Kuuluisaa taiteilijasukua olevan Aivi Gallénin näyttely avaa Walleniuksen Wapriikin kesän – ” On etuoikeus tuoda esiin näin merkittävä näyttelykokonaisuus”

Aivi Gallén, Walleniuksen Wapriikki
Saariston upeat kalliot on Aivi Gallénin työ vuodelta 2002.

Walleniuksen Wapriikissa avautuu toukokuun puolivälissä varsin ainutlaatuinen, taiteilija Aivi Gallénin taidenäyttely.

– Kyse on Aivi Gallénin suurimmasta omasta näyttelystä, johon hän tuo esille ennennäkemättömän laajan teoskokonaisuuden, kuvailee Walleniuksen Wapriikin Jasmin Jämsén pian avautuvaa näyttelyä.

Teoksia näyttelyssä on koko Gallénin elämän varrelta. Taiteilijaesittelyssään Gallén kuitenkin kertoo, että hänen intonsa kuvantekijänä, maalarina, syttyi 1970-luvulla sukunsa geenien innoittamana.

– Kun noin 45 vuotta sitten aloin ajatella sukuni geenien innoittamana, että ehkä voisin joskus kokeilla myös tuota pellavakankaalle tuotettavaa kuvantekoa öljyväreillä, Gallén kirjoittaa esittelyssään.

Aivi Gallén on siis taiteilijasukua: hänen isoisänsä on Akseli Gallen-Kallela.

Esittelyssään Gallén myös kertoo, ettei hän ole koskaan pitänyt omaa näyttelyä, joten Wapriikin näyttely on ainutkertainen.

– Osallistunut olen muiden kanssa jonkin verran siihenkin toimintaan. On myös ollut joitakin yksityishenkilöitä, jotka ovat kodissaan järjestäneet töilleni tilat. Nyt maalauksiani on noin kuusisataa, lisänä akvarellit ja pastellit, Gallén kirjoittaa esittelyssään.

Walleniuksen Wapriikkiin näyttely saatiin sovittua Jämsénien ystävältään saadun vinkin kautta.

– Kävimme tutustumassa Aivi Gallénin ja hänen ateljeeseensa Helsingissä. Käynti oli elämys ja aloimme yhdessä suunnittelemaan ainutlaatuista näyttelyä. Kalelan läheisyys Ruovedellä varmasti vaikutti myös molemminpuoliseen innostukseemme, Jasmin Jämsén kertoo sähköpostitse.

– On etuoikeus tuoda esiin näin merkittävä näyttelykokonaisuus aivan hänen kesäpaikkansa läheisyydessä, Jämsén myös viestittää.

Aivi Gallénin taiteilijaesittelyssä kerrotaan, että hän ei ole käynyt Kuvataideakatemiaa, joten koulutettu taiteilija hän ei ole. Ateneumin Gallén on käynyt taideteollisella puolella ja on valmistunut sieltä sisustusarkkitehdiksi.

– Menin ensimmäisille kuvantekokursseille, kun Helsingin Taiteilija Seura järjesti sellaiset Helsingissä. Kerran vuodessa minulla oli mahdollisuus osallistua eri puolilla Eurooppaa järjestettyihin maalauskursseihin, Gallén kertoo taitelijaesittelyssään.

Maalausmatkojen joukkoon mahtuvat muun muassa Art Givernyn taidekurssit Claude Monet´n lummelammelle ja Italian Umbriassa pidetyt Scuolla dell’ Arten taidekurssit.

– Joka kerta opin lisää, kun maalasin. Kerran, kenties Mont Broeunin linnaa maalatessani, tuli taiteilija Ian Roberts työtäni katsomaan, seisoi takanani hetken ja kommentoi sitten: Aivi, muista, sinä et nyt ole tekemässä ostoslistaa. Aika pisteliäästi esitetty, mutta muistan opetuksen ytimen. On keskityttävä siten, että jokainen siveltimenveto kankaalle on ratkaisevan tärkeä ja harkittu, Gallén kirjoittaa esittelyssään.

Gallén myös kertoo esittelyssään, miten hänen on ollut vaikea keksiä itselleen sopiva nimike.

– Koska koulutukseni on alun perin ollut sisustusarkkitehti ja teollinen muotoilija, museonjohtaja, tutkija, kirjoittaja ja perheenäiti, nykyiseen tilanteeseeni on ollut vaikeata keksiä, mitä nimikettä voisi maalarinammatista käyttää. Sopivin lienee ”plainairisti” eli ”ulkoilmamaalari”, ja yleistäen maalari tai kuvantekijä.

Aivi Gallénin näyttely Maalaten matkalla maailmalla on esillä Walleniuksen Wapriikissa kahdessa galleriatilassa kuukauden ajan 18. kesäkuuta saakka.

Leave a Comment