Irtisanoutuminen WhatsApp-viestillä ja äkkilähtö eivät vastaa suomalaisia käytäntöjä, mutta ”valmentajan perään ei jäädä poraamaan”, vaan OrPon liigajaosto etsii uusia ratkaisuja valmennukseen

Andrea Carasi, Fabio Monta
OrPon valmennuksesta vastasi alkuvuodesta lähtien italialaiskaksikko Andrea Carasi (vas.) ja Fabio Menta. Carasi otti heinäkuun lopulla äkkilähdön, ja Mentan kanssa neuvotellaan vielä jatkosta. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

OrPon liigajoukkueen päävalmentaja vaihtuu, tiedotti Oriveden Ponnistuksen liigajaosto perjantai-iltana. Andrea Carasin irtisanoutuminen Whatsapp-viestillä yllätti täysin seuran, sillä italialaisvalmentaja teki keväällä OrPon kanssa vuoden jatkosopimuksen.

Syyksi hänen kerrotaan ilmoittaneen, että olosuhteet eivät olleet hänelle riittävät. Mitähän tämä saattaisi tarkoittaa?

– Carasi ei ole mitenkään eritellyt, mistä kiikasti. Hänen ongelmansa tuntuu olevan, että meillä liigajaosto päättää mitä tehdään, ei valmentaja. Talous on kuitenkin tiukka ja on tehtävä järkeviä päätöksiä, painottaa liigajoukkueen manageri Mika Putkisaari viikonlopun jälkeen.

Hän lisää, että päävalmentaja ei voi pelaajavalinnoistakaan valittaa, sillä hän sai juuri sellaisen joukkueen ensi kaudelle kuin halusi. Jo keväällä jatkosopimusta allekirjoitettaessa tehtiin selväksi kaikki reunaehdot eli paljonko pelaajiin voidaan rahaa käyttää, fasiliteetit ja harjoitusmäärät. Harjoitusmäärissäkin valmentajan toiveet menivät läpi. Ihan kaikkia toiveita ei kuitenkaan voitu täyttää.

– Ei me haluta lähteä mihinkään Kuopioon pelaamaan yhtä harjoituspeliä. Kun Kuusamonkin piti tulla siihen turnaukseen, lähtö vielä luvattiin, mutta kun Kuusamokaan ei halunnut sinne reissata, sanoimme ei, ja siitä kai mies veti herneen nenään, Putkisaari avaa.

Joukkueessa on nyt 13 pelaajaa, ja vielä yhden lisääkin päävalmentaja olisi halunnut, mutta siihen ei ollut Putkisaaren mukaan mahdollisuuksia.

– Vaikea sanoa, mitä tässä taustalla on, ehkä siitä joskus kuullaan.

”Välirikkoa tai riitoja ei ole ollut, siksi niin yllättikin”

– Ei meillä mitään välirikkoa tai riitoja ole ollut, sen takia tämä ehkä niin yllättikin, manageri sanoo.

Carasin apuvalmentajapestiin Suomen maajoukkueessa suhtauduttiin seurassa myös ymmärryksellä, ja OrPo oli valmis joustamaan sen vaatimissa työjärjestelyissä. Kesän ajan mies onkin Putkisaaren sanoin ”pörrännyt” edestakaisin ja häntä on nähty myös Orivedellä.

Putkisaari sanoo, että OrPolla ja Carasilla oli normaali työsopimus, jossa oli kuukauden irtisanomisaika puolin ja toisin. Irtisanoutuminen Whatsappilla ei hänestä ehkä ole tyylikkäin tapa hoitaa asia.

Eipä miestä taideta Orivedellä muutenkaan enää nähdä, sillä Carasi on jo hakenut pikaisesti täältä tavaransa ja poistunut maasta.

Maajoukkueen hommissa hän näköjään edelleen on, Putkisaari havaitsi seuratessaan maajoukkueen harjoituspelejä Sveitsissä.

– Ei hänellä ole tulevaisuutta Suomessa valmentaa tämmöisillä toimintatavoilla, se ainakin on selvä. Hylkää nyt porukan sellaisilla syillä, mutta en ala perään porata. Tällaisia juttuja joskus tulee ja eteenpäin on mentävä.

OrPossa se tarkoittaa, että kakkosvalmentaja Fabio Mentan kanssa on väännetty valmentajasopimusta, ja muitakin vaihtoehtoja on ollut esillä. Niitä nyt tutkitaan ja varmaankin jo tällä viikolla niistä voidaan kertoa.

– Kiinnostusta Fabion puolelta on, ehdoista vielä neuvotellaan, Putkisaari tiivistää tilanteen.

Putkisaari painottaa, että valmentajia tarvitaan kaksi, ja se on paketti, jota kasataan kokonaisuutena.

– Ei näistä kannata liikaa stressiä ottaa. Harmittaa se tietenkin, mutta uusia ratkaisuja ruvetaan hakemaan, joilla valmennuksen laatu varmistetaan, Putkisaari kuittaa.

Carasi vastaa: rosteri sinänsä hyvä, mutta hän näkee siinä ongelmia

Andrea Carasi löytyy Facebookin kautta ja hän vastaa englanniksi Whatsappilla kysymykseen, oliko hänellä jotain erityisiä syitä nopeaan lähtöönsä.

– Pohjimmiltaan ei ollut mitään konfliktia. Kesän aikana ilmeni kuitenkin ongelmia rosterissa (joukkueen kokoonpanossa), enkä voinut aloittaa kautta ilman, että nämä ongelmat olisi ratkaistu. Pyysin seuraa ratkaisemaan tämän ongelman ennen kauden aloitusta, mutta se ei ollut mahdollista. Tästä syystä katsoin paremmaksi irtisanoutua ja mennä jonnekin muualle, Carasi viestittää sanatarkasti käännettynä.

Hän jatkaa, että rosteri on tarpeeksi hyvä taistelemaan Mestaruusliigassa.

– Toivon, että joukkueen johto löytää ratkaisun tähän ongelmaan seuraavalle valmentajalle, muuten tulee vaikeuksia kelle tahansa valmentajalle siellä, Carasi päättää hiukan kryptisen viestinsä.

Uuden työpaikankin Carasi kertoo löytäneensä. Hän palasi apuvalmentajaksi ranskalaiseen Mulhouseen, joukkueeseen jossa hän työskenteli ennen OrPoon siirtymistään. Kaupunki sijaitsee Itä-Ranskassa, lähellä Saksan ja Sveitsin rajaa.

Juttua on muokattu 31.7.2023 klo 19.45: lisätty tieto Carasin uudesta työpaikasta. Lisätty tieto lajista.

Leave a Comment