50 vuotta sitten: ”Heidän muistonsa ei unohdu…” – Kaatuneiden päivää vietettiin

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Kunnianosoitus Längelmäen sankaripaadella.

Toukokuun kolmas sunnuntai, viimepyhäinen, oli kaatuneiden muistolle omistettu. Sitä vietettiin vanhaan, arvokkaaseen tapaan Oriveden seudun pitäjissä. Papit koskettelivat saarnatekstissään sankarivainajien uhrauksen merkitystä: elämme heidän ansiostaan vapaassa maassa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

ORIVEDEN Kaarikirkossa

saarnasi teol.tri Matti Peltola, seurakuntakuoro avusti. Sanakaripaadelle asetettui lippulinna ja kunniavartion oli laittanut Asevarikko 6. Rovasti Jalmari Aarnio puhui, paadelle laskettiin kunnan, seurakunnan ja puolustuslaitoksen yhteinen seppele, niin ikään Kaatuneiden Omaisten Oriveden osaston seppele sekä maanpuolustusjärjestöjen yhteinen seppele. Kuoro lauloi, ja herkän hetken päätteeksi veisattiin Isänmaan virsi.

LÄNGELMÄELLÄ

oli kirkonmenon päätteeksi muistohetki. Paadelle laskettiin kunnan ja seurakunnan sekä sotaveteraanien ja sotainvalidien seppeleet.

JUUPAJOELLA

oli päivän vietto yhtä koruton, mutta vaikuttava. Muistopaadelle tuotiin seurakunnan ja sotaveteraanien seppeleet. Kirkkoherra Leevi Vironmäki kosketteli saarnassaan päivän merkitystä.

ERÄJÄRVELLÄ

oli viime sotien muistomerkin äärellä runsaasti viime sotien rintamamiehiä. Muistomerkille laskettiin Oriveden kunnan ja seurakunnan havuseppele sekä rintamaveljien kukkaset.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 24.5.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment