”Jos on pieni kaupunki ja jos ei saa keskitettyä ääniä, sitten käy näin kuin nyt kävi” – Sami Kymäläinen olisi toivonut saavansa enemmän ääniä Orivedeltä, Marjo Mäkinen-Aakula ja Mari Lind sen sijaan iloitsevat omista äänisaaliistaan, mutta puolueiden tulokset harmittavat

eduskuntavaaliehdokas Sami Kymäläinen
Sami Kymäläinen on tyytyväinen puolueen menestykseen muttei omaansa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Sami Kymäläinen on tyytyväinen Perussuomalaisten menestykseen eduskuntavaaleissa, mutta ei omaansa. Hän on pyöritellyt numeroita heti vaalien jälkeisenä aamuna.

– Jäin 69 äänen päähän varakansanedustajan paikasta ja 370 äänen päähän varsinaisesta kansanedustajan paikasta.

Kymäläisen mielestä vaalien tulos osoittaa sen, että pienestä kaupungista on vaikea ponnistaa läpi.

– Sinällään ei se kaukana ollut, mutta kun katselin, miten äänet olivat Orivedellä jakautuneet, siellä on yli 600 ps-ääntä mennyt jollekin muulle kuin meikäläiselle. Jos on pieni kaupunki ja jos ei saa keskitettyä ääniä, sitten käy näin kuin nyt kävi.

– Tokihan äänestäjät valitsevat sen ehdokkaan, kenen haluavat. En tarkoita, että kotikunnan tulisi automaattisesti ratkaista äänen kohde. Itsellä on kuitenkin vakaa usko siihen, että tämä vaalimekaniikka pienten paikkakuntien osalta ei ole ihan kaikille päivänselvää. Saattaa käydä niin, että kotikylän äänten mentyä ulkopuolelle se ehdokaskin jää ulkopuolelle. Osalle kotipaikka on kuitenkin varsin tärkeä.

Fiilikset ovat siltä osin erilaiset kuin edellisten vaalien jälkeen, että Kymäläinen ei ota vielä kantaa siihen, sanooko ehkä kolmas kerta toden.

– Viime kerran jälkeen oli sellainen fiilis, että ehdottomasti lähdetään vielä kokeilemaan, mutta täytyy hetken aikaa pureskella. Tämä on todella kuluttavaa taloudellisesti ja henkisesti. En tällä hetkellä tiedä, lähdenkö tähän rumbaan enää.

Äänimäärän kasvu ilahduttaa

Keskustan Marjo Mäkinen-Aakula on tyytyväinen omaan äänimääräänsä, mutta harmissaan puolueensa tuloksesta.

– Olen erittäin iloinen omasta äänimäärästäni, kun se kasvoi näinä kovina aikoina, Mäkinen-Aakula sanoo.

Hän iloitsee myös Pirkanmaan Keskustan hyvähenkisestä porukasta vaalityötä tehdessä.

–  Oli mukava tehdä tätä kampanjointia.

Puolueensa kannatuksen hän olisi toivonut olevan korkeammalla.

– Tämä meni varmasti pääministerivaaleihin sitten kuitenkin isolta osin. Sekin vaikuttaa.

– Annika (Saarikko) pärjäsi hyvin keskusteluissa, joten toivoin, että kannatus olisi alkanut 12:lla, mutta jäi alle, eikähän se ole hyvä tulos. Se on tunnustettava, mutta tästä sitten vain työtä eteenpäin, hän tuumii.

Marjo Mäkinen-Aakula iloitsee kasvaneesta äänimäärästään edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Hän sanoo, ettei vaivaa päätään vielä seuraavilla eduskuntavaaleilla. Muut luottamustoimet pitävät kiireisenä. Kuva: Anne Kotipuro

Ääniä myös Oriveden ulkopuolelta

Maanantaiaamu valkeni ihan positiivisissa fiiliksissä myös Vasemmistoliiton Mari Lindille.

– Olen tyytyväinen näinkin mittavaan äänisaaliiseen, kun ajatellaan, että ääniä tuli muualtakin kuin omalta paikkakunnalta. Se oli yllätyskin, että Tampereelta tuli näinkin lyhyillä käynneillä ääniä.

Myös hän on jo ehtinyt ruotia omaa tulostaan.

– Mietin, tehtiinkö varmasti kaikki, mitä oli tehtävissä. Joihinkin kuntiin satsattiin enemmän, mutta se ei kuitenkaan ihan tuottanut sellaista satoa kuin odotin. Pyrin, ettei tule nollakuntia, mutta pari nollaa, Punkalaidun ja Kihniö, vielä jäivät. Siinä on petraamisen paikka. Tiesin myös, että edelläni on vahvoja ehdokkaita, joilla on jo pitkä poliittinen kokemus.

Marjo Mäkinen-Aakulan tapaan myös Mari Lind on harmissaan puolueensa puolesta. Lind myöntää pelänneensä etukäteen, että näin käy, mutta olisi toivonut puolueelle kahta paikkaa Pirkanmaalta.

– Tiesin kyllä, ettei helppoa tule olemaan, vaan jokaisesta äänestä on taisteltu ja tehty kovaa työtä, mutta kansa on puhunut. Nyt jatketaan elämää näin ja vedetään vähän happea. Luottamustoimet työllistävät jatkossakin, ja puolueena jatketaan työtä tasa-arvoisemman Suomen ja tavallisen duunarin eteen.

Vaikkei paikka eduskunnassa auennutkaan, Mari Lind iloitsee uusista tuttavuuksista, joita syntyi vaalityön tuoksinassa. – Olen saanut paljon sellaista, mikä olisi jäänyt ilman tätä reissua kokematta. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment