Kesä aiheuttaa paineita ja päänvaivaa monille vanhemmille – onnistunutta lomaa ei kuitenkaan tarvitse mitata palaneissa euroissa

Kesä luo monesti valtavasti paineita etenkin lapsiperheiden vanhemmille. Pitäisi ehtiä sitä, tätä ja tuota. Lisäksi sosiaalinen media on omiaan luomaan paineita. Kauniissa kuvissa kieputaan hurjimmissa huvipuistolaitteissa, makustellaan artesaanijäätelöä etelän lomakohteissa ja ihaillaan auringonlaskua mahdollisimman kaukana kotoa.

Tänä kesänä hintojen kallistumisen myötä monessa lapsiperheessä on jouduttu entistä tarkemmin harkitsemaan kesälomanviettotapoja, kun on ollut täysi työ saada rahat riittämään edes välttämättömiin menoihin. Lisäksi harva vanhempi pystyy itse olemaan lomalla yhtä kauan kuin koululaiset, joten kesässä riittää päänvaivaa muutenkin.

Kaikkien kesäpaineiden alla pitäisikin muistaa, että vähempikin riittää. Lapsetkin nauttivat pysähtymisestä ja paikallaanolosta pitkän koulu- ja harrastusvuoden jälkeen. Lasten mielissä kesän kallis huvipuistoreissu ei välttämättä kiilaakaan kesämuistoissa ykköseksi, vaan parasta saattaakin olla koko perheen yhteinen eväsretki tai kirjan lukeminen kotikutoisessa majassa.

Sain itsekin tästä muistutuksen tänä kesänä kysyessäni eräänä loma-aamuna lapsilta, mitä he haluaisivat tehdä. Vastaus kuului lyhyesti ja ytimekkäästi: olla kotona.

Kuten tästä lehdestä voimme huomata, myös luonto tarjoaa mitä hienoimpia elämyksiä ja vieläpä ihan ilmaiseksi. Orivesiläinen Esa Kallio kiteyttää olevansa etuoikeutettu, kun sai seurata viirupöllöjen elämää omassa kiikkustuolissa istuskellen. Myös lapset kannattaa opettaa huomaamaan, että luontokin on ihmeitä ja tekemistä pullollaan.

Leave a Comment