Pauli Kujala hyppäsi nuorena suuriin saappaisiin – ”En tee tätä yksin, vaan meillä on koko hallitus toimeliasta väkeä”

Pauli Kujalan (vas.) ja Pertti Pasurin vahdinvaihto Juupajoen Yrittäjien puheenjohtajana tapahtui vuoden alussa. Kuva Kujalan omasta arkistosta

Juupajoen Yrittäjien puheenjohtajana tämän vuoden alusta aloittanut Pauli Kujala, 23, tiedostaa hypänneensä suuriin saappaisiin, sillä edeltäjät Leo Merioksa, Tapio Niemelä ja Pertti Pasuri toimivat samassa tehtävässä pitkään ja ansiokkaasti.

– Koen kuitenkin, etten ole tässä tehtävässäni yksin, vaan minulla on lähelläni koko hallituksen tuki ja apu. Koen puheenjohtajana olevani myös sanansaattaja Pirkanmaan Yrittäjien suuntaan ja sieltä Juupajoelle, mutta yhdessä me tätä tehdään, Kujala mietiskelee.

Myös yhteistyö kunnan kanssa on tiivistä, ja kunnan 110-vuotisjuhlinnassakin yrittäjiä nähdään muun muassa järjestyksenvalvojina ja liikenteenohjauksessa, miksei juhlijoinakin.

– Yrittäjät ovat myös osa päätöksentekoa erilaisissa luottamustehtävissä. Luulen, että päätösten yritysvaikutukset tulee jo sen takia punnittua alusta lähtien, hän aprikoi.

Yrittäjyyttä Kujala harjoitellut jo 14-vuotiaasta asti

Hänellä itsellään ei ole ollut koskaan palkansaajan verokorttia, vaan yrittäjyys on ollut selkeä suunta elämässä jo siitä lähtien, kun hän 14-vuotiaana perusti oman 4H-yrityksen kiinteistöhuoltotöihin. Laskutus on aina mennyt Y-tunnuksella, ja hän sanoo viihtyvänsä yksityisyrittäjänä.

Nyt kiireinen nuorimies on poikennut Orivedelle lounaalle töiden välissä. Hänen nykyinen yrityksensä on monialafirma PMM Kujala Oy – nimi tulee Paulin omista etunimistä.

Toimialat ovat painottuneet kysynnän mukaan, mutta päätyö on rakentaminen ja siihen liittyvät maanrakennustyöt. Pauli Kujala itse hyppää mieluiten kaivinkoneen ohjaimiin, ja hänellä on töissä ympärivuotisesti viisi kaveria, kesällä sen päälle vielä sesonkityöntekijöitä.

– Teemme monenlaisia pienempiä rakennuksia avaimet käteen -periaatteella maanrakennustöistä kattoon asti. Ensi kesäksi on sovittu autotalleja, terasseja ja pieniä laajennuksia, hän kertoo.

Firmalla on myös alihankintaa suurien rakennusliikkeiden kanssa.

Kirjanpidon Kujala teettää orivesiläisellä Homeroksella, ja lisäksi hänen äitinsä Leena Ersiö-Kujala hoitaa yrityksen palkanlaskennan ja -maksun sekä laskutuksen.

– Ei tämä ilman vanhempia näin hyvin pyörisikään, hän tunnustaa auliisti.

Isä Orvo Kujala toimii oikeana kätenä kaluston huollossa ja ylläpidossa sekä tarvittaessa auttaa työmaillakin.

Pauli Kujala on toittunut käyttelemään työssään monenlaisia koneita. Kuva Kujalan omasta arkistosta

Elämään mahtuu muutakin kuin työntekoa

Nuoren miehen elämä ei ole pelkkää työtä. Vapaa-aikanaan hän ehtii myös kuntosalille ja soittaa lisäksi Kassara-bändissä kitaraa. Samassa bändissä musisoi isoveli Petri, joka on myös Paulilla töissä. Vaikka yhdessä pyöritään sekä töissä että vapaalla, veljekset tulevat kuulemma hyvin juttuun.

Kuntosalilla Pauli Kujala tutustui myös nykyiseen tyttöystäväänsä, orivesiläiseen Fanny Anttilaan. Nytkin aamu oli alkanut yhteisillä salitreenillä.

Jo ennen seurusteluaan Pauli oli aloittanut hirsisen omakotitalon rakentamisen Korkeakoskelle Tehtaanjärven rannalle. Hänen juurensa ovat siinä määrin vahvasti Juupajoella, ettei hän muuta ole harkinnutkaan.

Mitä Juupajoen ilmassa oikein on, kun yrityksiä on asukaslukuun nähden runsaasti ja yrittäjyys voimissaan?

– Nyt heitit vaikean. Juupajoella ollaan omatoimisia, ja osataan tehdä myös yhteistyöllä asioita. Ei se oikeastaan sen kummempaa ole.

Oman paikkakunnan toimijat tutuiksi kevättempauksessa

Tulevana viikonloppuna Juupajoen Yrittäjät tempaisee taas samannimisen esittäytymistapahtuman, ensimmäistä kertaa koronatauon jälkeen.

– Koulukeskuksessa pääsee näkemään, mitä kaikkia palveluita omalta paikkakunnalta on saatavissa, kuvailee puheenjohtaja Pauli Kujala nelituntisen tapahtuman pääviestiä. Kaikkea tarjontaa tuskin tunnetaankaan, siksi näitä tapahtumia halutaan säännöllisesti järjestää.

Näkyvässä roolissa ovat erityisesti erilaiset koneet, jotka aina kiinnostavat yleisöä, mutta myös muiden alojen yrittäjiä on tulossa esittelemään itseään.

Juupajokelaisten – ja miksei naapurienkin – toivotaan lähtevän mukaan maksuttomaan tapahtumaan koko perheen voimin, sillä myös lapsille on omaa tekemistä tarjolla.

Erikoisempana työnä talvisin Kujalan yritys urakoi latuja ”lumikissalla” muun muassa Juupajoen kunnalle ja yksityisille. Kuva Kujalan omasta arkistosta

Leave a Comment