Hello Teenager: Italiasta Erasmus+ -opiskelijavaihtoon Oriveden lukioon – ”Heti kun nousimme junasta, hämmästyimme välittömästi ympäröivästä luonnosta, katujen ja puutarhojen, myös julkisten puistojen hoidosta ja puhtaudesta”

Erasmus, Hello Teenager
Leonardo Panizzi, Manuel Calosi ja Hervé Laurent tulivat Pohjois-Italiasta kuukauden ajaksi vaihtoon Orivedelle.

Erasmus+ -vaihtomme alkoi pitkällä matkalla Pohjois-Italian Aostasta Orivedelle. Matkantekoa helpotti Suomen toimiva ja hyvin organisoitu joukkoliikenne. Lensimme Helsinkiin, josta matkustimme junalla Orivedelle. Junamatka Helsingistä Orivedelle sisälsi hieman odottelua, sillä matkustimme yhteensä kolmella eri junalla.

Orivedellä rautatieasemalla meitä tervehti ystävällinen paikallinen pariskunta. Jenni ja Marco Decandia ottivat meidät vastaan ja kertoivat kaiken, mitä meidän oli tarpeellista tietää Orivedestä vaihtomme alkaessa.

Heti kun nousimme junasta, hämmästyimme välittömästi ympäröivästä luonnosta, katujen ja puutarhojen, myös julkisten puistojen hoidosta ja puhtaudesta. Lisäksi olemme vaihtomme aikana ihailleet Orivedellä suuria metsien ympäröimiä järviä. Täällä olemme nähneet myös paljon eläimiä, kuten oravia, peuroja ja erilaisia lintulajeja.

Opiskelijavaihto Oriveden lukiossa on tarjonnut meille mahdollisuuden elää itsenäisemmin.

Oriveden keskustassa kaikki on lähellä: koulu, uimahalli, järvet, ravintolat ja supermarketit. Lisäksi Oriveden Kampuksella olemme päässeet tutustumaan muihin opiskelijoihin ja ystävystymään heidän kanssaan. Nuorten Kampukselta löytyy nuorille omat tilat virkistymiseen ja viihtymiseen vapaa-ajalla.

Muutama päivä saapumisemme jälkeen alkoi koulu. Ajatus opintojen aloituksesta tuntui meistä aluksi hieman vaikealta, sillä jouduimme aloittamaan täällä koulun kuukautta aikaisemmin kuin luokkatoverimme Italiassa.

Havaitsimme heti eroja italialaiseen koulujärjestelmäämme. Italiassa opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan lukujärjestykseen. Suomessa lukiolaiset saavat pitkälti itsenäisesti valita opintonsa. Suomessa lukio-opiskelija voi opiskella enemmän juuri niitä oppiaineita, joista opiskelija on itse kiinnostunut. Täällä oppitunnit ovat pitkiä, mutta oppituntien välissä on pidemmät tauot. Täällä opiskelijoilla on myös oma lounastauko koulupäivän aikana.

Meillä on lukujärjestyksessämme enemmän sellaisia oppiaineita, joita on helpompi opiskella ilman suomen kielen taitoa. Osallistumme täällä muun muassa englannin, ranskan, kuvataiteen, kotitalouden, musiikin ja liikunnan tunneille. Suomessa on kuitenkin joka paikassa erittäin helppoa keskustella, sillä täällä ihmiset puhuvat sujuvasti englantia.

Vapaa-ajallamme Orivedellä olemme käyneet Oriveden hyvin varustetussa uimahallissa. Olemme päässeet perinteiseen suomalaiseen saunaan ja uineet järvessä. Olemme lenkkeilleet metsässä sekä viettäneet aikaa Nuorten kampuksella, jossa on biljardipöytä ja paljon muuta nuorille.

Lisäksi Tampere, yksi Suomen suurimmista kaupungeista, on helposti saavutettavissa erinomaisten liikenneyhteyksien, kuten junien ja linja-autojen, ansiosta. Tampereella olemme käyneet kaupungin keskustan lähellä sijaitsevassa urheilukeskuksessa, jossa on kuntosali, kiipeilyseinä, polkupyörävuokraamo ja trampoliinipuisto.

Leonardo Panizzi, Manuel Calosi ja Hervé Laurent

Kirjoittajat osallistuvat Erasmus+ opiskelijaliikkuvuuteen Oriveden lukiossa kuukauden ajan.

Leave a Comment