Kaupan ruukkuyrtit saa kukoistamaan kotioloissakin ilman suurta vaivannäköä – avainsanat ovat vesi, valo ja lämpö

Riikka Taipale kasvattaa yrttejä ja paljon muutakin kotioloissa. – Muutimme nykyiseen kotiimme Kangasalle kymmenen vuotta sitten, ja kasvihuone tuli meille talokaupan mukana. Vuosien varrella olen sitten opetellut kasvattamaan siellä hyötykasveja. Lisäksi tykkään kasvattaa hyötykasveja pihalla kasvatuslaatikoissa.

Kaupasta ostetun ruukkuyrtin saa melko pienellä vaivalla kasvamaan kotona, kunhan muistaa muutaman perusasian. Yksinkertaisimmillaan homma käy tosi helposti.

– Basilikaa olen jatkokäyttänyt kotona monesti niin, että laitan kaupasta ostetun basilikan lasiseen ruukkuun ja sen pohjalle jonkin verran huoneenlämpöistä vettä. Basilika pärjää tällä tavalla hyvin parikin kuukautta ja tuottaa uutta satoa. Kai tuo jonkin sortin vesiviljelyä on, vaikka nimitys kuulostaakin aika juhlavalta, innokas puutarhaharrastaja Riikka Taipale kertoo.

Jos mielii kasvattaa ruukkuyrttiä kotona, kannattaa sen juuria katsoa tavallista tarkemmin jo kaupassa. Jos juuret ovat vaaleat, ne imevät edelleen vettä. Jos taas juuret ovat ruskeat, ne eivät enää toimi.

Kaupan ruukkuyrtit voi hyvin istuttaa myös multaan. Näin Taipalekin usein tekee. Hyvä paikka niille löytyy kodin keittiön ikkunan ääreltä, jossa on tarpeeksi valoa, mutta johon ei kuitenkaan tule vetoa. Tällä hetkellä ikkunan äärellä kasvaa sitruunatimjami.

– Yrtit pärjäävät tosi pitkään, kunhan niitä hoitaa kunnolla. Itse olen katsellut hoitovinkkejä netistä ja Facebookin erilaisista ryhmistä. Ja itse tekemällä toki oppii koko ajan lisää.

Keinovalaisimenkin avulla yrteille saattaa taata talviaikaan riittävän valomäärän, vaikka varmin ratkaisu on toki erillinen kasvivalaisin.

Kotona istutettuja yrttejä kannattaa kastella aluksi hieman tiuhemmin. Vaikka yrtti alkaisi näyttää vähän nuupahtaneelta, se yleensä virkistyy, kun saa vettä.

– Itse kastelen niitä aina silloin kun ne näyttävät siltä, että ne vettä tarvitsevat.

Taipale suosittelee leikkaamaan yrttejä tarpeeksi usein. Leikatessa kannattaa jättää jäljelle vähintään kolmasosa kasvista ja myös muutamia lehtiä, ei pelkkää vartta.

Timjami on Taipaleen mieliyrtti, jota hän käyttää esimerkiksi risottoon ja pizzaan. Kuvassa on kaupan yrteistä ruukkuun istutettu sitruunatimjami. Toista mieliyrttiään basilikaa Taipale laittaa muun muassa pastaan, leivän päälle ja pestoon. Kuvassa basilika on laitettu lasiseen ruukkuun, ja pohjalle on laitettu hieman huoneenlämpöistä vettä.

– Ei kannata napsia yksittäisiä lehtiä pois, vaan leikata pituutta kasvavan yrtin latva pois. Leikkaaminen kannattaa basilikan kohdalla tehdä lehtiparin yläpuolelta, Taipale vinkkaa.

Kun yrtin kasvuvoimaa ei mene pituuteen, se alkaa tehdä sivuversoja, jolloin koko kasvi tuuheutuu.

Kesällä yrtit pääsevät kasvihuoneeseen

Kesäkaudella Taipale kasvattaa yrttejä ja muita hyötykasveja – esimerkiksi kurkkua, tomaattia ja amppelimansikkaa – kodin pihamaalla sijaitsevassa kasvihuoneessa. Erityisesti basilika viihtyy sen lämmössä erittäin hyvin.

– Ne ihan villiintyvät kasvihuoneessa. Istutan usein kaksi tai kolme basilikaa isompaan ruukkuun.

Kasvihuoneessa voi olla kesällä välillä turhankin lämmin ja aurinkoista, jolloin Taipale virittelee varjostuskankaat kasvihuoneen etelänpuoleiselle seinustalle, jotta kasveilla ei ole liian tukalat oltavat.

Kesällä yrtin voi istuttaa toki myös ulos kasvimaan multaan.

– Itse istutan yrteistä laatikoihin pihalle esimerkiksi tilliä. Laatikoissa meillä kasvaa kesäisin myös salaatteja, porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Laatikot ovat kasvualustana näppärät, sillä ne eivät ole niin suuritöisiä kuin kasvimaa.

 

 

Basilikat viihtyvät kesäkaudella erinomaisen hyvin kasvihuoneessa. Kuva: Riikka Taipale.

Näin istutat kaupan yrtin kotona:

 • Ruukkuyrtit voi istuttaa multaan erilliseen ruukkuun.
 • Ruukun pohjalle voi laittaa salaojaksi muutaman kiven, jotta kasteluvesi ei jää seisomaan ja kasvin juuristo ei mätäne.
 • Mullan on hyvä olla hiekkapitoista.
 • Jos yrtissä on paperinen ruukku, sen voi istuttaa sellaisenaan. Jos tuotteessa on ruukku, se pitää poistaa ensin.
 • Aseta istutettu yrtti puolivarjoon, jossa ei ole liikaa paahdetta.
 • Kastele tasaisesti, sumuttele ja pidä vedolta suojassa.
 • Vinkit antoi Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

 

Näin säilytät tuoreyrttiä kotioloissa:

 • Jos yrttejä ei istuta, tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä, joten kotona ne kannattaa laittaa jääkaappiin. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka säilytetään huoneenlämmössä.
 • Ruukun suojamuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa.
 • Kaikki yrtit – varsinkin suurilehtiset lajit – kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla.
 • Hoito-ohjeet antoi Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

 

Pesto (1 annos):

Tuoretta basilikaa noin ruukullinen

½ dl auringonkukansiemeniä tai pinjansiemeniä

½ dl raastettua parmesaania

¾ oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

½ valkosipulinkynsi

suolaa ja pippuria

Jos ei pidä valkosipulista, sen voi jättää pestosta pois. Pesto onnistuu myös ilman sitruunamehua.

 

Leave a Comment