhmien asumispalveluiden kohdalle. Kolmannessa vaiheessa vuorossa ovat lasten, nuorten ja perheiden palvelut sekä suun terveydenhuollon palvelut.

Lue myös: Pirha aikoo vähentää laitoshoitoa – tilalle tulee yhteisöllistä asumista, perhehoitoa ja omaishoitoa

Kaikki viranhaltijat myös korostivat, että mitään ei ole vielä päätetty ja että valmistelu jatkuu.

– Vasta sitten kun asiat on kartoitettu ja palautteet käyty läpi, niin sen jälkeen sitten ryhdytään tekemään varsinaisia päätöksiä, Eeva Torppa-Saarinen sanoi.

Toisaalta aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen totesi omassa puheenvuorossaan, että ei täysin allekirjoita sitä, että mitään ei vielä ole päätetty.

– Todellakin on niin, että päätöksiä ei ole tehty ja olemme vielä kuulemisvaiheessa. Mutta tietysti nämä asiat, joita on esitelty, osoittavat sen suunnan, mihin me olemme menossa. Sitä emme pysty lupaamaan, että kaikki jää ennalleen ja paljon uutta tuodaan lisää.

Juttua on muokattu 14.9.2023 klo 16.10: Juttuun on korjattu tieto, että ennen Kangasalan tilaisuutta oli pidetty neljä tilaisuutta.

Leave a Comment