”Kiinnostaisko sua auringonpilkku?” – lukukoira kuuntelee kaikenlaista lukemista

Ossi Saarentola lukee Rymylle Egyptistä. Rymy katsoo mielellään kirjan kuviakin ja nauttii kuuntelemisesta, kun Ossi hieman rapsuttaa Rymyä lukutuokion aikana. Kuva: Leena Lähdesmäki

Länkipohjan koululaisilla on tänään ”ihan paras päivä”. Lukukoira Rymy ohjaajansa Hanna-Maria Melasen kanssa on tullut kuuntelemaan lasten lukemista. Onnekkaat kolmannen ja neljännen luokan oppilaat pääsevät lukemaan jo toista kertaa tsekinpaimenkoira Rymylle, joka on ihan virallinen lukukoira.

– Lukukoiran ohjaaja käy Suomen Kennelliiton koulutuksen ja koira arvioidaan tehtävään soveltuvaksi. Koiran tulee olla myös yli 2-vuotias ja luonteeltaan sopiva toimintaan. Ja tietenkin ohjaajan tulee olla täysi-ikäinen, kertoo Hanna-Maria Melanen.

Lukukoiruus on vapaaehtoistyötä eikä siitä saa muuta palkkaa kuin hyvän mielen.

– Rymy on saanut lukukoiran tittelin tänä keväänä. Koin myös lukukoiran ohjaamisen itselleni luontevaksi ja sopivaksi vapaehtoistyöksi, jota on helppo toteuttaa ihan tässä lähelläkin. Lukukoiran käynti vaikka koulussa tai kirjastossa ei siis maksa mitään, mutta toki aikatauluja on soviteltava työn kanssa ja myös koiran jaksamisen kannalta. Rymy jaksaa kuunnella lukemista noin tunnin verran kerrallaan.

Lukukoira kannustaa lukijaa läsnäolollaan. Se ei välitä siitä, vaikka lukija epäröisi tai lukisi hitaasti. Tämän Rymykin tietää. Se asettuu omalle paikalleen ja odottaa rauhallisesti ensimmäistä lukijaa. Opettaja Tiiti Mäkelän arvontalipukkeista nousee ensimmäisenä Aapo Alangon nimi. Aapolla onkin heti kirja valittuna, ja hän näyttää sitä Rymylle.

– Kiinnostaisko sua auringonpilkku?

Kyllä Rymyä kiinnostaa, jopa niin, että Aapo saa lukea tosi monta sivua. Tämän jälkeen sekä Aapo että Rymy tietävät todella paljon avaruudesta.

Hevisaurukset jännittävät Rymyä niin, että se painautuu tiukasti kiinni Linda Jakobssonin selkään. Lukukoira kannustaa Lindaa lukemaan myös ääneen. Kuva: Leena Lähdesmäki

Hevisaurukset jännittävät Rymyäkin

Avaruusaiheen lisäksi Rymy saa tänään kuulla Koiramäki-tarinoita ja hevisaurusten hammaslääkäriseikkailun. Se jännittää ehkä Rymyäkin niin, että se painautuu ihan kiinni Linda Jakobssonin selkään ja sulkee silmänsä.

Opettaja Tiiti Mäkelä tarkkailee, että kaikki innokkaat ehtivät lukea Rymylle rauhallisessa sopessa luokan perällä. Tunti vähän venyy välitunnin puolelle, mutta lapsilla ei ole minnekään kiire.

– Nämä lapset ovat jo tottuneet koiraan luokassa, sillä aikaisemmin meillä oli koulunkäynninohjaaja Janina Jokisen Hero-koira välillä vierailuilla. Lukukoiran saaminen luokkaan olikin hieno ja luonteva juttu. Kukaan lapsista ei ole allerginen eikä pelkää koiraa, kertoo Tiiti Mäkelä.

Yleensä lukutilanteessa on vain lukukoira ja lukija sekä tietenkin koiran ohjaaja. Silloin opettaja eikä kukaan muukaan ole kuuntelemassa lukemista, vaan lukija saa lukurauhan. Rymy ei myöskään kerro kenellekään, miten lukeminen sujui.

– Lukemisen kannalta tämä on loistavaa ääneenlukutreeniä. Lapsen on helpompi lukea koiralle kuin opelle. Koira ei vertaile eikä arvioi lukemista. Arka ja syrjäänvetäytyvä lapsikin rentoutuu, kuvailee Tiiti Mäkelä.

– Tämän huomasi vaikkapa siinä, että aluksi lapset lukivat hiljaisella äänellä ja sitten ääni voimistui ja lukemisesta tuli eläytyvää, vahvistaa Hanna-Maria Melanen.

Myös välitunnilta palailevat lapset ovat samaa mieltä.

– Rymylle lukeminen on kivaa. Ensin minua vähän jännitti ja jännitän muutenkin kaikkea esiintymistä, mutta nyt ei jännittänyt, kertoo Aava Allen.

– En ikinä lue ääneen mutta Rymylle lukeminen on kivaa. Luin melkein koko kirjan, ihmettelee Linda Jakobsson.

Onneksi Lindankaan kirjaa ei luettu ihan loppuun saakka, sillä voihan olla, että loppu jäi kiinnostamaan Rymyäkin niin paljon, että se haluaa kouluun aina uudestaan ja uudestaan.

Seuraavan kerran lukukoira Rymylle pääsee lukemaan Länkipohjan omatoimikirjastossa Avoimien kylien päivänä. Tuolloin kirjastossa on avoimet ovet.

Rymyn korvat nousevat kuunteluasentoon, kun Aapo Alanko lukee sille tietoja avaruudesta. Opettaja Tiiti Mäkelä pitää huolta lukuvuoroista, koska kaikki haluavat lukea Rymylle. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment