Toisen asteen koulutuksessa on monenlaisia polkuja valittavana – onnittelut ovat paikallaan, kun nuori on edennyt seuraavaan risteyspaikkaan

Oriveden lukiosta kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi 34 nuorta. Jokaisen nuoren suoritus on onnittelun arvoinen, siitä ei ole epäilystäkään. Ylioppilaskirjoitukset ovat kuitenkin yksi ensimmäisistä suurista oppimista, suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä mittaavista kokonaisuuksista nuoren elämässä.

Ylioppilaaksi tänä keväänä valmistuu myös kaksi kaksoistutkinnon tehnyttä nuorta. Vaikka ammatillisten opintojen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen on ollut jo pitkään mahdollista, ei kaksoistutkinnon suorittaminen ole saanut kovin suurta suosiota. Syitä on varmasti monia.

Orivedellä yhtenä hankaluutta aiheuttavana tekijänä on ollut se, että ammatillisen koulutuksen tilat ja lukio ovat olleet etäällä toisistaan. Ajokortittoman henkilön ei ole ollut helppo sukkuloida Rovastinkankaan ja Oriveden keskustan välillä.

Nyt tilanne on toinen, kun Tredu ja lukio sijaitsevat vain kävelymatkan päässä toisistaan. Toivottavasti tämä läheisyys kannustaa yhä useampaa opiskelijaa miettimään, voisiko paikkakunnan toisestakin toisen asteen oppilaitoksesta hakea osaamista itselleen, oli kyse sitten ammatillisen koulutuksen opiskelijasta tai lukio-opiskelijasta.

Kaksoistutkinnon valinneiden polut eivät varmastikaan ole niitä helpoimpia, jos eivät ole lukiolaisten tai ammattikoululaistenkaan. Stressata ei kuitenkaan kannata. Elämää on toisen asteen opintojen jälkeen vielä runsaasti jäljellä uusia suunnitelmia varten.

Leave a Comment