Paikallinen edustus eduskuntaan jäi saamatta – mahdollista pieniltäkin paikkakunnilta on kansanedustajaksi nousta

Suomalaiset ovat kantansa sanoneet. Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan toki vasta keskiviikkona, mutta selvää on, että Suomessa puhaltaa nyt perussuomalainen tuuli. Puolue sai kansalaisilta vahvan kannatuksen, ja se kaappasi ison osan Suomesta haltuunsa. Esimerkiksi perinteisesti Keskustan vihreänä loistaneet alueet ovat nyt perussuomalaisten sinisiä. Näin kävi muun muassa Juupajoella.

Vaaleissa ykköspuolueen paikan otti kuitenkin Kokoomus, jonka puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla aloitetaan hallitusneuvottelut. Myös SDP:n kannatus nousi edellisistä eduskuntavaaleista, mutta se joutui nyt tyytymään kolmanteen tilaan.

Paikallisesti eduskuntavaalit olivat myös jännittävät. Mukana oli viisi orivesiläistä ehdokasta ja mahdollisuuksia oli siihenkin, että paikkakunnalta olisi oma edustaja eduskuntaan saatu. Sami Kymäläisen kiri ei kuitenkaan aivan riittänyt.

Pieneltä paikkakunnalta ehdokkaan läpi saaminen ei ole mikään helppo juttu. Omasta kotikunnasta pitäisi saada kerättyä suuri äänipotti ja muualtakin kannatusta pitäisi saada. Myös puolueen menestys vaikuttaa.

Mahdollista pieneltäkin paikkakunnalta on nousta eduskuntaan. Upean tempun näissä vaaleissa tekivät muun muassa Miko Bergbom Sastamalasta ja Olga Oinas-Panuma Pohjois-Pohjanmaalta Pudasjärveltä. Näitä uusia, nuoria kansanedustajia ja heidän toimiaan kannattaa meidänkin seudun asukkaiden seurata.

Leave a Comment