Parvelan Retu on mukana Elitkampenissa – sunnuntaina se taistelee miljoonan kruunun ykköspalkinnosta

Parvelan Retu ja Petri Laine ovat viikonloppuna kisamatkalla Ruotsissa. Arkistokuva: Anne Kotipuro

Parvelan Retu kisaa sunnuntaina yhden maailman suurimman kylmäverihevosten ravikilpailun voitosta, kun se on mukana Elitkampenissa.

Kyse on kutsukilpailusta, johon kisan järjestäjät pyrkivät saamaan mukaan kuumimmat kylmäveriset hevoset.

Elitkampen kisataan Ruotsissa Elitloppet-ravitapahtumassa, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista ravitapahtumista. Kolme päivää kestävä tapahtuma kokoaa tavallisesti yli 50 000 katsojaa Tukholman Solvallaan.

Parvelan Retu juoksee sunnuntaina päivän viidennessä lähdössä. Retun lisäksi ykköspalkintoa tavoittelee yhdeksän muuta hevosta. Kilpakumppanit kisassa ovat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Retun lisäksi kutsun kisaan on saanut viime kesänä kolmannen ravikuninkaan tittelin ottanut Antti Ojanperän Evartti.

Lisäksi Hippoksen tiedotteessa kerrotaan, että karsintapisteiden perusteella kisamatkalle ovat Suomesta lähteneet kauhavalaisen Antti Ala-Rantalan Nyland ja Maaningalla valmentavan Ossi Nurmosen Stallone.

Stallone ja Nyland osallistuivat Elitkampeniin myös viime vuonna. Silloin Stallone oli mukana voittokamppailussa, mutta norjalainen Odd Herakles vei voiton turvan mitalla ja Stallone joutui tyytymään toiseen sijaan. Nyland sijoittui kuudenneksi.

Odd Herakles voitti Elitkampenin myös vuosina 2021 ja 2020. Edellisen kerran suomalaishevonen on voittanut kisan vuonna 2017, kun Polara oli ykkönen.

Neljän suomalaishevosen lisäksi tämän vuoden kisassa ovat mukana ruotsalaiset B.W. Rune, Stjärnblomster, Järvsöodin, ja B.W. Sture sekä norjalaiset Tangen Bork ja Grisle Odin.

Kisassa lähdetään auton takaa ja kisamatka on 1 640 metriä. Parvelan Retu lähtee matkaan radalta kymmenen.

Elitkampenin voittaja palkitaan miljoonalla kruunulla. Euroissa palkintosumma on noin 87 000 euroa.

Viikonlopun huipennus raviväelle on sunnuntaina kilpailtava Elitloppet. Lähtöön on kutsuttu 16 lämminverihevosta Ruotsista, Norjasta, Ranskasta, Italiasta ja Ausraliasta.

Hippoksen tiedotteessa kerrotaan, että kahdesta alkukilpailusta yhteensä kahdeksan hevosta jatkaa vielä samana iltapäivänä ajettavaan finaaliin. Vauhtimailin voittaja palkitaan viidellä miljoonalla kruunulla eli noin 440 000 eurolla.

Leave a Comment