Seurakunta yhtenäistää sanomakellojen soittokäytäntöjä – jatkossa myös Oriveden kirkossa kellot soivat omaisten toiveen mukaisesti

Oriveden seurakunnan kaikissa kirkoissa sanomakellot soivat jatkossa omaisten toiveen mukaisesti. Asiasta päätti kirkkoneuvosto.

Kyseinen käytäntö on ollut jo käytössä Eräjärven, Juupajoen ja Längelmäen kirkoissa. Kesäkuun alusta lähtien myös Oriveden kirkossa sanomakellot soivat ajankohtana, joka on sovittu yhdessä omaisten kanssa.

Tähän saakka Oriveden kirkossa käytäntönä on ollut, että sanomakellot soitetaan arkisin kello 10 alkaen.

Seurakunnan selvityksen mukaan myös valtaosassa Kangasalan rovastikunnan seurakunnista toimitaan siten, että sanomakelloista sovitaan omaisten kanssa ja seurakunta soittaa kellot silloin kun omaisille parhaiten sopii.

Kirkkoneuvoston päätöksen mukaan Oriveden kirkossa sanomakelloja voidaan jatkossa soittaa arkisin kello 9–16. Tarkka ajankohta sovitaan omaisten kanssa.

Kellojen soittamisessa huomioidaan kuitenkin hautaan siunaamiset. Päätöksen mukaan sanomakelloja ei soiteta siunausten aikana tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Sanomakellot ovat osa kuolemaan liittyvää kirkonkellojen soittoperinnettä. Ne kertovat kuolemantapauksesta ja tapana on ollut, että sanomakellot soivat jonakin arkipäivänä kuoleman jälkeen. Kuolemasta ilmoittamisen lisäksi kellojen soiton tarkoituksena on muistuttaa kuulijoita omasta kuolevaisuudestaan.

Leave a Comment