Ilotulitteita venetsialaisissa saa ampua vain lauantai-iltana iltakuudesta puoleenyöhön – tiesitkö suojaetäisyydestä laitumiin ja eläintiloihin?

Länkipohjan venetsialaiset
Länkipohjan Kuorevenetsialaisissa vuonna 2020 oli esiintyvillä muusikoilla näin paljon yleisöä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Venetsialaisia eli veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna jo Pirkanmaallakin. Perinteisesti venetsialaisiin ovat kuuluneet myös ulkotulet sekä ilotulitteiden ampuminen.

Pirkanmaan pelastuslaitos sallii toimialueellaan eli Pirkanmaan maakunnan alueella ilotulitteiden käytön ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta venetsialaisten aikaan vain lauantaina 26. elokuuta iltakuudesta puoleenyöhön saakka.

Päätös on voimassa vain taajama-alueiden ulkopuolella vesistöjen välittömässä läheisyydessä. Pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan erityisesti siitä, että päätös ei ole voimassa metsäpalovaroituksen aikana.

Jokaisen ilotulitteita käyttävän tulee tarkistaa metsäpalovaroituksen voimassaolo ennen ilotulitteiden ampumista esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Ilotulitteita ei saa käyttää taajamien keskustoissa, asuinalueilla eikä rakennusten läheisyydessä, tiedotteessa painotetaan.

Sopivia käyttöpaikkoja ovat aukeat alueet ja rannat, joiden läheisyydessä ei ole rakennuksia tai veneitä. Ilotulitteilla ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle.

Ilotulitteiden käytössä on lisäksi huomioitava, että riittävä yli yhden kilometrin suojaetäisyys eläintiloihin ja eläinlaitumiin täyttyy. Monet eläimet säikkyvät ilotulitteita.

Myös omaan turvallisuuteen tulee panostaa, ja ilotulitteita käytettäessä on muistettava suojalasit. Suojalasien käyttö on suositeltavaa myös yleisöllä.

Ilotulitteiden käyttäjä vastaa ilotulitteiden käytöstä, käyttöohjeiden mukaisesta käytöstä sekä käytön seurauksena mahdollisesti sattuneista vahingoista. Kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille ja päihtyneille on kielletty.

Hätärakettien käyttö on sallittu vain hätätilanteissa, pelastuslaitos painottaa tiedotteessaan.

Leave a Comment