Vuoden nuorisojoukkue treenaa täysillä, myös huumori on mukana ja pelikaverit puhaltavat yhteen hiileen – ”Paras palkinto on nähdä, miten pojat nauttivat pelaamisesta ja haluavat kehittyä”

Fortuna U11, vuoden nuorisojoukkue
Fortunan U11-joukkue, edessä maalivahdit Juuso Korpela ja Aapo Koskinen. Heidän takanaan Santeri Takamaa, Elias Mäkiharju, Hugo Mäkinen, Leo Nyberg, Milo Salmi ja Konsta Nukarinen. Seisomassa ovat Arttu Vuorinen, Julius Ruotsalainen, Vili Ärrälä, Samu Aaltonen, Sisu Heimo ja Lenni Lahti. Pelaajista puuttuu Aleksi Ojanen. Takana keskellä vastuuvalmentaja Janne Mäkinen, valmentajista vasemmalla Jani Nyberg ja oikealla Tomi Takamaa. Kuva: Juha Jäntti

– Meillä on tosi hyvä yhteishenki, ja me treenataan ja pelataan aina täysillä, Fortunan U11-juniorit kehuvat joukkuettaan.

Oriveden vuoden 2022 nuorisojoukkue sai viime itsenäisyyspäivänä palkintonsa juuri hyvän yhteishengen, sitoutumisen ja esimerkillisen harjoittelun perusteella.

Myös Fortuna valitsi viime keväänä kauden päätteeksi silloisen U10-joukkueen, nykyisen U11:n seuran vuoden joukkueeksi. Valmennuspäällikkö Ville Lehmus luettelee asioita, jotka ovat esimerkillisessä kunnossa.

– Joukkue on hoitanut todella hyvin valmennuksen, oheisharjoittelun, muun johtoryhmän organisoinnin ja varainhankinnan. Lanseerasimme viime kaudella uuden toimintakäsikirjan, ja U11 on ollut sen pohjalta mallioppilas joukkueen arjen järjestämisessä.

– Lisäksi joukkue järjesti turnauksen omalle ikäluokalleen, mikä on meillä harvinaista.

Vastuuvalmentaja Janne Mäkinen on ottanut huomionosoitukset hyvillä mielin vastaan, koko joukkueen puolesta. Hän muistuttaa, että kaiken takana on toimiva tiimi.

– En voi liikaa korostaa laajan ja hyvän valmennusryhmän merkitystä. Meillä on asiansa osaavat ihmiset valmennuksessa, oheisvalmennuksessa ja joukkueen johdossa. Osa-alueiden vastuunjako toimii hienosti.

– En pystyisi vetämään yksin tätä hommaa lähellekään tällä tasolla. Tämä on koko ryhmän yhteispeliä, ja on todella hienoa olla osa tällaista porukkaa.

Jäävalmentajina toimivat Mäkisen lisäksi Jani Nyberg, Jarkko Ruotsalainen ja Tommi Nukarinen. Seuran maalivahtivalmentaja Arto Weckman on usein mukana joukkueen treeneissä. Oheisvalmennuksesta ja huoltajatehtävistä vastaavat Kati ja Tomi Takamaa. Joukkueenjohtajia ovat Milla Nyberg ja Mikko Korpela.

Fortuna, U11
– Treeneissä mennään aina täysillä, mutta huumoriakin on sopivasti mukana, U11:n pelaajat vakuuttavat. Kuva: Juha Jäntti
Fortuna U11
Arttu Vuorinen spurttaa. Kuva: Juha Jäntti

Tavoitteita ja unelmia

Nykyinen U11-joukkue on ollut pääosin koossa nelisen vuotta, kiekkokoulusta lähtien. Oman pojan kiekkoharrastus toi Mäkisen valmennuskuvioihin. Kaikilla muillakin vastuuhenkilöillä on lapsiaan joukkueessa.

