Juupajoen päiväkodin lapset tulkitsivat kunnan vaakunaa – ”Kilpikonna ja sen poikanen, jotka ovat menossa kauppaan ostamaan maitoa ja kahvia”

Näytimme Juupajoen päiväkodin lapsille kuvaa Juupajoen kunnan vaakunasta. He saivat kertoa, mitä heille tulee kuvasta mieleen.

Juupajoen kunnan nettisivuilla kerrotaan, että Juupajoen vaakunan tunnukset viittaavat kahteen tärkeään kunnassa vaikuttaneeseen laitokseen. Havunoksa kuvaa Hyytiälän metsäasemaa ja vuota sittemmin lakkautettua Korkeakosken kenkätehdasta. Vaakunan selitykseksi mainitaan ”hopeakentässä punainen vuota, jossa kultainen havunoksa”.

Juupajoen kunnanvirasto. Kuva: Markus Puolakanaho.
Juupajoen vaakuna kunnanvirastolla. Arkistokuva: Markus Puolakanaho

Vaakunan on suunnitellut Olof Eriksson, ja Juupajoen kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 24. marraskuuta vuonna 1956. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 26. hutikuuta 1957.

Lue myös: Tarkkasilmäinen lukijamme huomautti, että Juupajoen kuntarajakyltin vaakunassa on vuota väärinpäin – hän suhtautuu virheeseen huumorilla, eikä lähtisi uutta kylttiä hommaamaan: ”Ei sunkaan se nyt niin suuri rike ole”

Päiväkodin lasten ei oletettu tietävän, mitä vaakunassa oikeasti on, vaan heitä kannustettiin laittamaan mielikuvitus lentoon ja kertomaan, mitä he näkevät kuvassa. Heille korostettiin myös, että tehtävässä ei ole oikeita vastauksia, vaan he saavat vapaasti kertoa, mitä heille tule kuvasta mieleen.

Sofia Tuominen, 5:

”Mun mielestä punainen merkki näyttää kilpikonnalta. Mun mielestä sen selässä näyttää olevan sen poikanen. Kilpikonna on menossa kauppaan ostamaan maitoa ja kahvia. Tykkään kilpikonnista ja myös kilpikonnan poikasista. Olen nähnyt tällaisen kuvan myös Tampereella liikenteessä siinä liikennevalon vieressä. Tehdäänkö me jotain muutakin kuin katsotaan tätä kuvaa?”

Sofia Tuominen näkee vaakunassa kilpikonnan poikasensa kanssa. Kuva: Heli Rahkonen

Urho Kopra, 5:

”Katson molempia värejä, ja kuva näyttää partiomerkiltä. Olen nähnyt tällaisen kuvan jossain, mutta en osaa sanoa, missä. Aarre-veli käy partiossa, mutta en ole nähnyt sillä tällaista. Kuva on hieno.”

Urho Kopralle tulee Juupajoen vaakunasta mieleen partiomerkki. Kuva: Heli Rahkonen

Natalie Koivisto, 5:

”Siitä tulee mieleen puu. Kun se on tonvärinen. Ja se näyttää puulta, sivuilla on puun oksat. Punainen näyttää vaatteelta. Tonne laitettaisi kädet ja tonne jalat ja pää huppuun. Vaatteesta löytyy myös häntä.”

Natalie Koiviston mielestä Juupajoen vaakunassa on vaate ja puu. Kuva: Heli Rahkonen

Aapo Ojala, 4:

”Tulee mieleen äitin työpaikka. Olen nähnyt äitin työpaikassa tuollaisen merkin. En tiedä, mikä tuo punainen voisi olla. Punainen näyttää kilpikonnalta. Kilpikonnan pää on tässä ylhäällä ja jalat sivuilla. Alhaalla on häntä. Toinen näyttää linnulta, kun sillä on tommoinen nokka alaspäin. Ja siivet.”

Aapo Ojala on huomannut vaakunan Juupajoen katukuvassa. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment