VIISI TÄHTEÄ: Elämäkerrallinen Paula-musikaali kuvaa korkeatasoisesti megatähden elämää ja uraa

Ninni Kekki esittää nuorta Paula Koivuniemeä. Hänellä on valtava lavakarisma ja valloittava ääni. (Kuva: Henna Junnila)
Ninni Kekki esittää nuorta Paula Koivuniemeä. Hänellä on valtava lavakarisma ja valloittava ääni. (Kuva: Henna Junnila)

Paula Koivuniemi nauroi makeasti ja kuittaili nokkelasti katsomossa, kun Ninni Kekki ja Maarit Peltomaa esittivät kansamme suuresti rakastamaa artistia Paula-musikaalin kantaesityksessä ja esi-illassa lauantaina. Rauman Teatteri tekee historiaa, kun sen näyttämöllä pyörii huippuarvostetusta iskelmälaulajasta kertova mestarillinen teos. Käsikirjoitus on lujalla perustalla, sillä sen takana ovat Kaisa Kuikkaniemi, Esa Nieminen ja Otto Kanerva. Nimiroolia tekevät Ninni Kekki ja Maarit Peltomaa ovat vahvasti matkassa Paulan hengessä ja moodissa.

Rauman Teatteri vetää nyt yleisöä puoleensa kuin magneetti. Lippujen suuri menekki kertoo siitä, miten suomalaiset arvostavat Paula Koivuniemeä, ja miten suuri yleisö on janonnut tasokasta esitystä vuosikymmenet kansakuntaa viihdyttäneestä taiteilijasta. Iskelmämaailmassa on eri areenoilla Paula Koivuniemen mentävä aukko.

Ainutkertaisen uran tehnyt Paula Koivuniemi seurasi läheisineen ja ystävineen itsestänsä kertovaa kantaesitystä. Laatutietoinen Koivuniemi viihtyi hyvin katsomossa, ja hän eli voimakkaasti mukana musikaalin tapahtumissa. Paula nauroi makoisasti monille sattumuksille, ja hän heitteli nasevia kommentteja monista kohtauksista. Kohdehenkilö piti selvästi näkemästään, kuulemastaan ja kokemastaan.

Yleisö eli molemmat puoliajat väkevästi mukana. Aplodit olivat räjähdysmäiset. Lattia tömisi. Katsojat osoittivat suosiotaan seisomaan nousten. Bravo-huudot raikuivat.

Kaikki tietävät, ettei ikonisen Paula Koivuniemen moni-ilmeisestä elämästä ja poikkeuksellisen pitkästä urasta kuka tahansa voisi paketoida kattavaa esitystä. Tehtävä on vaativa. Käsikirjoituksen takaajina ovat kovat ammattilaiset Kaisa Kuikkaniemi, Esa Nieminen sekä Otto Kanerva. Trio on tehnyt työnsä huipputarkkuudella. Kolmikossa on elämässä koeteltua aitoa tietoa legendaarisen tähden oikeasta elämästä. Musikaali piirtääkin rehellisen kuvan määrätietoisesta Paula Koivuniemestä. Se tuo esille mässäilemättä menetyksiä ja suruja. Päivänvalossa ovat myös ilot ja onnistumiset. Sisältö on kattava ja realistinen.

Rauman Teatteri jos mikä on saliltaan intiimi. Kodikas fyysinen tila tukee tunteikasta esitystä.

Otto Kanerva osoittaa vahvat ohjaajan taitonsa. Hänen ohjaksissaan esitys kulkee sekunttien tarkkuudella nopealiikkeisen Paula Koivuniemen kiihkeässä vauhdissa. Kohtaukset kuvaavat sattumuksia ja tilanteita, joilla on ollut merkityksellinen sijansa Koivuniemen monipolvisessa elämäkerrassa.

Kantaesityksessään musikaali oli valmis. Kaikki sujui mallikkaasti. Näyttelijät hoitivat vapautuneesti leiviskänsä. Muusikot antoivat parastaan.

