Pienvesien nykytilaa ja ennallistamistarpeita kartoitetaan myös Orivedellä ja Juupajoella – tavoitteena on erityisesti lähteikköjen, purojen ja lampien tilan parantaminen

Kuvassa on kirkasvetinen lähde, jonka pinnalla on lähdelaji hetealvesammalen muodostamia lauttoja. Kuva: Miia Mäkilouko

Pirkanmaan Ely-keskus tiedottaa, että se on kartoittanut huonosti tunnettujen pienvesien tilaa ja ennallistamistarpeita Pirkanmaalla.

Erityisesti kartoituksissa on keskitytty lähteikköihin ja puroihin, sillä ely-keskuksen mukaan juuri nämä ovat pienvesityypeistä uhanalaisimpia ja kiireellisimmin ennallistettavia.

–  Tänä vuonna tavoitteena on lähteikköjen ja purojen lisäksi kartoittaa myös lampia, kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.

Kartoitukset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöhanketta, joka tähtää Suomen luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen tilan parantamiseen.

Tiedotteessa todetaan, että pienvesillä on tärkeä rooli muun muassa veden kiertokulussa, ja niillä elää useita pienvesien viileään pienilmastoon sopeutuneita lajeja. Lisäksi lähteillä pohjavesi tuo oman leimansa lajistoon. Maankäytön paineet, kuten esimerkiksi ojitus ja metsätalous, ovat monin paikoin muuttaneet pienvesien tilaa.

Kartoitukset jatkuvat syksyyn, vinkkejä saa antaa

Maastokartoitukset tehdään pääsääntöisesti syyskuun loppuun mennessä, Pirkanmaan ely-keskus tiedottaa.

Tiedotteen mukaan maastokartoituksilla havainnoidaan muun muassa pienvesille ominaisia piirteitä, kohteen luonnontilaa ja siihen vaikuttaneita tekijöitä sekä kohteen ennallistamistarpeita.

Kartoitus ei velvoita maanomistajaa toimenpiteisiin, eikä kyseessä ole alueiden suojelu.

Mikäli kohteella havaitaan ennallistamistarpeita, niistä keskustellaan yhdessä maanomistajan kanssa. Ennallistamistoimenpiteet ovat vapaaehtoisia ja maanomistajalle ilmaisia, tiedotteessa todetaan.

Omalla kiinteistöllä sijaitsevasta ennallistamiseen sopivasta lähteestä, lammesta tai purosta voi itsekin vinkata.

– Pirkanmaan ely-keskukseen voi olla yhteydessä, mikäli kiinteistöllä sijaitsee lähde, lampi tai puro, jonka ennallistamisesta on kiinnostunut. Tulen mielelläni maastoon mukaan keskustelemaan ennallistamisen mahdollisuuksista, Mäkilouko vinkkaa tiedotteessa.

Hän kertoo sähköpostitse vielä, että pienvesien kartoitustyötä on tehty myös Orivedellä ja Juupajoella.

– Näistä kunnista on kartoitettu vuosien 2021– 2022 aikana yhteensä kymmenen lähdettä ja viisi puroa. Tänä vuonna Orivedellä olisi tiedossa puroinventointia, mutta Juupajoelta ei toistaiseksi ole tiedossa kohteita tälle vuodelle, Mäkilouko kertoo.

Leave a Comment