Orivesiläinen aluevaltuutettu Marjo Mäkinen-Aakula on kirjoituksessaan sitä mieltä, että hyvinvointiuudistus tarvitaan ja palveluja tulee uudistaa – on kuitenkin yksi mutta: ”Tapa, jolla se tehdään Pirkanmaalla, on hävettävä”

Ehdotin aluevaltuuston kokouksessa 14. elokuuta, että Pirkanmaan hyvinvointialueella (Pirhalla) säilyisi joka kunnassa edes jonkinlainen lähi- tai soteasema, johon myös ikääntyvän väestön olisi helppo olla yhteydessä ja saada sieltä palvelua. Tämä oli Keskustan pääteema aluevaaleissa ja sen eteen teemme työtä.

Toimipisteiden tarvetta puoltaa, että Pirhan palveluiden on oltava helposti saavutettavia myös henkilöille, joiden digitaidot ovat rajalliset tai niitä ei lainkaan ole. Perustelujani olivat myös, että rakennamme Pirhan toimintaa kaikkia pirkanmaalaisia asukkaita varten.

Maakunnan reuna-alueille tarvitaan matalan kynnyksen yhteydenottopisteitä, sillä puolen tunnin matka-aika peruspalveluihin ei muuten toteudu – ei edes omalla autolla. Aloitteettani puolsivat Keskustan ryhmän lisäksi vain 12 muiden puolueiden valtuutettua (kd, vas, yksi sdp). Hatun nosto kaikille heille rohkeudesta.

Ryhmäkuri toimii tehokkaasti suurissa ryhmissä. Kaikki yhteisen organisaatiomme kehittämiseen kohdennetut epäpoliittisetkin ehdotukset ammutaan alas suoralta kädeltä. Jälkikäteen tullaan sitten sanomaan, että teillä oli hyvä ehdotus, mutta kun sitä ei saanut kannattaa.

Poliittinen, demokraattinen päätöksenteko on osoittautunut yllättävän vaikeaksi Pirhan toiminnassa. Minua ihmetyttää, ettei hyvää hallintotapaa tarvitse noudattaa hyvinvointialueella.

Keskustan aluevaltuustoryhmä on kritisoinut koko Pirhan olemassaolonsa ajan tapaa, jolla hallintosäännöllä viedään kaikki valta valtuustolta. Palveluverkon kehittämisen periaateohjelmaan ei saada mitään valtuuston linjauksia vaan tulevaisuudessa kaikenlaiset päätökset voidaan perustella tällä erittäin ympäripyöreällä asiakirjalla.

Valta on keskitetty hallitukselle, mutta viime viikot ovat osoittaneet, että jopa myös hallitus on menettänyt valtaansa. Olemmekin Keskustan ryhmässä tehneet selvityspyynnön, onko vallan delegoinnissa toimittu vastoin Suomen lakia.

Hyvinvointialueuudistus tarvitaan ja palveluja tulee uudistaa, siitä olen täysin samaa mieltä. Tapa, jolla se tehdään Pirkanmaalla, on hävettävä. Toivottavasti muissa maakunnissa osataan tämä tehdä paremmin.

Marjo Mäkinen-Aakula

aluevaltuutettu, Kesk.

Orivesi

Leave a Comment