Maarit Peltomaa tekee vanhemman Paula Koivuniemen roolin. Takuuvarmaa aikuista naista. (Kuva: Henna Junnila)
Maarit Peltomaa tekee vanhemman Paula Koivuniemen roolin. Takuuvarmaa aikuista naista. (Kuva: Henna Junnila)

Kekki ja Peltomaa todelliset löydöt

Tällaisen suurhankkeen onnistuminen edellyttää huippuosaajia nimenomaan nimirooleihin. Ninni Kekki ja Maarit Peltomaa vapauttivat heti kättelyssä yleisönsä jännityksestä, selviytyvätkö he Paula-rooleistaan. Niin Kekki kuin Peltomaa ovat Koivuniemi-läksynsä lukeneet ja tiedot omaksuneet. He tekevät korkeatasoiset roolit niin laulajina kuin näyttelijöinä. Molemmat myös tietävät olevansa paljon vartijoina.

Mahtavaa on se, ettei elämäkerrallista musikaalia ole rakennettu vain Koivuniemen huippusuosittujen hittien varaan. Sisällön ja sanoman marssijärjestys on vakuuttava ja viisas. Esitys kuvaa seikkaperäisesti Koivuniemen yksityiselämän ja julkisen elämän etappeja. Musikaalissa iloitaan saavutuksista, ja siinä jaetaan huonojen päivien tuomia takapakkeja. Elämän moninaisuus on kattavasti esillä.

Koivuniemi tuodaan esille ilmeikkäänä lapsena, varttuvana neitosena, puolisona, äitinä ja ystävänä.

Glooria ei ole vain kulta- ja timanttilevyissä tai Pro Finlandiassa. Musikaali tuo esille syyt ja seuraukset.

Mukana ovat kappaleet Oravan pesä, Lazzarella, Kellä kulta, sillä onni, Perhonen, Musiikki on niinku se on, Hei buonanotte, Sen siksi tein, Tummat silmät ruskea tukka, Aikuinen nainen, Sata kesää tuhat yötä, Sä oot mun mies, Kuuleeko yö, Nää laulut rakkaudesta soi, Ruusuja ja shampanjaa, Anna mulle piiskaa, Kun kuuntelen Tomppaa ja Luotan sydämen ääneen.

Paula Koivuniemi kiitti sydämestään Ninni Kekkiä ja Maarit Peltomaata, jotka nähdään Paula-musikaalin nimirooleissa Rauman Teatterissa. Kantaesityksessä lauantaina 9.9.2023 Paula kohtasi Paulat. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Paula Koivuniemi kiitti sydämestään Ninni Kekkiä ja Maarit Peltomaata, jotka nähdään Paula-musikaalin nimirooleissa Rauman Teatterissa. Kantaesityksessä lauantaina 9.9.2023 Paula kohtasi Paulat. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Huippujoukko tähdittää esitystä

Timo Julkunen, Jani Koskinen, Juha Kulmala, Maija Pihlajaoja, Elina Ruti, Raisa Sorri, Antti Tuominen ja Jenni Helenius tekevät suurella pieteetillä lukuisat roolinsa. Heidän jokaisen heittäytyminen on oman kiitosveisunsa väärti. Jouhevasti etenevä esitys osoittaa, miten koko joukkue on sitoutunut asiaan ja hioutunut harjoituksissa yhteen.

Bändi on kaiken a ja o. Musiikista vastaavat Petri Rahikkala ja Petri Hatakka, Timo Jauhiainen, Rauli Viitala ja Mika Lahnajoki, Seppo Kylänpää, Timo Koskinen ja Timo Lilja sekä Perttu Suominen.

Lavastajalla on ollut taatusti mietittävää, kun hän on ratkonut, miten Koivuniemen runsaan elämän eri paikat kuvataan. Teemu Loikas on ratkaissut pähkinän neuvokkaasti.

Loistava idea on tapa, jolla Paula Koivuniemen elämänkulun valokuvia ja lehtileikkeitä tuodaan yleisön silmien eteen. Lööpit, etusivut, aukeamat kiteyttävät olennaisia virstanpylväitä.

Rauman Teatteri osoittaa Paula-musikaalillaan, että myös pieni teatteri voi niin halutessaan olla kova luu. Tässä produktiossa kaikki on kohdallaan. Esitys pyörii kunniaksi ja kiitokseksi Paula Koivuniemelle.

Päivänselvää on, että Paula-musikaali pitää pintansa teatterin ohjelmistossa. Sen esityskerroilla ja katsojamäärillä tehdään uusia ennätyksiä.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment