Oskon ohjelmassa näkyy vielä edellisen rehtorin kädenjälki – tutut, suositut kurssit pidetty listalla, elokuun puolivälissä muistettava ilmoittautua paikan varmistamiseksi

Osko-bändi
Osko band äänessä. Eero Itkosen soitin on kitara, Esa Montosen basso ja taaimpana olevan Tarmo Lähteisen pääsoitin on syntikka, mutta häneltä taipuu myös kitaran ja huuliharpun soittaminen. Yhteissoitto on monen musiikinharrastajan haaveissa. Arkistokuva: Jaana Ala-Lahti

Kansalaisopiston opinto-ohjelma on jo edellisen rehtorin Pia-Maria Ahosen keväällä ja alkukesästä laatima, joten syyskuussa aloittava uusi rehtori Annina Ärölä astuu tässä valmiiseen pöytään. Nopealla läpilukaisulla tällä viikolla koteihin jaettu, muun muassa kirjastoista saatava ohjelma vaikuttaa noudattelevan pitkälti edellisvuosia.

Ilmoittautuminen ryhmiin alkaa 15. elokuuta aamulla puoli kahdeksalta, ja sujuvimmin se käy Opistopalveluiden verkkosivun kautta, sillä Oskon toimitossa on vain kaksi ihmistä puhelimeen vastaamassa.

Yhtä ja toista uuttakin on ohjelmaan saatu. Ajankohtaisen oman talouden hallinnan avuksi pidetään syksyllä maksuttomia koulutuksia. Ne aloittaa ilta vuosibudjetoinnista, jossa oman talouden lukuja ei kuitenkaan tarvitse avata muille. Seuraavalla kerralla puhutaan ulosotosta, ja keväällä on vielä kolmen illan budjetointiklinikka, jossa pohditaan budjetoinnin haasteita ja ratkaisuja niihin. Tämän kurssin vetäjinä toimivat Pirkanmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojat.

Maksutta tarjotaan myös apua omannäköisen tulevaisuuden rakentamiseen erityisesti eläkeiän kynnyksellä oleville, miksei muillekin tulevaa miettiville. Näiden kurssi-iltojen opeilla laitetaan kuntoon tärkeät asiakirjat sen tilanteen varalle, ettei itse pysty huolehtimaan asioistaan. Niillä myös ennakoidaan asumista ja rakennetaan mielekästä tulevaisuutta. Näistä kolmesta luennosta vastaa Vanhustyön keskusliiton koordinaattori osittain etäyhteydellä.

Vähän kuin jatkona näille voi ryhtyä kirjaamaan omaa musiikkitahtoaan, joka voidaan liittää osaksi hoitotahtoa. Kuka tahtoisi vaikkapa vuoteenomana joutua pakosti kuuntelemaan omaa inhokkimusiikkiaan?

Viikonloppu tulevaisuuden tutkimusta vai kenties yhteisiä retkiä?

Kokonainen viikonloppu omistetaan sekä tähtitieteen historialle että tulevaisuuden tutkimukselle ja sen käytössä oleville työkaluille.

Oskon ohjelmassa on myös yhteisiä retkiä, joille lähdetään niin syksyiselle tai talviselle Paltanmäelle kuin suoretkelle Siikanevalle. Tässä vastataan suoraan saatuihin toiveisiin. samoin kuin polkupyörän huoltokurssilla.

Kotitaloudessa valmistetaan sapaksia eli suomalaisia tapaksia sekä opetellaan tekemään uudelleen suosioon  nousseita voileipäkakkuja.

Paljon on tarjolla myös tuttuja, toistuvia ryhmiä. Näyttämötaiteissa on omat, vakiintuneet teatteriryhmänsä, samoin sanataiteessa. Junnutupis ja Nuorten Tupis on erotettu omiksi ryhmikseen. Omat tekstipajansa on sekä nuorille tarinoiden kirjoittajille että kaikenikäisille spekulatiivisen fantasian harrastajille, ja opastajana niillä toimii orivesiläisen fantasiakirjailija Katinka Sarjanoja.

