50 vuotta sitten: Yhteiskoulun 49:s työvuosi päättyi

vanha vuosikerta, ylioppilaat
Oriveden yhteiskoulun uudet ylioppilaat.

Puna- ja keltaruusuja sadoittain, onnellista nuorta hymyä, ylpeitä vanhempia, eron haikeutta, rehtorin järkeviä sanoja, ylioppilaan (Kimmo Tuomaala) naseva puhe koululle ja tovereille, huoli huomenesta – siinä tuttua ja aina yhtä kehtovaa yhteiskoulun lukuvuoden päättäjäistunnelmaa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Tänä vuonna sitäkin merkittävämpää, kun oli saatu valmiiksi kipeästi kaivattu lisärakennus. Ja myös sen takia, kun syksyllä alkaa koulun 50-vuotisjuhlavuosi ja samalla sen itsenäisen toiminnan jäähyväislukuvuosi: tämä suuri, toistatuhantinen koulu liittyy keskeisenä Oriveden peruskouluun.

Tätä seikkaa painotti rehtori, teol. tri Eeva Ojanen lukuvuoden päätössanoissaan todeten kouluvuoden – niin poikkeuksellinen kuin se monista lainsäädännöllisistä ja muista syistä olikin – olleen hedelmällistä opiskelun kautta. Rakennuskylkiäisestä huolimatta ahtaus piinaa, ja uutta on jälleen suunnitteilla.

Hän kiitteli koulun ystävien joukkoa, toivotteli nyt koulunsa päättäneille ylioppilaille ja muille Korkeimman siunausta.

Tätä ennen oli lehtori Kari Koskela puhunut hartaita sanoja ja teini Aki Keskinen soittanut pianoa, 7 lk:n tyttötertsetti laulanut heleästi mus.op. Mirja Linnavaaran tahdittamana.

Juhlan kohokohtana oli taaskin todistusten ja valkolakkien jako. Rehtoria ja vararehtori Kari Hynöstä avustivat kukittamisessa a.o. luokkien valvojat. Ja sitten kohahti sali, kun ylioppilaat painoivat upouuden yo-lakin kutreilleen ja pörröpäähänsä. Ensi kertaa seremonian tämä osa tapahtui näin hauskasti.

Puolen tunnin onnittelukaaoksen jälkeen saatiin 71 ylioppilaan ryhmä – vain yksi oli reputtanut, hieno saavutus! – valokuvaan koulutalon asvalttipihaan. Useimmat kävivät laskemassa osan ruusuistaan viime sotien sankariristille, kaksi tyttöä muisti myös vakaumuksensa puolesta v. 1918 henkensä menettäneiden patsasta. Illempana juhlittiin yhdessä viimeistä kertaa. – Koulu oli ohi.

vanha vuosikerta, ylioppilaat
Ruusut sankarihaudalle.

APURAHOJA

Vanhaan tapaan saattoi koulu muistaa joitakin eri tavoin kunnostautuneita oppilaitaan, vaikkeivät koulun stipendi- ja muut rahastot paljonkaan jakoa salli. Herättääkin ihmetystä, kun entiset oppilaat, joista monet ovat juuri OYK:n peruskoulutuksen avulla päässeet elämässä varsin merkittäviinkin asemiin, eivät ole vanhaa kouluaan tässä suhteessa paremmin – josko ensinkään – muistaneet.

Kauppakunnan stipendin saivat Sirkka Papunen ja Sirpa Oksanen, Oriveden Lions Clubin apurahan Tarmo Koivisto sekä Oriveden Osuuspankin ryhtisormuksen Jouko Henttinen ja vastaavan Juupajoen Op:n sormuksen Seija Hoivala.

Syyslukukauden parhaana palkittiin Sirpa Hannu ja kevätlukukauden parhaana Suvi Ojala. Parhaan yo-kirjoittajan kirjalahjan sai Eija-Riitta Tolvanen (36 pinnaa ja kuusi ”ällää”). Muita palkinnoita ja apurahoja saivat Simo Alho, Kimmo Tuomaala (5 ”ällää”), Heikki Peltonen (Peltosen rahaston), Lea Kaarnijärvi, Martti Yrjölä, Arto Karjalainen, Arja Niemi, Anja Oittinen, Paula Korhonen, Pauli Niittynen, minkä lisäksi annettiin 16 opintotukiavustusta, kukin 100 mk.

Eija-Riitta Toivanen kuusI ”ällää”.

KUUDEN ÄLLÄN EIJA-RIITTA

Tiettävästi ensimmäisen kerran leivottiin Oriveden yhteiskoulusta kuuden ”ällän”, korkeimman osa-arvosanan ylioppilas. Mutta viittä vailla oli tulla toinenkin: Kimmo Tuomaala oli viidessä tentissä, ja laudatur kaikista. Ilmeisesti olisi tullut se kuudeskin, jos tämä lahjakas poika olisi niin halunnut.

Vaalea, herkkähymyinen Eija-Riitta Tolvanen on Längelmäen tyttöjä, kävi keskikoulun Kuorevedellä, lukion Orivedellä. Menestys ei täysin yllättänyt, mutta ”hämmästyin minä kyllä kahta tenttiä, menivät nappiin”, tunnusti neito. – Koulu on sujunut muutenkin niin vaivattomasti, että muuhunkin on jäänyt aikaa. Eija-Riitta on tervehenkinen kodin ihminen, käsityöt ja ulkoilu mieluisina harrastuksinaan. Niin ikään kirjat, mutteivat aivan modernit teokset.

Kun sisar on valmistunut liike-elämän palvelukseen (on ekonomi), tuntuu Eijalla olevan vetoa ja myös taipumuksia samaan suuntaan. – Onnea!

150 PYRKI I LUOKALLE

Ruusuja seurasi arki: pääsytestit ja muut piinat. I luokalle pyrki likimain 150 pilttiä, joista 129 voitiin oikopäätä hyväksyä, 18 myöhemmin kenties. Vain yksi jouduttiin raakaamaan. Muille luokille selviytyvien määrä ratkeaa myöhemmin. – Yli 1000:n kohoaa koulun oppilasmäärä ensi syksynäkin. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 7.6.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment