Hello Teenager: ”Olemme kokeneet erilaisia asioita, jotka muodostavat suomalaisten elämän” – italialaisten vaihto-opiskelijoiden mukaan Suomessa kiinnitetään huomiota oppilaiden hyvinvointiin

Julie Blanchet ja Charlotte Saudin, Erasmus+
Julie Blanchet ja Charlotte Saudin ovat olleet Orivedellä vaihto-opiskelijoina.

Olemme kaksi italialaista vaihto-opiskelijaa, Charlotte ja Julie. Saavuimme Orivedelle 27. maaliskuuta kuukauden kestävään Erasmus+ -vaihtoon.

Meidät heitettiin tänne uuteen ja erilaiseen ympäristöön ja meidän piti heti sopeutua. Nyt kaikki, mikä oli meille aluksi uutta, on tullut tutuksi ja osaksi suomalaista arkeamme.

Lähdimme ja saavuimme tänne halukkaina kokemaan kaiken, mitä Suomi voi meille tarjota. Nyt kuukauden jälkeen voimme sanoa kokeneemme asioita, jotka ovat mahdollistaneet meille uuteen kulttuuriin ja elämäntapaan tutustumisen.

Oriveden kaupunki otti meidät vastaan ja antoi meille mahdollisuuden luoda omat rutiinimme 3 000 kilometrin päässä kotoa. Olemme kokeneet erilaisia asioita, jotka muodostavat suomalaisten elämän. Asioita, jotka ovat kaikki normaaleja teille paikallisille, mutta meille ne ovat olleet uusia.

Esimerkiksi viikoittainen saunominen ja avantouintihattu päässä. Olemme oppineet, että menemällä saunaan ja uimaan avantoon hattu päässä, vältetään päänsärkyä. Myös hanskat kädessä avantoon meneminen hämmästytti meitä. Opimme, että se kannattaa, koska hanskojen kanssa saa pidettyä paremmin kiinni portaiden kaiteista jääkylmään järveen mentäessä.

Lisäksi olemme päässeet tutustumaan erilaiseen koulutusjärjestelmän ja opetusmenetelmiin. Täällä opetus on oppilaslähtöistä, täällä kiinnitetään paljon enemmän huomiota oppilaiden etuihin ja henkilökohtaisiin tarpeisiin. Täällä oppilailla on mahdollisuus valita itse joitakin oppiaineita, kun taas meillä kaikki aineet ovat pakollisia.

Suomessa kiinnitetään paljon huomiota opettajien ja oppilaiden hyvinvointiin: Nuorille tarjotaan luokkahuoneita itsenäiseen opiskeluun tai bussin odottamiseen. Nämä pienet yksityiskohdat ovat tulleet osaksi arkeamme kuukauden vaihdon aikana.

Olemme tuoneet italialaisia rutiineja mukanamme Suomeen ja olemme muokanneet niitä täällä Orivedellä. Aamuisin nautimme aamiaista Café Herkkuhetkessä ennen kirjastoon menoa, kävelemme järvelle tai rautatieasemalle. Junalla on helppo lähteä tutustumaan muihin paikkoihin.

Kuukauden aikana olemme kokeneet paljon asioita, joita emme ehkä olisi koskaan päässeet kokemaan ilman tätä Erasmus+ -vaihtoa.

Vaikka tämä ympäristö täällä on lähes täysin erilainen kuin kotimme, olemme sopeutuneet tänne hyvin ja olemme pyrkineet oppimaan mahdollisimman paljon tästä upeasta kokemuksesta!

Julie Blanchet ja Charlotte Saudin

Kirjoittajat ovat olleet Oriveden lukiossa Erasmus+ vaihto-opiskelijoina.

Leave a Comment