Orivesiläinen Timo Siukosaari toimi neljä vuotta sotilaspoikana, vaalii edelleen perinteitä

Timo Siukosaari perinnehuoneessaan. Kuva: Markku Rauhalahti

Tammikuussa 92 vuotta täyttänyt ekonomi Timo Siukosaari toimi syksyltä 1941 alkaen neljä vuotta Turun Sotilaspojissa. Pääosan sotilaspoika-ajastaan Timo toimi ryhmän varajohtajana, josta kertoi hihamerkkinä yksi nauha. Vuoteen 1960 asti Timon sukunimi oli Saarinen.

Hän syntyi ja asui ensimmäiset 15 vuottaa Turussa, jossa hänen isänsä Yrjö R. Saarinen toimi maanviljelysinsinöörinä. Sukujuuret ovat kuitenkin vahvasti Orivedellä, jossa hän viettää eläkepäiviään isoisänsä hankkiman Siukolan tilan päärakennuksessa.

Sotilaspoikiin liittyminen oli kymmenvuotiaalle Timolle luonnollista. Kotona hän oli kasvanut isänmaalliseen ajatteluun. Isä oli taistellut ja haavoittunutkin Vapaussodassa ja äiti toimi lotissa. Sotilaspoikatoiminta antoi miehenalulle monenlaista uutta ja kiinnostavaa puuhaa.

Erinäisiä harjoituksia oli syys-, talvi ja kesäkaudella lähes joka viikko. Koulun kesäloma-ajat Timo oli Orivedellä isoisän maatilan töissä. Sotilaspoikien harjoitukset olivat pääosin urheilua ja maastotoimintaa, suunnistus yksi tärkeimmistä.

Ampuivat sankarihautajaisten kunnialaukaukset

Paraateissa oli sotilaspojillakin kiväärit ja sankarihautauksissa he ampuivat kunnialaukaukset. Tarkkuusammuntaakin harjoiteltiin. Sotilaspojat osallistuivat myös erinäisiin työtalkoisiin, muun muassa perunan ja muiden juurikkaiden nostoon ja halkojen tekoon. Työparin päivätavoite oli tehdä pystymetsästä yksi kuutiometri valmista halkoa eli motti. Siinäkin oli tekemistä varsinkin niille, jotka eivät olleet tottuneet ruumiilliseen työhön.

Timo Siukosaari valmistui ekonomiksi vuonna 1955. Hän toimi myynti- ja markkinointipäällikkönä muun muassa Merihuolto Oy:ssä ja Friitala Oy:ssä sekä toimitusjohtajana Hagströmin Nahkatehtaassa¸ joitakin vuosia myös yksityisyrittäjänä. Viimeisin pesti oli vuosina 1987–93 Keski-Pohjanmaan Kauppakamarin toimitusjohtajana.

Timo Siukosaari on ollut mukana sotilaspoikien perinnetoiminnassa Keski-Pohjanmaalla killan perustamisesta 1990-luvulta alkaen. Hän toimi jonkin aikaa killan hallituksessakin.

Timo Siukosaaren sotilaspoikapassi Kuva Siukosaaren arkistosta

Vapaussodan Perinneliiton kunniapuheenjohtaja on kerännyt runsaasti materiaalia noilta ajoilta

Vapaussoturien perinne on myös aina ollut Siukosaaren sydäntä lähellä, olihan hänen isänsä vapaussoturi. Kokkolassa asuessaan hän toimi Vapaussodan Perinneliiton paikallisessa yhdistyksessä, puheenjohtajanakin kymmenen vuotta. Vuonna 1993 hänet valittiin vasta perustetun Vapaussodan Perinneliiton hallitukseen, jossa hän sittemmin toimi puheenjohtajana 2002–2008. Hän on Vapaussodan Perinneliiton kunniapuheenjohtaja.

Siukosaari toimii monessa muussakin isänmaallisessa yhteisössä. Hän osallistuu aktiivisesti Tampereen Suomalaisen Klubin Ruutiukkojen ja Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen toimintaan.

Isänmaallisuus ja perinteiden kunnioitus leimaavat Timo Siukosaaren kotia Orivedellä. Hänen työhuoneensa ja viereinen ”perinnehuoneeksi” nimittämänsä kamari ovat täynnä kirjallisuutta, muistoesineitä, viirejä ja valokuvia. Kuvia on isoisän ajoilta oman perheen neljänteen sukupolveen. Timo elää muistojen keskellä, mutta seuraa nykyaikaakin tiiviisti. Siinä apuna on moderni tietotekniikka.

Markku Rauhalahti

Leave a Comment