Suomen Yrittäjien Harri Jaskari: ”TE-palveluiden uudistuksessa katastrofin ainekset”

E-palvelujen uudistuksessa ja muutoksessa voi käydä kehnosti. Maahamme saattaa syntyä esimerkiksi liian pieniä alueita, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä varoittaa. (Kuva: Suomen Yrittäjät)
– TE-palvelujen uudistuksessa ja muutoksessa voi käydä kehnosti. Maahamme saattaa syntyä esimerkiksi liian pieniä alueita, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä varoittaa. (Kuva: Suomen Yrittäjät)

Suomen Yrittäjien uutukainen Elinvoimabarometri nostaa tikun kärkeen kunkin maakunnan kyvyn tehdä yhteistyötä ja tarpeen kehittää sitä. Tämän vuoden alussa toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden ongelmat johtuvat puolestaan isosti heikosta sote- ja pelastustoimen uudistuksen valmistelusta. Johtaja Harri Jaskari soittaa nyt varoituskelloa TE-uudistuksen uhkista. Hänen mukaansa muutoksessa kytee katastrofin ainekset.

Johtaja Harri Jaskari taustoittaa, että maamme kunnissa on vireillä lukuisia malleja TE-palvelujen toteuttamisesta vuoden 2025 alussa. Silloin järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille.

– Uudistuksessa ja muutoksessa voi käydä kehnosti. Maahamme saattaa syntyä esimerkiksi liian pieniä alueita.

Jaskari huomauttaa, että TE-uudistus oikein toteutettuna tarjoaa huikean mahdollisuuden.

– Toiminnan olisi oltava yrittäjälähtöistä.

Esimerkiksi Pirkanmaalla TE-palveluja ollaan toteuttamassa isäntäkuntamallilla. Päävastuu olisi Tampereella. Mukana olisivat kaikki maakunnan 23 kuntaa.

Jaskarin mielestä Pirkanmaalla vireillä oleva TE-malli on kiinnostava ja myönteinen.

– Itse olisin vielä rohkeampi ja kauaskatseisempi. Helsingin ja Tampereen välisen moottoritien ympäristö voisi muodostaa hyvin toimivan TE-alueen. Toki sitä voisi laajentaa hyvällä kehitysuralla olevalla Lahdella eli Päijät-Hämeellä. Pääkaupunkiseutu ja Tampereen kaupunkiseutu muodostavat luontevan työssäkäyntialueen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että jos Suomeen syntyy 40 TE-palvelujen toteuttajaa, niissä on ainakin puolet liikaa.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment