Tyhmiä kysymyksiä luvassa – Artturi Siromaa toivoo paikallistoimittajakesän antavan läpileikkauksen siihen Suomeen, joka ei välity suuriin kaupunkeihin

Artturi Siromaa työskentelee elokuun loppuun asti Oriveden Sanomien toimittajana. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kasvoin Tampereella lapsuuteni ja nuoruuteni, kunnes pääsin vuonna 2020 Helsinkiin opiskelemaan toimittajaksi. Lienee ymmärrettävää, että tuntuu vielä hieman vieraalta vastata puhelimeen ”Oriveden Sanomista päivää”.

Päädyin Orivedelle kesätoimittajaksi kiinnostuksesta paikallislehtijournalismia ja uusia kokemuksia kohtaan. Toki läheinen sijainti kotipaikkaani Tamperetta, josta kuljen päivittäin töihin, ei ainakaan vähentänyt kiinnostusta. Kaiken kaikkiaan kesätoimittajan pestistäni minulla on todella hyvä fiilis!

Suhtaudun elämään avoimen positiivisesti. Haluan jatkuvasti avartaa maailmankatsomustani sekä ymmärtää mahdollisimman paljon erilaisia asioista ja ihmisistä. Uskon tämän heijastuvan myös työhöni toimittajana. Toivon paikallistoimittajakesän antavan läpileikkauksen siihen Suomeen, joka ei suuriin kaupunkeihin välity, mutta missä kuitenkin puolet suomalaisista asuu.

Pyrin tiedostamaan omat epäkohtani ja kuplani. En ymmärrä maanviljelystä tai monesta muustakaan paikallisille ehkä itsestään selvistä asioista juuri mitään. Uskon kuitenkin vilpittömän kiinnostukseni täyttävän tätä aukkoa ainakin osittain. Täysin ulkopuolisen näkemys antaa parhaassa tapauksessa uusia näkökulmia juttuihini, joita muut eivät olisi ehkä tulleet ajatelleeksi. Luvassa on siis tyhmiä kysymyksiä!

Ennen Oriveden Sanomia olen kirjoittanut musiikkilehti Soundiin. Musiikki näyttelee elämässäni muutenkin isoa roolia ja tykkään analysoida erilaisia musiikin ilmiöitä soittimeni kitaran kautta. Olen soittanut kitaraa yli puolet 24 vuoden elämästäni, niin opistotasolla kuin vapaamuotoisemminkin. Tällä hetkellä sävellän omaa suomenkielistä iskelmän, kantrin ja rockmusiikin raameissa väljästi seilaavaa musiikkia yhtyeessäni Pienet Päiväunet.

Musapuuhien ohessa vapaa-ajalla tykkään kuunnella äänikirjoja, katsoa sarjoja ja käydä etenkin pienempien artistien keikoilla. Myös soittolaitteistoni huoltaminen on varsin mielekästä puuhaa. Lähes koko ajan on jokin projekti meneillään ja vinyylilevy lautasella pyörimässä. Ja jos ei, niin ainakin seuraava on jo mielessä. Sekä projekti, että levy.

Kesän aikana haluan kuulla, mitä orivesiläiset arvostavat paikkakunnassaan ja kuinka he itse viettävät vapaa-aikansa.  Olen kiinnostunut ihmisistä, heidän tarinoistaan ja aidoista kohtaamisista. Myös heidän, kenen ääntä ei usein kuulla, kuunnella tai saada kuuluviin.

Tärkeitä arvoja minulle ovat solidaarisuus, tasa-arvo sekä kulttuurin ja luonnon vaaliminen. Pyrin toteuttamaan arvojani myös toimittajan työssä. Näitä asioita odotan eniten kesältäni Orivedellä.

Artturi Siromaa

Kirjoittaja työskentelee kesän Oriveden Sanomien toimittajana.

Leave a Comment