Oona Viljanen voitti SM-kultaa N22-sarjan kuulantyönnössä – myös ennätys meni uusiksi, mutta urheilija itse odottaa vielä parempaa kuulakaarta: ”Tiedän, että tällä hetkellä olen 14 metrin kunnossa”

Oona Viljanen voitti Suomen mestaruuden N22-sarjan kuulantyönnössä. Arkistokuva: Heli Rahkonen

Oriveden Ponnistuksen kuulantyöntäjä Oona Viljanen otti lauantaina Suomen mestaruuden N22-sarjassa Ratinan stadionilla Tampereella.

Viljanen työnsi tasaisen sarjan, ja paransi vielä viimeisellä työnnöllä ennätystään. Se kirjataan nyt 13,84. Edellinen ennätys oli heinäkuun lopulla työnnetty 13,68.

Voitto maistuu Viljaselle makoisalta, ja ennätys on aina ennätys, mutta täysin tyytyväinen hän ei ole.

– Neljän hopean ja kahden pronssin jälkeen kulta maistuu kyllä oikein hyvältä. Kaikki meni kisassa ihan hyvin, mutta edelleen odotan sitä 14 metrin kaarta. Tiedän, että tällä hetkellä olen 14 metrin kunnossa, joten edelleenkään sellaista nappityöntöä ei tullut, mutta parempaan suuntaan, Viljanen viestitti kilpailun jälkeen.

Ennen SM-kultaa hänellä oli kuulantyönnöstä SM-hopeaa T14-, T15- ja T16-sarjoista ja T17-sarjasta SM-pronssia. N19-sarjassa hän saavutti sekä SM-hopeaa että -pronssia.

Ykköskorokkeelle nousuakin harjoiteltiin

Viljanen oli tyytyväinen hyvään sarjaansa (13,25, 13,48, 13,56, 13,48, 13,00, 13,84).

– Loppusaatto ja vauhti olivat tosi hyviä, mutta oikeaa jalkaa pitää saada tehokkaammaksi, hän ruotii.

Kilpailussa toiseksi tuli Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Saga Vanninen, joka oli hiljattain tullut Budapestin MM-kisareissulta. Hän sai kilpailussa yhden mitatun työnnön: 13,35. Pronssia kilpailussa otti Vasa IS:n Linn Sund tuloksella 13,23.

– Kisasta tosin puuttui tilastokärki Emilia Kangas, joka oli Budapestissa. Mutta otin sen, mitä oli eilen tarjolla, Oona Viljanen kuittaa.

Hänellä oli jo aamusta alkaen hyvä fiilis.

– Tiesin aamulla, että nyt on mahku ottaa mestaruus hyvällä kisalla, Viljanen kertoo.

– Valmistavalla puntilla harjoittelimme treenikavereiden kanssa palkintopallin ykköskorokkeelle nousemista. Eivät menneet harjoitukset hukkaan, Viljanen virnistää.

Kesän parhaimmat työnnöt

Myös Oona Viljasen valmentaja Jaakko Hassi iloitsee suojattinsa menestyksestä.

– Olemme saaneet keväästä nousujohteisen tuloskunnon. Oonalla oli Tampereella kesän parhaimmat työnnöt, Hassi näkee.

Lisäksi hän kehuu Viljasta hyväksi kilpailijaksi.

– Hänellä on potentiaalia tulla yleisurheilussa vielä paljon paremmaksi.

Laurikaiselle SM-hopeaa

SM-mitali oli Ratinasta tuomisinaan myös korkeushyppääjä Teemu Laurikaisella. Hän sijoittui toiseksi M19-sarjan korkeushypyssä tuloksella 1,99. Laurikainen meni siitä yli ensimmäisellä.

Seuraava korkeus oli 2,02, mutta siitä tuli kolme ruksia pöytäkirjaan.

Laurikainen aloitti kilpailun korkeudesta 1,75. Se meni yli ensimmäisellä, kuten myös seuraavat korkeudet 1,85, 1,90 ja 1,93. Korkeudesta 1,96 tuli yksi pudotus.

Kilpailun voittoon hyppäsi Lahden Ahkeran Tomas Järvinen tuloksella 2,10. Pronssia otti Kankaanpään seudun Leiskun Elias Kurumaa samalla tuloksella Laurikaisen kanssa. Kurumaa ylitti korkeuden kolmannella yrittämällä ja teki samalla uuden ennätyksensä.

Teemu Laurikainen on tänä kesänä hypännyt ennätyksensä 2,04.

Juttua muutettu 29.8.2023 kello 12.30: Lisätty tiedot Teemu Laurikaisesta. Häntä ei tavoitettu kommentoimaan kilpailun kulkua.