Länksän elämä tallentui taideteokseen alikulkutunnelissa – ”Tämä oli vähän kuin jättipaperille piirtäisi”

Länkipohjan graffit
Osa maalauksen toteuttajista pääsi esittelemään teosta. Mukana juttutuokiossa olivat Leo Ärrälä, Senni Saarinen, Sara Anttonen, Ruusa Saarinen, Sofia Jakobsson ja Linda Jakobsson. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan graffit
Kuva: Leena Lähdesmäki

Mitä saadaan aikaan, kun yhdistetään idea, innokkaita alakoululaisia, joukko vanhempia ja yksi helsinkiläinen kuvataiteilija?

Länkipohjassa ainakin tuloksena on upea Hirsikankaantien alikulkutunneliin toteutettu graffiti, joka kuvaa vauhdikkaasti ja monikerroksisesti kylän elämää.

– Idean isä on länkipohjalainen Petri Gösman, joka sai mukaan myös kuvataiteilija Aapo Rapin Helsingistä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Längelmäen osasto lähti toteuttamaan ideaa yhteistyössä koulun kanssa. Kaikki oppilaat pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan työtä. Apua materiaalihankintoihin saimme Jämsän kaupungilta ja Längelmäen säästöpankkisäätiöltä, kertoo aktiivisesti mukana ollut Hanna-Maria Melanen.

Työ aloitettiin koulun kuvaamataitotunneilla.

– Ensin teimme suunnitelmia, joita sitten yhdistettiin. Suunnitelmissa mietittiin, mitä kaikkea Länkipohjassa on, esimerkiksi sellaisia rakennuksia, jotka kaikki tietää. Sitten lisättiin muuta, esimerkiksi tämän ”Style of Länksä” -tekstin suunnitteli Valtteri Ottman. Minä suunnittelin rukoushuoneen, kertoo Sofia Jakobsson.

Länkipohjan graffit
Sara Anttonen ja Ruusa Saarinen näyttävät, että mukana on elementtejä Länkipohjasta. Rukoushuoneen nurkalla oleilee myös MLL:n logosta tuttu leppäkerttu. Ruusan ja Saran lisäksi rukoushuonetta ja kaloja olivat toteuttamassa Linnea Savolainen ja Anki Allen. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan graffit
Valtteri Ottmanin suunnitteleman Style of Länksä -tekstin toteuttivat taiteilijan johdolla Sofia Jakobsson, Inkeri Laakso ja Venla Wetterstrand. Kuva: Leena Lähdesmäki

Nuorten tekemässä näkyy nuorten maailma

Työssä näkyy perinteisempien kohteiden lisäksi nuorten maailma.

– Kylässä on myös Among us -hahmoja. Akseli Laurila ja Roope Rantanen toteuttivat ne. Minusta on kiva, että myös nuorten juttuja tulee esille, sanoo Sofia Jakobsson.

Samalla kun koululaiset tekivät suunnitelmia, vanhemmat maalasivat alikulkutunneliin vaaleansinisen pohjavärin. Lupa maaulaukseen tarvittiin Väylävirastolta.

– VPK kävi pesemässä aluksi maalattavat pinnat pölystä. Pohjavärin maalaaminen olikin aika urakka. Onneksi apuun tuli Netta Reimers. Kun jatkovarrellakaan emme tahtoneet Petrin traktorin lavalta ylettyä ylös asti, Netta kutsui apuun veljensä kavereineen. Pitkät nuoret miehet auttoivatkin pahimmissa paikoissa, kertoo Hanna-Maria Melanen.

Varsinaisessa maalaustyössä tarvittiin oppilaiden ryhmittelyä ja järjestystä.

– Oppilaat olivat kyllä tosi innoissaan ja aluksi piti vähän kerrata, miten tehdään. Lapsille ei voi vain antaa maalipurkkia käteen ja antaa maalata, nauraa Merja Saarinen.

Länkipohjan graffit
Senni Saarinen piti maalausprojektista. Työssä on läsnä paljon luontoelementtejä: vettä, kukkia ja eläimiä. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan graffit
Monenlaiset linnut saavat elämän nuorten työssä. Sofia Jakobsson päästää luovuuden valloilleen. Kuva: Leena Lähdesmäki

Kuin jättipaperille piirtäisi!

Pienimmät oppilaat maalasivat sapluunan avulla eläimiä.

– Täällä on kettuja, pupuja ja kissoja, näyttää pienimpien maalausryhmään kuuluva Leo Ärrälä.

Koulussa opiskelevat ukrainalaislapset osallistuivat myös maalaustyöhön, ja yksi pupu onkin saanut itselleen ukrainan värit, keltaisen ja sinisen.

Kuvataitelija Aapo Rapi opasti maalausryhmiä muun muassa maalattavien hahmojen mittakaavassa ja sarjakuvamaisessa graffititekniikassa. Maalaukseen käytettiin niin spraymaaleja kuin siveltimiäkin.

– Tämä oli vähän kuin jättipaperille piirtäisi. Näiden ihmishahmojen toteuttamisessa taiteilija ainakin neuvoi, muistelee Linda Jakobsson.

Isoon työhön on saatu paljon Länkipohjalle tyypillisiä elementtejä: rukoushuoneen ja koulun lisäksi nähtävillä on luontoaiheita. Eläinten lisäksi Längelmävesi ja Oinasoja kaloineen korostuvat.

Kukat, linnut ja puut muistuttavat siitä, että luonto on maaseudulla lähellä.

Nuorten näkemys länkipohjalaisista on myös mukavaa nähtävää – työssä näkyvillä hahmoilla on hymy herkässä ja kaikilla on rento tekemisen meininki.

Länkipohjan graffit
Pienimpien maalaamat eläimet kurkistelevat tekstin välistä. Leo Ärrälä kertoo, että välillä tuulikin auttoi maalausurakassa. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan graffit
Kuva: Leena Lähdesmäki

Piristystä haluttaisiin muuallekin

Tekemisen meininki jäi elämään myös maalausurakasta. Lisää upeita töitä kaivattaisiin muihinkin alikulkutunneleihin, Vilkkilään ja kylän kevyen liikenteen väylälle

– Talkooväkeä tarvittaisiin ehkä enemmän mutta uskon, että luvat saataisiin. Hienoa, että lapset pääsivät harjoittelemaan tällaista isoa työtä ja taiteilija näytti, miten sellainen tehdään, pohtii Hanna-Maria Melanen.

– Uuteen työhön tarvittaisiin lisää materiaaleja, sillä kaikki varatut materiaalit ja maalit menivät, muistuttaa Minna Ärrälä.

Länkipohjan koululaisten taidonnäyte osoittaa, että oikea graffiti ei ole mikään pintaan suhaistu söherrys, vaan suunnitelman pohjalta toteutettu taideteos, joka tallentaa ympäristön kulttuuria.

Länkipohjan graffit
Linda ja Sofia Jakobsson pitävät siitä, että myös nuorten juttuja tuli mukaan taideteokseen. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan graffit
Kuva: Leena Lähdesmäki

Juttua on muokattu 22.5.2023 klo 8.17: Jutun kolmannen kuvan kuvatekstiin on lisätty, että Ruusan ja Saran lisäksi rukoushuonetta ja kaloja olivat toteuttamassa Linnea Savolainen ja Anki Allen. Lisäksi jutun neljänteen kuvaan on lisätty kuvateksti.

Juttua on muokattu 24.5.2023 klo 7.23: Juttuun on lisätty, että kyse on Hirsikankaantien alikukulkutunnelista.

Leave a Comment