Nyt voi hakea rahoitusta vieraslajien torjuntatalkoisiin – on aika toimia, sillä talkoita avustetaan vain tänä vuonna

lupiineja
Laajalle levinnyt lupiini on yksi Suomen haitallisista vieraskasvilajeista. Arkistokuva: Juha Jäntti

Ely-keskus on avannut vieraslajien torjuntaan ja erityisesti torjuntatalkoisiin suunnatun avustushaun.

Avustushaun taustalla vaikuttaa maa- ja metsätalousministeriön halu tehostaa haitallisten vieraslajien torjuntaa. Tiedotteen mukaan nyt avautuneen avustushaun tavoitteena onkin vahvistaa kuntien, kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyötä haitallisten vieraslajien torjunnassa ja edistää toimenpiteitä, joilla hävitetään lajien esiintymiä ja estetään niiden leviämistä.

Lue myös: Jättiukonputkien kanssa ei ole leikkimistä – niiden hävittäminen vaatii hyvän suojautumisen

Avustusta ely-keskus myöntää torjuntatalkoiden kustannuksiin. Avustusta myönnetään vuoden 2023 aikana pidettäviin talkoisiin ja näillä näkymin torjuntatalkoita aiotaan avustaa vain tänä vuonna.

Avustusta ely-keskus voi myöntää, jos talkoilla torjutaan haitalliseksi säädettyä vieraslajia, eli kasvi- tai eläinlajia, joka sisältyy joko kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon. Kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvat muun muassa komealupiini, kurtturuusu, lännenpalsami ja alaskanlupiini.

Avusteiden myöntöperusteeksi tiedotteessa listataan myös se, että talkoohankkeen on toteuttava haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmia.

Tällöin talkoiden kohteena on oltava alue, jossa haitallista vieraslajia on suunnitelman mukaan ensisijaisesti torjuttava. Etusijalla ovat useampia tällaisia alueita sisältävät talkoot eli talkoiden tulisi olla alueellisesti mahdollisimman kattavia. Talkoissa on myös käytettävä suunnitelmassa suositeltuja torjuntatoimenpiteitä tai -menetelmiä.

Lisäksi avustuksen myöntöperusteen on se, että talkoissa on mukana useita toimijoita ja että talkoot sisältävät toimenpiteitä, joilla hankkeen tuloksellisuutta voidaan seurata.

Kunnat, yhdistykset ja yhteisöt kelpaavat hakijoiksi

Talkooavustusta voivat hakea erityisesti kunnat, mutta myös yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt.

– Aluksi kannattaa selvittää, kuinka laajasti haitallista vieraslajia esiintyy ja onko lähialueilla useampia esiintymiä, joita voitaisiin kustannustehokkaasti hoitaa talkoilla samalla kertaa. Ely-keskus tarjoaa neuvontaa vieraslajien torjuntaan, hankkeiden suunnitteluun sekä mahdollisten yhteistyökumppaneiden kohtaamiseen, toteaa ely-keskusten valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta tiedotteessa.

Tiedotteessa painotetaankin, että avustukset on tarkoitettu erityisesti isompien ja vaikuttavuudeltaan mahdollisimman laajojen hankekokonaisuuksien rahoittamiseen.

– Avustuksia ei siksi myönnetä yksityishenkilöille tai yksittäisille toimijoille, kuten asunto-osakeyhtiöille, elyn tiedotteessa sanotaan.

Talkooavustusta voidaan myöntää toteutuneita talkookustannuksia vastaava määrä. Omarahoitusosuutta ei vaadita.

Avustusta on haettava 19. toukokuuta mennessä Kainuun ely-keskuksesta. Sillä on valtakunnallinen ely-keskusten vieraslajitehtävien koordinaatiovastuu.

Leave a Comment