Suomen Lähetysseuran ja Lasten ja nuorten keskuksen rippikoulut yhdistyvät kesästä 2024 – tulossa kaksikielisiä rippikouluja Päiväkumpuun, joka talvikausiksi sulkee kokonaan ovensa

Päiväkummulla on pitkät perinteet myös rippikoulupaikkana. Kuva: Jussi Valkeajoki

Suomen Lähetysseura on järjestänyt lähetysteemoihin ja musiikkiin keskittyviä rippileirejä Päiväkummussa vuodesta 1957 alkaen, ja niille on osallistunut moni paikallinenkin nuori. Lasten ja nuorten keskus on puolestaan koonnut rippikouluihinsa ympäri maailmaa asuvia ulkosuomalaisia nuoria yli 30 vuoden ajan. Molempia leirijärjestäjiä on alusta alkaen yhdistänyt kansainvälisyys. Nyt ne yhdistävät rippikoulunsa, kertoo Lähetysseura tiedotteessaan.

– Tässä tehdään historiaa! On suuri ilo, että Lasten ja nuorten keskus ja Suomen Lähetysseura yhdistävät voimansa. Yhteisen rippikoulu- ja nuorisotyön myötä molempien vahvuudet pääsevät yhä vahvemmin kukoistamaan, ja samalla syntyy jotain täysin uutta. Uusi toimintakulttuuri rakentuu nuorten osallisuuden myötä, sanoo Lasten ja nuorten keskuksen kehitysjohtaja Heli Pruuki tiedotteessa.

– LNK ja Lähetysseura ovat jo kauan tehneet tahoillaan erinomaista kansainvälistä rippikoulutyötä. Kummallakin järjestöllä on pitkä nuorisotyön perinne kirkossa ja tiivis suhde seurakuntiin ja nuoriin. Koska entistä useammat nuoret kasvavat kansainvälisessä ympäristössä ja ovat kiinnostuneita globaaleista kysymyksistä, halusimme vahvistaa kansainvälistä rippikoulutyötä yhdessä, sanoo puolestaan Lähetysseurassa seurakuntayhteyksistä ja varainhankinnasta vastaava johtaja Karoliina Nivari.

Lähetysseuran rippikoulun on käynyt vuosittain satakunta nuorta, LNK:n leireillä on käynyt puolestaan noin 140 nuorta, joista noin sata on ollut ulkosuomalaisia. Vastaisuudessa, käytännössä kesästä 2024 lähtien toimijat järjestävät rippileirit Lähetysseuran leirikeskuksessa Päiväkummussa Orivedellä.

Rippikouluista tulee kaksikielisiä

Mutta mikä rippileireillä käytännössä muuttuu yhdistymisen myötä?

– Rippileirimme ovat tulevaisuudessa kaksikielisiä ja entistäkin kansainvälisempiä. Uskon, että leirien sisältö rikastuu ja globaali näkökulma nousee keskiöön entistä vahvemmin. Nuoria tulee leirille paitsi ympäri Suomea, myös ympäri maailmaa entistä useammasta maasta, kertoo rippikoulutyön ja lähetyskasvatuksen asiantuntija Miina Kurjenmiekka Lähetysseuran tiedotteessa.

Leireillä lähetysnäkökulma on tiedotteen mukaan tietenkin aina keskeisessä roolissa, samoin musiikki. Nämä rippileirit ovat muutaman päivän pidempiä kuin seurakuntien leirit keskimäärin, jotta rippileirin yhteisöllä on enemmän aikaa kasvaa.

– Meidän näkökulmastamme ripareilla muuttuu käytännössä tietysti paikka, kun siirrymme Partaharjulta Päiväkumpuun: harjumaisemista mennään enemmän maalaistalon pihapiirin maisemiin, maailman korkeimman Ristikiven kirkon ääreltä legendaariseen Riihikirkkoon, sanoo kansainvälisten rippikoulujen koordinaattori Elise Kyttä LNK:sta.

– Ryhmäkoko pienentyy 70 rippikoululaisesta noin 50 rippikoululaiseen. Globaalin vastuun ja lähetyksen näkökulmat vahvistuvat osana rippikoulun sisältöjä, ja tulee roimasti lisää sen puolen asiantuntijuutta. Päiväkummulla on myös rikas musiikkiperinne, Kyttä lisää.

Haku kesän 2024 rippikouluihin on alkanut. Niille haetaan Lasten ja nuorten keskuksen verkkosivujen kautta.

Päiväkummun leirikeskus suljetaan säästösyistä talvikaudeksi

Alkuviikosta Lähetysseura tiedotti myös toisesta isosta linjauksesta Päiväkumpua koskien. Suuret käyttökustannukset, kohonnut energian hinta ja vähäinen käyttö aiheuttavat tarpeen sulkea Päiväkumpu kylmimmiksi kuukausiksi. Keväästä syksyyn toiminta Päiväkummussa on sen sijaan vilkastumassa.

– Päiväkummun toiminta on ollut raskaasti tappiollista. Mutta koska Lähetysseuran nuorisotoiminta on monelle niin rakasta ja tärkeää, emme halua hakea säästöjä itse toiminnasta vaan seinistä – eli tilojen osittaisesta kylmillään pitämisestä, kertoo seurakuntayhteyksistä ja varainhankinnasta vastaava johtaja Karoliina Nivari Lähetysseuran tiedotteessa.

Kaikki tuttu toiminta pyritään järjestämään kuten ennenkin, ja kesäkuukausina leirikeskuksen käyttö onkin vilkastumassa. Tulevalle kesälle leirejä on jopa aikaisempaa enemmän.

– Nuorten leiritoimintaa ja perinteisiä työmuotoja jatketaan, mutta osin uusissa paikoissa. Nuoret otetaan aiempaa aktiivisemmin mukaan toiminnan suunnitteluun, kertoo Lähetysseuran tiedotteessa rippikoulutyön ja lähetyskasvatuksen asiantuntija Miina Kurjenmiekka.

Päiväkummussa järjestetään muun muassa rippileirejä, isoskoulutusta, nuoria ympäri Suomea kokoavia Riihisleirejä, nuorten aikuisten talkootoimintaa ja leirejä, musiikkiryhmä Cuminan harjoitusleirejä ja Riihiksen kesäkirkkoja. Lisäksi tiloja vuokrataan seurakunnille, järjestöille, yrityksille sekä yksityisiin juhliin. Päiväkummun sulkeminen talveksi ei aiheuta irtisanomisia Lähetysseurassa.

Leave a Comment