Musiikki ja sanataide valtaavat Suojan Kevätkirmauksessa – esiintyminen on hyvä tavoite harjoitteluun, ihan uusikin soittoporukka estradilla

Starttibändin ja Nuorten Voice -ryhmän yhteisnumeroa harjoittelemassa vas. iida Suhonen (koskettimet), Titania Kainulainen, Noora Nieminen ja Matias Murtoniemi (laulu), Emmi Hämäläinen (kitara), Lilja Murtoniemi (basso) ja Onni Nieminen (rummut). Kuvasta puuttuvat laulajat Aliisa Lasonen ja Saga. Kuva: Riikka Strandman

Runsaan viikon päästä viikonloppuna päästään kolmen vuoden tauon jälkeen viettämään Suojalla perinteistä Kevätkirmausta, ja esiintyvät taiteilijat päästävät ketsuppipullosta korkin irti. Lauantaina on musiikin päivä, joka huipentuu parituntisiin karaoketansseihin, ja sunnuntaina on sanataiteen ja teatterin vuoro.

Musiikkiohjelmaa on luvassa pienin tauoin neljäksi tunniksi, sillä esiintyjiä riittää joka makuun. Kahvion antimistakin pääsee nauttimaan esitysten lomassa.

Musiikit töräyttää alkaneeksi Oskon puhallinyhtye, jota seuraavat Harmoniset Systerit, lasten lauluryhmä Voice of Kids sekä Nuorten Voice. Väliin mahtuu yksinlaulajia, huilun- ja pianonsoittajia sekä ukulelen soittoa, ja mieskuoroakin päivän aikana kuullaan.

Perinteisesti mukana ovat myös yksinlauluryhmäläiset, Haloo Orivesi ja miesten lauluryhmä. Ensimmäistä kertaa Kirmauksen lavalle astelee Oskon uusi ryhmä, Länkipohjan lauluryhmäläiset. Tämä ryhmä syntyi asukkaiden toiveesta viime syksynä. Myös tänä keväänä orivesiläisillä on ollut mahdollisuus jättää omia kurssi-ideoitaan nettilomakkeen välityksellä.

Estradilla käväisee ohjelman loppupuolella myös konkarien muodostama Oskoband, ja ohjelmassa mainitaan myös mystinen ”Hymy”.

Esiintyjälistassa on uutena kokoonpanona myös Starttibändi. Se on syntynyt soitinvalmennuksen jatkeena, kun pitkään soitinvalmennuksessa olleet halusivat jatkaa musiikin harrastustaan ryhmänä.

Kansalaisopiston päätoiminen musiikin suunnittelijaopettaja Riikka Strandman sanoo pitävänsä todella tärkeänä, ettei soittaminen ole pelkkää yksin puurtamista, vaan musiikin harrastajille tarjoutuu mahdollisuus myös yhteismusisointiin, on se sitten klassista tai kevyttä musiikkia.

Oskon ensi lukuvuoden musiikkiryhmiin ilmoittautuminen alkaa taas elokuussa, mutta taiteen perusopetuksen instrumenttiopetukseen on jatkuva haku, eli opetukseen hakeudutaan varasijajonon kautta. Kansalaisopistossa on tarjolla taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää, eli mukaan soittoharrastukseen voi hypätä ihan vasta-alkaja tai soittoa jo aikaisemmin opiskellut musikatti.

Strandman sanoo, että Osko voi myös avittaa bändien syntyä, joka ei muuten ole niin itsestään selvää. Nämä kolme tyttöä ovat kiintyneet omiin bändisoittimiinsa, vaikka kahden soittajan taiteen perusopetuksen pääinstrumentti on ihan toinen soitin.

Kolmen soittimen – pianon, basson ja kitaran – kokoonpanoa Strandman on harjoituksissa täydentänyt milloin milläkin soittimella, nyt soittoa vahvistamaan saadaan myös rumpalipoika. Starttibändi esiintyy yhdessä Nuorten Voicen kanssa ja myös erikseen.

– Koska esiintyjiä on näinkin paljon, jokaiselta kokoonpanolta kuullaan vain lyhyt setti, kahdesta kolmeen kappaletta, Strandman kertoo.

Kun esitykset iltakuuteen mennessä päättyvät, seuraa vielä parituntinen ohjelmaa, johon myös yleisö voi osallistua: karaoketanssit. Ensin laulavat Oskon karaokeryhmäläiset, sitten pääsevät ääneen yleisön joukossa olevat karaoketaitajat. Mukaan voi tulla myös ainoastaan tanssimaan, Suojan tanssiperinteitä vaalien.

Lauantain ohjelmaan on vapaa pääsy, sunnuntain esityksiin peritään pääsymaksut.

Sunnuntaina Kevätkirmausta jatkaa sanataiteen ja teatterin päivä, jonka aloittaa Sanan mahti -ryhmän ja yksinlaulajien esitys. Myöhemmin iltapäivällä nähdään Suojan teatterin estradilla Mielensäpahoittaja.

Leave a Comment