Yrityskylässä opitaan tärkeitä yhteiskunnallisia askelia – yhden päivän vierailu on loistava lisä kouluissa annettavalle yrityskasvatukselle

Oriveden ja Juupajoen kuudennen luokan oppilaat ovat jo useana vuonna päässeet tutustumaan Pirkanmaan Yrityskylään. Vierailun aikana oppilaat astuvat aikuisten saappaisiin ja viettävät päivän kuin olisivat oikeissa töissä. Käytännössä Yrityskylä on siis pieni kaupunki, jossa oppilas työskentelee ammatissaan, saa tekemästään työstä palkkaa sekä tutustuu yritysten ja yhteiskunnan toimintaan.

Yrityskylä ei ole mikään uusi juttu. Ensimmäiset kylät on perustettu jo vuonna 2010. Kylien toiminnasta vastaavan Talous ja nuoret TATin mukaan niissä on vieraillut jo yli 500 000 lasta ja nuorta. Menestystäkin konsepti on niittänyt. Yrityskylä on nimittäin palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa.

Pirkanmaan Yrityskylässä on tarjolla 74 työpaikkaa, joista oppilaat voivat valita omansa. Suosituimpiin niistä järjestetään jo koululla työhaastattelut, joten nuoret koululaiset pääsevät tätäkin taitoa harjoittelemaan lähes aidossa ympäristössä.

Vaihtoehtojen joukossa on niin tuttuja kuin hiukan vieraampiakin ammatteja. Yrityskylän ohjaajat myös pyrkivät ohjaamaan koululaisia heille vieraampiin ammatteihin. Näin voidaan muun muassa purkaa joihinkin aloihin liittyviä ennakkoluuloja, kun koululainen pääsee kokeilemaan työtä oikeasti.

Yhden päivän kestävällä retkellä koululainen pääsee kokemaan ja oppimaan asioita, jotka luokkahuoneessa koettuina voisivat tuntua vähemmän tärkeiltä. On siis hienoa, että Orivesi ja Juupajoki ovat mukana Yrityskylä-toiminnassa. Se rohkaisee nuoria ottamaan yhteiskunnallisia askeleita myös kotiseuduillaan.

Leave a Comment