50 vuotta sitten: Sotaveteraanit koolla Eräjärvellä

vanha vuosikerta, Eräjärven Sotaveteraanit
K. R. Mäntysaari puhuu Eräjärven Sotaveteraanien kokouksessa. Oikealla kokouksen puh.joht. Paavo Sinkka ja siht. Eino Seppälä.

”Vaikka täällä kokousta pidettäessä ja edellisen vuoden toimintaa selostettaessa tuntuu työ vaatimattomalta, luvut pieniltä, ei asia ole suinkaan lukujen varassa. Eräjärven Sotaveteraanit on pitäjän asukaslukuun verrattuna maakunnan hyvää keskitasoa, halua auttaa kovaosaisia kohtaloveljiä on ollut jatkuvasti. Itsenäisen toiminnan jatkumiselle ovat kaikki edellytykset edelleenkin olemassa, mutta yhteistyötä naapurien, eritoten Oriveden kanssa voisi laajentaa ja monipuolistaa”, sanoi sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Sakari Sointu tervehtiessään torstaina Eräjärven Erälinnaan saapuneita rintamaveljiä.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Vuosikokouksen avasi osaston pj. Viljo Lahtinen, puheenjohtajaksi valittiin Paavo Sinkka ja sihteeriksi Eino Seppälä. 97 jäsenestä oli vuoden aikana kaksi kuollut. Entiseen tapaan oli avustettu eri tavoin kovaosaisia veljiä. Vuosikertomus ja tilit, samoin talousarvio ja toimintasuunnitelma, jossa kokeillaan eräitä uusia varojenkeruutapoja, hyväksyttiin.

Lahtinen valittiin edelleenkin puheenjohtajaksi ja muutenkaan ei katsottu aiheelliseksi vaihtaa johtoelimiä, sillä osaston piirissä on vakavasti harkittu osaston – mikä ei ole rekisteröity yhdistys – liittämistä Oriveden Sotaveteraaneihin.

Yhdistymis- ja osaston lopettamiskysymystä pohdittiinkin pitkään, ja päätös – myönteinen tai epäävä – pyritään tekemään hyvissä ajoin tänä vuonna. Aloite tähän on syntynyt Eräjärven, ei Oriveden veteraanien piirissä, sanoi Oriveden Sotaveteraanien puheenjohtaja Kaleva Mäntysaari.

Hän painotti, että Eräjärven osasto on elinvoimainen, eikä orivesiläisillä ole suinkaan ilveitä sen lopettamiseksi. On Eräjärven miesten oma asia, mitä tekevät. Lämpimästi heidät otetaan vastaan, jos liitoksesta tosi tulee. Eräjärvellä tulisi silloin toimimaan oma sotaveteraanien toimintapiiri, kuten Orivedelläkin on muutamia.

Mäntysaari selosti myös sotaveteraanien eläkekysymystä todeten, että vaikka ”pää on auennut”, on sotien miehille riittänyt vain murusia rikkaitten pöydiltä. Mikään eduskunnan puolue ei ole halunnut hoitaa asiaa lupauksistaan huolimatta kunnolla. Minimipalkan tapainen eläke olisi kiireesti myönnettävä tositarpeessa oleville, ei varakkaille. –

Eräjärven Martat tarjosivat maukkaat pullakahvit. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 5.4.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment