OrPon ensi kauden joukkue alkaa olla kasassa, nimiä odotetaan vielä papereihin – joukkueeseen nostettu omia junioreita kehittymään ja haastamaan aloitusseitsikkoa, seuraavakin ulkomaalaisvahvistus tulee Ukrainasta

OrPolla alkaa syksyllä 39:s kausi liigatasolla, ja Mika Putkisaari on nähty joukkueen taustalla eri tehtävissä jo viitisentoista vuotta. Nyt hän toimii managerina. Kuva: Anne Kotipuro

Vaikkei olla vielä vapussakaan, OrPon naisten liigajoukkue ensi kautta varten alkaa olla kasassa ulkomaalaispelaajaa myöten. Nimiä kuitenkaan ei ole neuvottelutohinassa vielä saatu papereihin, siksi joukkueen manageri Mika Putkisaari lupaa julkistuksia vasta, kun on mustaa valkoisella.

– Ja täytyyhän sinne Shellin pöytäänkin jättää jotain spekuloitavaa, hän naurahtaa.

Päävalmentaja Andrea Carasi sanoi kauden päätteeksi, että hän odottaa saavansa valmennukseensa pelaajia, joilla on todellinen mahdollisuus panostaa kauden aikana lentopalloon, ja tästä on valinnoissakin lähdetty. Työn ohessa se ei onnistu, opiskelijalta ehkä nippa nappa.

Lue myös: Uuden joukkueen rakentaminen lähtee taas alkutekijöistä, oikeastaan vasta Aronen ja libero varmoja jatkajia – joukkuetta aletaan koota yhdessä valmentajan kanssa

– Minua ilahduttaa erityisesti se, että omien junioreiden osuus on aika iso – todennäköisesti heitä on meillä eniten kaikista liigajoukkueista. Siinä mielessä olemme rakentaneet joukkuetta vähän eri tavalla kuin muut. Näemme, että he tulevat joukkueeseen kasvamaan ja kehittymään sekä haastamaan aloitusseitsikkoa, joka kuitenkin on aika hyvä.

Putkisaaren mukaan Carasin maine vaativana ja strategisena valmentajana on ollut myös vetovoimatekijä, joka osaltaan helpotti hankintoja.

– Myös joukkueen ulkomaalaispelaaja on sovittuna. Jatketaan ukrainalaislinjalla, mutta uusi ”ulkkarimme” ei ole pelannut Suomessa aiemmin, hän raottaa salaperäisyyden verhoa.

– Näillä pelaajilla on yleensä agentit ja hinta liikkuu tietyllä vakiintuneella tasolla. Toinen puoli kustannuksista on se hinta, jolla kyseisen maan liitto antaa pelioikeudet, sekä Euroopan liitto, joka sekin haluaa osansa, Putkisaari lisää.

Kuhina kävi viikonloppunakin pelaajien kanssa neuvoteltaessa A-junioreiden SM-lopputurnauksessa, mutta Putkisaaren ostoslistalla ei enää ollut hankintoja.

Pelaajahankintoja on mietitty yhdessä Carasin kanssa, joka jatkaa Orivedellä vielä ensi talven. Myös kakkosvalmentaja Fabio Menta on kiinnostunut jatkosta, mutta allekirjoitus puuttuu vielä.

Verkolle tulossa lisää pituutta

Päävalmentaja toivoi omassa haastattelussaan, että kentälle saataisiin lisää pituutta. Mielipide on herättänyt myös keskustelua, mutta toive on täyttynyt sikäli, että verkolle on luvassa muutaman sentin aiempaa pitempiä pelaajia.

– Raaka tosiasia on, että kansainvälisissä peleissä 175-senttiset pelaajat ovat lyhyitä, sillä heidän ylitseen hyökätään surutta. Ja vaikka pelaajan pomppu olisi kuinka hyvä, hän on auttamatta aina myöhässä niin verkolle noustessaan kuin alastulon jälkeisessä seuraavassa vaiheessa, Putkisaari muistuttaa.

Poikkeuksia tosin on, mutta varsin vähän.

Lue myös: Päävalmentaja Andrea Carasi kaipaa pitempiä pelaajia ja lisää ammattilaisuutta ensi kauteen – jakaisi mielellään osaamistaan myös muille OrPon valmentajille, mutta ensimmäisellä kaudella kukaan ei vielä tullut neuvoja kysymään

Mitä jäi mieleen päättyneestä kaudesta? Putkisaari pysähtyy miettimään suomalaista pelikulttuuria, jossa tuomarien toimintaa ei saisi yhtään kritisoida eikä olla eri mieltä. Hänestä on kuitenkin ymmärrettävää, että tuomaritkin tekevät virheitä.

Siksi hän toivoo, että myös suomalaiseen liigaan saataisiin vielä mahdollisuus haastoihin, joissa tilanne katsotaan uudestaan videolta. Joukkueella olisi mahdollisuus kahteen haastoon ottelua kohden, ja jos haastaja on oikeassa, haastoja ei kulu.

– Järjestelmä maksaa jokaiselle joukkueelle noin 60 000 euroa, mutta kyllä se jollakin aikavälillä tulee, hän uskoo.

Kysymyksessä on Putkisaaren mukana ennen kaikkea oikeudenmukaisuusasia, mutta samalla se vähentäisi tilanteiden jälkeistä purnausta. Varoituskorttejakin varmaan tarvitaan sen jälkeen harvemmin.

Haastaa voi rajatilanteet, torjuntakosketukset, keskirajan ylitykset, aloitussyöttörajan rikkomisen, kolmen metrin viivan ylityksen ja verkkovirheet. Sen sijaan tulkinnalliset virheet kuten sormilyönti tai nosto eivät kuulu haasteen piiriin.

Helatorstaina ensimmäinen kokoontuminen porukalla

Andrea Carasi istahtaa reppuineen naapuripöytään. Hän on lähdössä käymään Italiassa muutamaksi päiväksi, onhan hänellä siellä Bresciassa omakin joukkue, josta tosin kauden aikana huolehtivat palkatut työntekijät. Carasi hymyilee ja sanoo olevansa tyytyväinen pelaajavalintoihin.

Putkisaari kertoo, että pelaajat tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa helatorstaina, ja vapun jälkeen voidaan jo puhua nimistäkin.

Managerin kiireetkin hellittävät loppukeväästä hetkeksi, tosin täydellistä lomaa niistä on vaikea ottaa, sillä koko organisaatio pyörii pelaajien ympärillä.

– Vasta kun heillä ovat asiat hyvin, heidän voidaan olettaa pelaavan hyvin, hän painottaa.

Leave a Comment