Taiteen perusopetuksessa, johon muuten ilmoittaudutaan ympäri vuoden suoraan Oskon toimistoon eikä Opistopalveluihin, kehitetään laulu- ja soittotaitoja lukuisilla eri instrumenteilla sekä yksilöopetuksessa että ryhmissä. Taiteen perusopetukseen (musiikki) voi päästä ainoastaan varasijajonon kautta, ei netti-ilmoittautumista. Varasijajonoon voi ilmoittautua koko lukuvuoden ajan Oskon toimistoon.

Myös lapsen ja vanhemman yhteisopetusta on tarjolla Oskon ryhmänä.

Yhteissoitto on musiikkiharrastuksen suola – nyt soivat myös pyykkilaudat

Vai oletko aina halunnut soittaa ikivihreitä pianolla omaksi tai vieraiden iloksi? Yhteissoittoa on luvassa niin useamman vuoden soittaneille kamarimuusikoille, nokkahuiluille, harmonikkataitureille kuin puhallinsoittajillekin.

Uutena soittimena mukaan on otettu muun muassa pyykkilauta. Kevätkaudella aloittaa skiffle-bändi, joka ei vaadi aiempaa musiikkitaustaa, vaan siinä kaikki osaavat soittaa heti. Muista skiffle-musiikin soittimista mainittakoon narubasso, munanleikkuri, purkkikitara, matkalaukku, saha ja lusikat.

Tekniikasta kiinnostuneet saavat lyhytkursseilla oppia nuotinkirjoitus- ja BandLab-ohjelman käyttöön alan konkarilta Matti Ruipolta.

– Pyysimme kurssitoiveita ja -ehdotuksia, ja saimmekin niitä sekä opettajilta, opiskelijoilta että kuntalaisilta noin 90. Niiden perusteella on toteutettu esimerkiksi lemmikkien ensiapukurssi, lisää tanssillisuutta jumpparyhmiin sekä kirjoituskoulutusta, kertoo Oskon toimistosihteeri Annika Peltola.

Juupajoen juhlavuosi synnytti musiikkikurssin

Juupajoen 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetään kurssi, jolla Leena Mäkelän ohjauksella tutustutaan paikallisiin säveltäjiin ja sanoittajiin. Toisena tavoitteena on valmistaa ohjelma, joka esitetään itsenäisyyspäivän konsertissa. Kurssi on ilmainen, mutta siihen osallistuminen edellyttää sitoutumista juhlakonsertissa esiintymiseen.

Kuvataiteissa ja kädentaidoissa jatkavat pitkälti tutut ryhmät, mukaan lukien suositut puukkokurssit, jotka ovat yleensä täyttyneet hetkessä.

Villasukkapääkaupungissa  voi myös opetella kolmen lauantain verkko-opetuksen tuella villasukan tekoa kärjestä varteen sekä neulomaan pyöröpuikoilla kahta sukkaa kerralla.

Myös neulesuunnittelijana ansioitunut Katinka Sarjanoja johdattaa omalla kurssillaan oman kirjoneuleen suunnitteluun vaikkapa mieluisan kuvan pohjalta.

Liikuntaryhmissä harjoitetaan tuttujen jumppien lisäksi paljon joogaa, asahia sekä kehonhuoltoa faskiametodilla.

Kielissä tarjolla on englantia, espanjaa ja saksaa eri taitotasoille.

Ihan uutena on ohjelmassa myös Kirsi Marie Liimataisen elokuvakurssi, jonka tavoitteena on oman lyhytelokuvan teko. Myös vanhoja farkkuja pääsee hyödyntämään Elina Korrin uusiofarkkukurssilla.

Juttua on muokattu 3.8. klo 16.05: korjattu ilmoittautumisten aloituspäiväksi 15.8., täsmennetty tietoa taiteen perusopetukseen ilmoittautumisesta sekä lisätty joitakin kurssinostoja.

Leave a Comment