Oriveden yhteiskoulu on yksi Suomen neljästä eTwinning-koulusta – peruste nimikkeelle on suunnitelmallinen ja vahva kansainvälisyystyö

Euroopan komission eTwinning-tiimi on myöntänyt Oriveden yhteiskoululle eTwinning-koulun nimikkeen lukukaudelle 2023–2024, tiedottaa Oriveden kaupunki.

Yhteiskoulu on yksi Suomen neljästä nimikkeen saaneesta koulusta. Kolme muuta koulua ovat Kouvolan Yhteislyseo, Kärpäsen peruskoulu Lahdesta ja Lapin koulutuskeskus REDU.

eTwinning-nimikkeen koulu voi saada, kun se on suunnitelmallisesti toteuttanut kansainvälisyystyötä. Koulun on myös haettava nimikettä. Haku on kaksivaiheinen.

Ensin koulun on juurrutettava eTwinning-toiminta koulun arkeen. Koulun on muun muassa oltava rekisteröityneenä eTwinningiin eli verkkotyökaluun yli kaksi vuotta ja koulun pitää olla osallistunut vähintään yhteen eurooppalaiseen eTwinning-projektiin, jolle on myönnetty kansallinen laatuleima kahden vuoden sisällä ennen hakuaikaa.

Toisessa vaiheessa koulun on täytettävä hakulomake, jossa hakijan on kuvattava koulunsa tapaa suunnitella ja toteuttaa toimintaa, joka liittyy eTwinning-koulun toiminta-ajatukseen. Siitä on toimitettava hakemuksen yhteydessä myös näyttöä.

Yhteydenpito Euroopan muiden nuorten kanssa

Oriveden kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että nimikkeen saaneet koulut ovat edelläkävijöitä muun muassa digitaalisissa käytännöissä, internetin turvallisessa käytössä ja yhteistoiminnallisen oppimisen edistämisessä henkilöstön ja oppilaiden parissa.

Kaupungin tiedotteessa mainitaan, että eTwinning on muun muassa pysyvä osa Oriveden yhteiskoulun Erasmus+ -liikkuvuuksia. Tämän lisäksi eTwinningiä hyödynnetään eri oppiaineiden opetuksessa sekä koulun hyvinvointiagentti-toiminnassa.

Koulun arjessa eTwinning tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että nuoret pitävät verkon välityksellä yhteyttä muiden eurooppalaisnuorten kanssa.

– Yhteistyötä voi toteuttaa monella tavalla, esimerkiksi videopuheluilla, kirjeenvaihdolla, tietyn teeman parissa työskentelemällä, etätyöpajoissa, videoesittelyillä, yhteisillä pelihetkillä ja erilaisilla kilpailuilla, kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia kuvailee tiedotteessa.

Kansainvälisyystyötä tekevät myös perheet

Yhteiskoulun rehtori Jari Hildén kertoo tiedotteessa pitävänsä koulun saamaa tunnustusta hienona asiana. Sen eteen on hänen mukaansa koululla myös tehty paljon töitä.

– Jenni Decandia on ollut suunnannäyttäjä ja asiantuntija, joka on meitä opastanut ja kannustanut. Meillä on aktiivisia vastuuhenkilöitä opettajissa ja yhä useampi opettaja on innostunut osallistumaan kansainvälisyyden kehittämiseen ja toteuttamiseen, Hildén toteaa tiedotteessa.

Tiedotteessa Hildén nostaa esiin myös sen, että oman osansa kansainvälisen toiminnan onnistumisessa ovat tehneet orivesiläiset perheet, jotka ovat majoittaneet kansainvälisiä vieraita.

eTwinning-koulun toiminta-ajatukseen kuuluvat jaettu johtajuus, yhteistyö ja tiimityöskentely, oppilaan toimijuus, osallisuus ja innovointi sekä esikuvana oleminen muille kouluille. Nimikkeen saanti kertookin opettajien ja koko koulun aktiivisesta osallistumisesta ja sitoutumisesta eTwinning-toimintaan.

eTwinning-koulujen henkilökunnalle tarjotaan myös mahdollisuutta osallistua räätälöityyn täydennyskoulutukseen.

– Pääsemme osallistumaan eTwinning-koulujen omiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Itselleni tuli heti nimikkeen saaneiden koulujen julkaisun jälkeen kutsu eTwinning-koulujen tämän kevään konferenssiin paneelikeskusteluun panelistiksi. Tapahtuma on ainoastaan eTwinning-kouluille, Decandia kertoo tiedotteessa.

Nimikkeen saaneet koulut saavat myös näkyvyyttä ja muodostavat eTwinning-koulujen eurooppalaisen verkoston.

Leave a Comment