Joukkueessa on kaksi maalivahtia ja 13 kenttäpelaajaa. Varsinainen U11-ikäluokka oli nyt 2012 syntyneet. Kokoonpanossa on myös vuoden nuorempia ja vanhempia pelaajia sekä yksi vuonna 2014 syntynyt.

Ikäluokka pelasi nyt ensimmäisen kauden isollakin kentällä. Puolet otteluista oli päätypelejä, joissa kaukalossa on kaksi poikittaista pelialuetta. Päätypelit pelataan kolmella kolmea vastaan, samat joukkueet vastakkain yhtäaikaa kummassakin päädyssä. Toimiva minimimäärä on tässä 6 kenttäpelaajaa ja maalivahti päätyä kohden.

Joukkueella oli Hämeen alueen U11-sarjassa 24 ottelua. Kausi meni Mäkisen mukaan kohtuuhyvin. Sarjasijoituksia ei kirjattu, koska sarjataulukko ja pistepörssi eivät ole käytössä vielä tässä ikävaiheessa.

Jääharjoituksia oli kaudella kolmesti viikossa, otteluita osui useimpiin viikonloppuihin. Kesäisin junnut harrastavat muitakin lajeja, erityisesti jalkapalloa. Oheisharjoitteisiin kuuluu kehonhallintaa, lihaskuntoa, venyttelyä ja lihashuoltoa.

– Kannustamme junnuja monipuolisiin liikuntaharrastuksiin. Emme halua, että elämä olisi näin nuorilla vielä pelkkää jääkiekkoa, Mäkinen korostaa.

Joukkueen pelaajista huokuu halu kehittyä. Jokaisella on omat tavoitteensa ja unelmansa aina NHL-uraa myöten. Joukkue treenaa kiekkoilun perusasioita sellaisella asenteella ja otteella, että junnut voivat halutessaan yltää aikanaan mihin vain.

– On hienoa valmentaa joukkuetta, jossa kaikki todella haluavat harjoitella ja kehittyä taidoissaan. Tällä porukalla intoa riittää.

Valmentaja Jani Nyberg näyttää mallia lähtökiihdytyksen tekniikasta. Kuva: Juha Jäntti

Täysillä mutta huumorillakin

Joukkueenjohtaja Mikko Korpelakin nostaa päällimmäisenä esiin hyvän porukkahengen. Junnut ovat mielellään yhdessä jäällä, ja he käyvät omalla ajallaan yhdessä uimassa ja pelaamassa jalkapalloa. Korpelan oma poika pelaa maalivahtina.

– Meillä on äärettömän sitoutuneet ja osaavat valmentajat sekä huipputyypit huoltajina. Tämä homma vaatii veronsa, kun tehtävänä on hallinnollisia töitä, tiedotusta, budjetointia ja paljon muuta. Mutta kun saan tehdä tätä hyvän porukan kanssa, se kannattaa.

– Paras palkinto on nähdä, miten pojat nauttivat pelaamisesta ja haluavat kehittyä.

Kyselykierros pelaajille huhtikuisten jäätreenien jälkeen kertoi ytimekkäästi sen, miksi U11 on heidän mielestään hyvä joukkue.

– Kaikki ovat aina hyvällä mielellä. Valmentajat ovat huumorintajuisia ja muutenkin hyvää porukkaa, Hugo Mäkinen arvioi.

Aapo Koskisen mukaan hyvä joukkuehenki näkyy niin peleissä kuin treeneissäkin. Santeri Takamaa vakuutti, että joukkue treenaa ja pelaa aina täysillä.

– Ja kaikilla on aina positiivinen ilme, kapteeni Leo Nyberg täydensi.

Vastuuvalmentaja Janne Mäkinen ohjeistaa seuraavaa harjoitetta. Kuva: Juha Jäntti
Maalivahti Aapo Koskinen torjuu, laukojana on tällä kertaa Fortunan maalivahtivalmentaja Arto Weckman. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment