Alex Gösmanille mitali MM-potkukelkkailussa – kilpapotkukelkan sarviin hän tarttui ensi kertaa vasta kilpailupaikalla, käännöksissä sen ohjaaminen vaatii taitoa

Mitalin potkukelkkailun MM-kisoissa saavuttanut Alex Gösman hankki kilpapotkukelkan vasta kisapaikalta. Kuva: Leena Lähdesmäki

Länkipohjan Irvistystä edustava Alex Gösman on saavuttanut hopeamitalin 10.–11. maaliskuuta pidetyissä potkukelkkailun MM-kisoissa Multialla. Hän tuli toiseksi oman ikäsarjansa ensimmäisessä lähdössä.  Kokonaiskisassa hän tuli viidenneksi.

Yhdeksänvuotias Alex Gösman osallistui potkukelkkakisoihin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, mutta aikoo jatkaa uraansa myös ensi vuonna. Kilpailuvälinekin hankittiin kisapaikalta, ja siihen tutustumiseen jäi ennen starttia vain hetki aikaa.

– Kisapotkukelkka eroaa tavallisesta mummomallista siinä, että kädensijoja kannattelevia aisoja on kahden sijasta vain yksi. Se tekee kilpailukelkasta vaikeamman ohjattavan esimerkiksi käännöksissä. Lisäksi kilpapotkukelkoista puuttuu istuin, esittelee Alex Gösman.

Hänen kelkkansa on kotimaista mallistoa.

– Myös väri on harvinainen, koska sitä ei enää valmisteta.

Monipuolisesti liikuntaa harrastava Alex Gösman on päässyt kokeilemaan kilpavälineensä kaikkia ominaisuuksia oikeastaan vasta menestyksekkään kisan jälkeen.

– Nyt olen harjoitellut potkukelkkailua koulumatkoilla. Matkalla on sekä ala- että ylämäkiä, mutta koko 800 metrin matkan menen täysillä. Muutaman kerran olen kaatunut.

Alex Gösman kertoo, että käännöksissä kilpakelkka on tavallista mummokelkkaa jäykempi. Paino pitää saada kunnolla toiselle jalakselle, jotta kelkka kääntyy. Kuva: Leena Lähdesmäki

Potkukelkkaurheilija viihtyy myös jalkapalloviheriöllä

Potkukelkkailun lisäksi Alex Gösman pelaa myös jalkapalloa Oriveden Tuiskussa.

– Parasta on silloin, kun saa olla maalissa tai puolustaja mutta kyllä hyökkääjänäkin on mukava pelata. Talvisin pelaamme futsalia ja kesällä ulkokentällä. Lisäksi käyn viikoittain jumppakerhossa.

Multialla saavutettu mitali on tällä hetkellä olohuoneen palkintokaapissa. Yksinään sen ei siellä tarvitse odotella, vaan hyllyssä hohtaa myös viime kesänä saatu kultamitali Västilän Voiman kisoista. Siellä voitto tuli juoksussa ja pituudessa.

Hyvän menestyksen innoittamat Alex ja Petri Gösman ovat perustamassa oikein virallisesti potkukelkkailuseura Länkipohjan Irvistystä.

– Mukaan saavat tulla kaikki, myös hieman iäkkäämmät. Sponsoreiksi haluavat voivat ottaa yhteyttä, vinkkaa Alex Gösman.

Voitokkaan kisan jälkeen tunnelma on ollut muutenkin hyvä.

– Äiti oli mitalista todella ylpeä, samoin isä. Myös sisareni Enni oli tyytyväinen, vaikka ei ollut kisamatkalla mukana.

Mitalia on juhlittu myös koulussa.

– Kaverit ovat olleet mitalista ylpeitä. Juhlassa rehtori Minna Kinnunen piti puheen, juotiin mehua ja syötiin muffineita.

Kotiväen ja kavereiden ohella mitalisti kiittää tuesta myös pappaansa.

– Kyllä jalkapalloharkkojen jälkeen on parasta se, kun mennään papalle syömään ja saunaan.

Kilpapotkukelkka on virtaviivaisen näköinen kapistus, eikä siinä ole penkkiä matkustajalle. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment