Elvis-fanin tie voi viedä Gracelandiin ja pohkeeseen voi tulla Elvis-tatuointi, tietää Liisa Vihinen – Oriveden Vanhan aseman näyttelyn tähti on Elvis, jota fanikerhon presidentti kuvailee karismaattisimmaksi esiintyjäksi ikinä

Elvis-näyttely
Elviksen hovikuvaaja Ed Bonja vieraili useaan kertaan Suomessa. Hän on ottanut muun muassa Elviksen kaikkien 1970-luvulla ilmestyneiden levyjen kansikuvat. Tähän kuvaan Tomi Raussi on saanut myös omistuskirjoituksen. Kuva: Eelis Tenhola

Oriveden vanhalla, nykyisin yksityisomistuksessa olevalla rautatieasemalla avautuu tänään lauantaina Elvis Presleyn elämää esittelevä näyttely.

Näyttelyn Vanhalle asemalle tuo Suomen Elvis-kerho eli Elvis Presley Finland – King Elvis Association ry.

– Aloitimme Elvis-näyttelyiden järjestämisen tammikuussa 2020. Ensimmäinen näyttely oli Kotkassa ja sen jälkeen se on kiertänyt eri paikkakunnilla, kertoo näyttelyä Orivedellä pystyttämässä ollut Elvis-kerhon presidentti Tomi Raussi.

Orivedelle näyttely tulee esille, koska asemarakennuksen nykyisin omistava Liisa Vihinen on pitkäaikainen kerhon jäsen ja suuri Elvis-fani.

– Esitin jo joskus aiemmin, että näyttelyn voisi tuoda tänne. Tomi kuitenkin vähän kieltäytyi ja kysyi, että haluanko oikeasti vastaremontoituihin tiloihin naulanjälkiä, Vihinen naurahtaa.

Nyt näyttely kuitenkin toteutui. Sen yhteydessä pääsee myös tutustumaan Elvis-kerhon toimintaan ja sen fanituotteisiin.

Elvis-näyttely
Siellä se vielä odottaa esille laittamista, Elviksen kaulaa koskettanut sininen huivi. Kuva: Eelis Tenhola

Huivi oli hetken kaulalla, nyt keräilijän aarteena

Elvis Presley – Mies ja myytti -näyttely on koostettu kerhon ja kerhon jäsenistön omistuksessa olevista tavaroista.

– Siihen tämä perustuu, että jäsenistö antaa meille näyttelyyn lainaan hankkimiaan Elvis-tavaroita. Omia tavaroitani tässä on toki aika paljon, Raussi myöntää.

Vanhan aseman näyttelyssä on esillä muun muassa Elviksen virallisen kiertuevalokuvaaja Edward Michael ”Ed” Bonjan ottamia valokuvia. Yhdessä niissä on myös Bonjan omistuskirjoitus Raussille.

Yhdeksi näyttelyn ainutlaatuisimmaksi esineeksi Raussi ja Vihinen nostavat sinisen huivin, joka on ollut Elviksen yllä konsertissa.

–  Elvis on näitä huiveja jakanut konserteissaan. Hän piti niitä hetken kaulallaan ja heitti sitten yleisölle, Raussi kertoo.

Esillä on monenlaista Elvikseen liittyvää tavaraa: levyjä, valokuvia, lehtiartikkeleita, fanituotteita sekä pala verhoa hotellihuoneesta, jossa Elvis on asunut armeija-aikanaan.

Tilaa on annettu myös Elviksen elämään kuuluneille tärkeille naisille.

– Tämä valokuva on aika erikoinen. Hän ei ole Marilyn Monroe, vaan Elviksen tytär Lisa Marie Presley, Vihinen näyttää kuvaa, jossa on aidosti Marilyn Monroen näköinen nainen.

Esillä tavarat ovat siten, että ne noudattelevat jonkinlaista aikajärjestystä.

– Liikkeelle lähdetään 1950-luvulta ja kierretään vuoteen 1977, jolloin hän poistui keskuudestamme. Sieltä löytyy muun muassa Elviksen kuoleman jälkeisenä päivänä Memphisissä julkaistuja lehtiä, Raussi sanoo.

Elvis-näyttely
Liisa Vihinen ja Tomi Raussi ovat olleet Elvis-faneja pitkään. Kuva: Eelis Tenhola

Salaliittoteoriat kiskaisivat faniksi

Raussin kiinnostus Elvistä kohtaan syttyi 1990-luvun alussa. Televisiossa esitettiin tuolloin Elviksen kuolemaan liittyvistä salaliittoteorioista kertova ohjelma. Väite oli, että Elvis elää yhä.

