Kaupan laitto ja myynti maistuvat sekä työnä että harrastuksena – vanha viljamakasiini Natukan tilalla sai uuden käyttötarkoituksen kesäpuotina

Jutta Niemisen päivätyökin on kaupassa, mutta se ei estänyt häntä laittamasta ihan toisenlaista putiikkia pystyyn kotipihalle. Taustalla somia talolyhtyjä, joiden sisään voi laittaa kynttilän tai patterivalot. Kuva: Anne Kotipuro

– Halusin vähän elävöittää kylänraittia. Tuli mieleen, että vanha viljamakasiini tien laidassa sopisi hyvin kesäpuodiksi, kertoo Jutta Nieminen uusimmasta innostuksestaan.

Länkipohjan Salen myymäläpäällikkönä pari kuukautta toiminut nuori nainen avasi kesäkuussa kotipihaan Pitkäjärvelle oman puodin harrastuksena, jossa voi ottaa rennosti. Valikoiman perusteella hän on innostunut erityisesti sisustamisesta ja käsintehdystä.

Avopuoliso, Natukan talon nuori isäntä Topias Orsama ei hirmuista suostuttelua hankkeeseen tarvinnut. Yhdessä he purkivat makasiinin sisältä vanhat viljalaarit, ja kaksikerroksisen makasiinin lattia kuurattiin perusteellisesti.

Vuosikymmenten pölyt saivat kyytiä, ja tavaroiden esittelyyn kannettiin kauniita vanhoja huonekaluja sekä yksinkertaisia hyllyjä.

Nuoripari Topias Orsama ja Jutta Nieminen laittoivat kesäpuodin puitteet kuntoon yhteisvoimin, sillä ihan ensiksi piti purkaa makasiinista laarit ja suopakuurata lattia. Kuva: Anne Kotipuro

Karkkia silmille Tanskasta ja Ruotsista, käsitöitä läheltä

Myytäväksi Jutta Nieminen on ottanut niin lähipiirinsä kätten töitä kuin ruotsalaista ja tanskalaista sisustustavaraa. Myymälää ei ole täytetty lattiasta kattoon, vaan esillepano on ilmavaa, kuin karkkia silmille. Kesäsisustajan silmään tarttuvat emalitavarat, lasi ja erityisesti kesäiset käsityöt.

Jutta Nieminen itse käärii iltaisin mehiläisvahalevyistä erivärisiä kynttilöitä, joita polttaessa ilmaan leviää vieno hunajainen tuoksahdus. Hänen äitinsä Heli Niemisen kangaspuista ovat herkullisen väriset räsymatot, joiden ruusukassidos antaa mattoihin lisää ilmettä.

Topiaksen äiti Maija Orsama puolestaan on armoitettu ja sangen tuottelias virkkaaja. Hänen virkkuukoukultaan on lähtenyt niin isoja ja pieniä pitsiliinoja kuin napakoita ruudullisia patalappujakin.

Mansikka-aiheiset ja muut värikkäät kesäpipot, suosittuja vuosikymmenestä toiseen, taas ovat Jutan sisaren Sanni Karhun neulomia.

Hämärämpiä hetkiä varten on yksi hyllyllinen keramiikasta tehtyjä erivärisiä ja -kokoisia talolyhtyjä, joiden sisälle voi laittaa kynttilän tai patterivalot.

Jutta Niemisen lähipiirissä on paljon osaamista, jonka tuloksia hän mielellään ottaa myyntiin putiikkiinsa, kuten etualan räsymatot tai pylväässä roikkuvat patalaput. Kuva: Anne Kotipuro

Siivoukseen saa ylellisyyttä strutsinsulilla

Innostaisikohan strutsinsulkainen pölyhuiska siivoamaan ahkerammin? Ainakin se tuo tylsään puuhaan aavistuksen ylellisyyttä.

Vieressä on pullo poikineen. Kotimainen, ekohenkinen hygienia- ja puhdistusainesarja tuli Jutta Niemiselle tutuksi aikanaan jo oman äidin kampaamon hyllyiltä, ja hän lähti ottamaan selvää, vieläkö sitä on saatavissa.

– Ja jos jokin tuote osoittautuu lemppariksi, sitä voi tilata myös isossa kanisterissa, Jutta huomauttaa. Itsekin hän täyttelee kotona pikkupulloja isosta astiasta. Pulloissa on kukkaisia ja marjaisia tuoksuyhdistelmiä.

Huumoriakaan hän ei kaihda. Avajaisviikonlopun menestystuote olivat naisvartalon muotoiset torsokynttilät, jotka hän valaa itse. Raaskiiko noita polttaakaan?

– Matti, mene pois!

Tämän komennon saa kynnykselle ilmestynyt kukko. Piikkiöläiset maatiaiskanat kukkonsa kera ovat asuneet vasta marraskuusta heillä, joten ne viettävät ensimmäistä kesäänsä pihalla.

Naapurikylän naisia on lähtenyt porukalla shoppailuretkelle. Ensin ihastellaan ovenpielen kukkaset. Kuva: Anne Kotipuro

Lihakarjaa ja pihapiiriä hoidetaan yhdessä

Lisäksi Topias Orsama kasvattaa lihakarjaa, joten viikonloppuisin ei muutenkaan lähdettäisi kovin kauas reissuun. Silloin Jutta Nieminen avaa putiikkinsa ovet, mutta sopimuksesta hän on muulloinkin paikalla.

Työpäivät Länkipohjassa alkavat aikaisin, joten Nieminen pääsee jo iltapäivällä kotiin. Hän harkitsee myös joulunajan aukioloja, mutta katselee ensin, miten kesä vetää kävijöitä.

Kohta pihaan kaartaa pari autollista Talviaisten seniorikerhon puutarhasiiven aktiiveja, jotka ovat lähteneet naapurikylään oikein shoppailureissulle. Ensin on katsastettu Orihanna’s -putiikin valikoimaa, ja sitten poiketaan vielä Natukalla.

Putikka on nimeksi otettu hauskana sanaleikkinä. Padasjoella varttunut, Pirkanmaan Osuuskaupan palveluksessa jo nelisen vuotta työskennellyt Nieminen lisää, että jossakin päin Suomea se viittaa myös tietynlaiseen, vanteilla kasattuun tynnyrin puolikkaaseen tai tiinuun.

Maija Orsama osaa myös kirjovirkkausta, ja pitkähkö kaitaliina on varsinainen taidonnäyte. Kesäpuodin kauppias Jutta Nieminen ei itse virkkaa, neulepuikot hänenkin käsissään pysyvät. Kuva: Anne Kotipuro
Tämä on tawashi, virkattu hampusta ja sitä voi käyttää harjan vaihtoehtona tiskauksessa. Jutta toivoo, että häneltä tehdyt ostokset päätyvät käyttöön ja arjen iloksi. Kuva: Anne Kotipuro
Pirtinpöydälle on laitettu kattausta ja tietenkin maljakkoon kukkia. Seinällä Maija Orsaman virkkaamia ja kirjomia näyttäviä liinoja, jotka täydentävät nostalgista sisustuslinjaa. Jutta Nieminen kertoo, että yläkerrassakin on myytävää. Kuva: Anne Kotipuro
Vanhan, kauniin senkin päällä kelpaa myytäviä esitellä. Seinällä Viivi Ylä-Vitelin akryylimaalauksia, joita Nieminen on myös ottanut myyntiin. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment