Hyytiälän metsäasemalla yhdistellään tiedettä ja taidetta – nyt avautuneessa näyttelyssä on esillä seitsemän teosta, joista osa on ihasteltavissa ympäri vuoden

Arkkitehti Juhani Pallasmaa on yksi näyttelyn taiteilijoista. Ulla Taipale ja Timo Vesala esittelevät näyttelyä. Kuva: Artturi Siromaa

Hyytiälän metsäasemalle on avattu tiedettä ja taidetta yhdistelevä näyttely.

Teokset liittyvät asemalla tehtävään luonnontieteelliseen tutkimukseen ja metsäasemaa ympäröivään luontoon. Näyttely on toteutettu Ilmakehätieteiden keskus INARin Ilmastopyörre-taideohjelman puitteissa. Ääni-, ympäristö-, video-, tekstiili- ja käsitetaidetta sisältävän näyttelyn on kuratoinut Ulla Taipale.

Näyttelyssä on esillä äänitaiteilijakollektiivi Band of Weedsin, kuvataiteilija Terike Haapojan, mediataiteilija Agnes Meyer-Brandisin, arkkitehti Juhani Pallasmaan, tekstiilitaiteilija Kustaa Saksin, IC-98:n sekä luonnonsuojeluyhdistys Villi Vyöhyke ry:n töitä.

Näyttely koostuu seitsemästä teoksesta, jotka ovat hajautettu pitkin metsäasemaa ja sitä ympäröivää maastoa.  Paikallisten taiteilijoiden töitä ei näyttelyssä kuitenkaan nähdä.

–Päädyin metsäasemalle, koska täällä oltiin innostuttu taiteesta. Idea näyttelystä sai alkunsa, kun taiteilija Terike Haapoja tuli Hyytiälään tutustumaan aseman toimintaan. Haapoja sai inspiraatiota taiteeseensa, josta syntyi teoksia kuten Inhale-Exhale. Työ on nähtävillä metsäasemalla. Hänen teoksiaan on ollut esillä ympäri maailmaa, näyttelyn kuratoinut Taipale kertoo.

– Haapojan teoksessa arkkuun on laitettu kuollutta maa-ainesta, joka hajoaa ja vapauttaa hiilidioksidia. Tutkimusmetsässämme on mittalaitteita, jotka toimivat hyvin samanlaisella periaatteella, tosin tutkittava maaperä on elävää, Helsingin yliopiston meteorologian professori Timo Vesala kertoo.

Terike Haapojan työ Inhale-Exhale mittaa arkun hiilidioksidipitoisuutta ja vapauttaa ilmaa tuuletusluukusta pitoisuuden noustua tarpeeksi. Kuva: Artturi Siromaa.

Esillä paikalliseen luontoon liittyviä töitä

Keskustelu taiteilijan kanssa oli hedelmällistä myös aseman tutkijoiden kannalta, ja Taipaletta pyydettiin kokoamaan näyttely metsäasemalle. Osa taiteilijoista on itse ottanut yhteyttä asemaan.

– Halusimme, että taiteilijat toisivat töitä, jotka liittyvät jollain tavalla paikalliseen luontoon tai tutkimukseen, jota asemalla tehdään. Luonnossa teokset ovat joka sekunti erilaisia, sillä luonto muuttuu jatkuvasti, Taipale kertoo.

Ulkona olevat teokset, jotka eivät sisällä tekniikkaa, ovat ihasteltavissa ympäri vuoden.

Arkkitehtina koko ikänsä toiminut Juhani Pallasmaa on luonut Hyytiälän Pehkusuolle teoksen Sateen jälkeen, jossa 12 eri väristä kuuden metrin pylvästä muodostaa 36-metrisen kehän keskelle suota. Pallasmaan mukaan päävärit erottuvat maisemasta hyvin, mutta välivärit ovat lähellä luonnon omia sävyjä.

Pylväiden kiinnittäminen toi toteutukseen omat haasteensa. Suo on paikoin neljä metriä syvä.

– Asemalla kun tehdään tieteellisiä kokeita, niin minä halusin tehdä esteettisen kokeen. Työni on eräänlainen kalenterin, kellon ja kompassin yhdistelmä. Kuuden kerrannaiset toistuvat työssä. Valitsin suon sen kosteuden ja haavoittuvuuden takia. Pidän hartaudesta, joka täällä vallitsee, Pallasmaa kertoo.

– Teos korostaa suon kauneutta, Taipale jatkaa.

Kuuletko puiden itkevän?

Lähempänä tutkimusasemaa sijaitsee Band Of Weeds -kollektiivin äänitaideteos Puiden itku. Pieneen, lasiseen mökkiin on asennettu kaiuttimia, jotka kanavoivat puiden signaaleja ääneksi.

Teos on saanut inspiraationsa Kalevalan runosta koivun itku. Runossa puut valittavat kaltoinkohteluaan Väinämöiselle. Runon lopussa Väinämöinen kaataa puun ja tekee siitä kanteleen.

– Taiteilijat ovat keksineet tavan tuottaa puusta musiikkia vahingoittamatta luontoa. Ääni syntyy taiteilijoiden ympäröivästä metsästä keräämästään datasta ja muuttuu koko ajan, Taipale sanoo.

Tamperelainen luonnonsuojeluyhdistys Villi Vyöhyke ry on kylvänyt Hyytiälän metsäasemalle pellon, jonka on tarkoitus olla omavarainen kolmen vuoden päästä. Pellolle on kerätty ja istutettu noin 20 erilaista kasvia, jotka on tarkkaan valittu alueen luonnon kannalta olennaisiksi. Yhdistys pitää huolen pellon kunnosta ja kylvää lisää.

Näyttely Hyytiälän metsäasemalla on auki pysyvästi.

Ulla Taipale selostaa Agnes Meyer-Brandisin teoksesta Puiden maahanmuuttotoimisto. Toimiston sisällä puita voi seurata monitorointisysteemin kautta. Toimisto avataan ensi vuoden toukokuussa. Kuva: Artturi Siromaa

Leave a Comment