– Sitä kautta se kiinnostus alkoi herätä: olisiko se mahdollista, että Elvis yhä eläisi. Aloin tutustua aiheeseen laajemmin ja Elviksen tuotantoon ja sittenhän se olikin menoa. Elvishän on karismaattisin esiintyjä ikinä. Vuonna 1995 liityin faniklubiin, jota silloin veti Hannu Ignatius, Raussi muistelee ja toteaa nykyisen kerhon olevan jatkoa Ignatiuksen vetämälle kerholle.

Vihisen fanitus alkoi puolestaan jo pikkutyttönä. Hän oli uutisissa nähnyt kuvia Elviksen hautajaisista ja ihmetellyt, että kuka nyt on kuollut, kun paikalla oli niin paljon ihmisiä.

– Äiti sanoi, että se on se amerikkalainen laulaja. Joku viikko sen jälkeen menimme Musiikki-Fazerille ja ostin itselleni ensimmäisen Elviksen LP:n. Siitä se sitten lähti ja on kestänyt.

Noin kymmenen vuotta sitten Vihinen pääsi toteuttamaan myös haaveensa vierailla Elviksen kodissa Gracelandissa.

– Siitä fanitukseni vain vahvistui ja paheni. Sen jälkeen muun muassa pohkeeseeni ilmestyi Elvis-tatuointi, Vihinen naurahtaa.

Elvis-näyttely
Liisa Vihisen pohkeessa on Elvis-tatuointi. Kuva: Eelis Tenhola

Uusi Elvis-elokuva tuo jäseniä

Elvis-kerhossa jäseniä on noin 430. Kiertävän näyttelyn lisäksi sen toimintaan kuuluvat erilaiset tapahtumat, erityisesti vuosittain järjestettävä Elvis-kesätapahtuma, jota tänä vuonna vietetään Jyväskylässä.

Lisäksi kerho julkaisee kolmesti vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä.

– Elvis on yhä in. Hänestähän ilmestyi ihan äskettäin elokuva. Se on näkynyt myös kerhossamme, koska sen jälkeen olemme saaneet uusia, nuoria jäseniä, Raussi sanoo ja vinkkaa elokuvan olevan myös helppo ja hyvä tapa lähestyä Elvikseen liittyviä asioita.

– Elokuva on mielenkiintoinen ja aika todenmukainen. Mutta Elvikseltähän löytyy paljon musiikkia ja elokuvia. Kirjallisuutta ja dokumenttejakin hänestä on julkaistu paljon. Perehdyttävää on siis runsaasti, Raussi jatkaa.

Vihinen puolestaan nostaa esiin 1980-luvulla ilmestyneen Priscilla Presleyn kirjan Elvis ja minä.

– Uskon, että Priscilla kertoo siinä totuudenmukaisesti elämästään Elviksen kanssa. Itse olen tuon kirjan lukenut kolmeen kertaan.

Elvis-näyttely
Elvis-näyttelyssä on esillä monenlaista Elvis-tavaraa. Kuva: Eelis Tenhola

Näyttely avaa aseman juhlavuoden

Elvis-näyttely on Vanhalla asemalla esillä ainakin 28. toukokuuta asti.

– Mahdollista on, että se on esillä hiukan pidempäänkin. Tavaroilla ei nimittäin ole kiire mihinkään, sillä seuraava sovittu näyttely on vasta elokuussa Kotkassa, Vihinen sanoo.

Näyttely avaa samalla myös Oriveden Vanhan aseman juhlavuoden.

– Asema viettää tänä vuonna 140-vuotisjuhliaan ja avautuu nyt kahden vuoden remontin jälkeen yleisölle Mies ja myytti -näyttelyn kera. Muutakin tapahtumaa juhlavuoteen liittyen aiomme tänä vuonna järjestää. Mukana olemme muun muassa Vanhat talot ja pihat -tapahtumassa, Vihinen lupaa.

Elvis-näyttely
Liisa Vihinen on vieraillut myös Elviksen kodissa Gracelandissa. Siellä hän pääsi myös Elviksen kainaloon. Valokuvaa varten Vihinen seisoi sinistä taustaa vasten ja Elviksen kuva sijoitettiin hänen viereensä. Kuva: Eelis Tenhola
Elvis-näyttely
Vielä perjantaina osa tauluista odotti paikalle asettamistaan. Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina. Kuva: Eelis Tenhola
Elvis-näyttely
Elvis-näyttelyn Orivedelle tuo Suomen Elvis-kerho eli Elvis Presley Finland – King Elvis Association ry. Kuva. Eelis Tenhola

Leave a Comment