Elämäntapayrittäjä Leo Merioksa myy käytettyjä kodinkoneita Korkeakoskella – ”on pidettävä oma linja välittämättä isoista ketjuista”

Leo Merioksan pääliike on 2010 avattu Oriveden kauppa. Kuva: Artturi Siromaa

Kodinkoneyrittäjä Leo Merioksan kesä on kulunut asuntoautoillessa niin Itä- kuin Länsi-Suomessakin. Nyt lomalainen on palannut takaisin Juupajoelle.

Kaikki käytetty tavara on nykyisin keskitetty Korkeakoskelle entisen tuottajatorin tiloihin.

– Meille tulee paljon hyväkuntoista käytettyä tavaraa, jonka voi ihan hyvin vielä kierrättää, Merioksa sanoo.

Merioksa on myynyt kodinkoneita yli 45 vuotta. Osa Korkeakoskella myytävistä käytetyistä koneista on jo Merioksan kertaalleen uutena myymiä, hän paljastaa.

Vaikka liikkeitä on useita, Merioksa toimii kaikissa yrittäjänä.

– Keijo Laakso hoitaa oman mainosliikkeensä ohella Korkeakosken käytettyjen kodinkoneiden kauppaa provisiopalkalla, yrittäjä valottaa.

Toiminta alkoi jo pari vuotta sitten Laakson mainosliikkeen tiloissa, mutta tuottajatorin toiminnan loppuessa viime jouluna Merioksa vuokrasi tilan käytetyille kodinkoneilleen.

– Noin 70 myyjää myi omia tuotteitaan Tuottajatorilla. Se taisi olla osuuskunta, Merioksa muistelee.

– Koneet olivat aikaisemmin vieressä Laakson tiloissa, mutta se kävi ahtaaksi.  Saimme kodinkoneet väljemmin vuokratilaan esille. Kaikki käytetyt laitteet käydään läpi. Koneet vähintään puhdistetaan, Merioksa kertoo.

Suuret koneet pääosassa

Korkeakosken liikkeessä kodinkoneet ovat käytettyjä, mutta kyläläisiä ajatellen myynnissä on myös pölypusseja ja muuta päivittäistavaraa.

– Televisiot ja isot kodinkoneet ovat pääosassa, Merioksa sanoo.

Kävijöitä on riittänyt kohtuullisesti uudessa liikkeessä, mutta uuden työntekijän palkkaamista yrittäjä ei näe kannattavana Korkeakosken tapauksessa.

– Oriveden pääliikkeessänikin on kaksi kaveria töissä toiminimellä yhden vakituisen lisäksi.

Korkeakosken liikkeessä kodinkoneet ovat käytettyjä, mutta kyläläisiä ajatellen myynnissä on myös pölypusseja ja muuta päivittäistavaraa. Kuva on Oriveden liikkeestä. Kuva: Artturi Siromaa

Kolmas liike historiallisissa tiloissa

Lylyn vanhalla rautatieasemalla sijaitsee Merioksan kolmas liike. Lylyn myymälä on ollut toiminnassa yli 40 vuotta. Tavaraa on kertynyt vuosikymmenien aikana reilusti. VR:n vanha makasiini toimii liikkeen varastotilana.

– Sitä pyörittää avopuolisoni tilitoimistonsa ohessa. Olemme yrittäneet pitää loppuunmyyntiä jo varmaan vuoden, mutta tavara ei meinaa loppua.

– Pienkoneiden hävitessä tila muotoutuu vähitellen kirpputoriksi. Kodin elektroniikkaa tai huonekaluja ei ole tarkoitus myydä, vaan normaalia kirpputoritavaraa, Merioksa kertoo.

Yrittäjä mainitsee hyvän asiakaspalvelun ja nopeat toimitusaikansa liiketoimintansa avainasioiksi. Vanhan rikkinäisen kodinkoneen tilalle saadaan heti uusi tilalle, hän lupaa.

– Pienellä paikkakunnalla täytyy pitää oma linja välittämättä isoista ketjuista sen kummemmin. Olen pystynyt kilpailemaan hinnoissa valikoimalla oikeita tuotteita myyntiin. Esimerkiksi puhelimia en myy ollenkaan, sillä Oriveden liikkeestä tien toisella puolella on puhelinkauppa.

Oma linja on pitänyt läpi vuosikymmenien

Merioksan kaltaisia pienempiä kodinkoneyrityksiä on mennyt konkurssiin runsaasti suurten kodinkoneketjujen hallitessa markkinoita

– Musta Pörssi yritti ostaa minua aikanaan ulos. Ketjulla oli tulossa uusia kuvioita Mänttään, ja he tulivat viettämään yhden päivän kanssani. Olen tyytyväinen, että liike pysyi minun omistuksessani.

Keskon omistama Musta Pörssi lakkautettiin vuonna 2015.

Eläkeiästä huolimatta Leo Merioksa jatkaa yritystoimintaansa omasta halustaan.

– Se johtuu yrittämisen vapaudesta. Tämä on elämäntapa.

Juttua on muokattu 16.8.2023 kello 12.15: Tuottajatorin lopettaminen Korkeakoskella ei johtunut yksin vuokratiloissa toimimesta, vaan toiminnan yleisestä kannattamattomuudesta.

 

Leave a Comment