”Päivä kerrallaan tässä mennään, onneksi omatoimisuus on edelleen tallella” – kolme vuosikymmentä asiakaspalvelutyössä viihtynyt Oriveden vanhin täyttää jo 105 vuotta

Valoisa ja pirteä Helvi Helander täyttää tänään 21. maaliskuuta 105 vuotta. Vasemmanpuoleisessa kuvassa seinällä lapset pieninä. Kuva: Anne Kotipuro

– Eipä tässä ihmeitä kuulu, päivä kerrallaan mennään. Onneksi pystyn omatoimisesti liikkumaan rollaattorin kanssa ja huolehtimaan itsestäni, mitä nyt hoitajat jalkoihin siteitä vaihtavat. Kuulo vain on vähän heikentynyt, kertoo Oriveden vanhin, tänään tiistaina 105 vuotta täyttävä Helvi Helander syntymäpäivänsä aattona huoneessaan Einonkodilla.

Lue lisää: Helvi Helander, 103, leipoo yhä itse pikkuleivät – Oriveden vanhin asuu tyytyväisenä kotonaan ja nauttii pikku puuhastelusta

Hän on asunut siellä nyt toista vuotta ja siihen asti eleli yksin kotonaan Tapulinrinteessä. Poika kävi siellä viikoittain ja hoiti samalla kauppa-asiat, kuten nyt vierailee Einonkodillakin. Tyttäret asuvat kauempana. Lapsillakin on jo lapsenlapsia, vanhin parhaillaan armeijassa.

– Mikäs minun on ollessa, kovin hiljaista täällä Tähtiniemessä vain nyt on, kun muut osastot muuttivat jo Orvokkikotiin. Onneksi meillä on sentään askartelua täällä, on jotakin tekemistä. Kirjoneulevillapaitoja tein aikanaan useammankin, sukkien kutomisesta en niinkään välittänyt, hän kertoo.

Einonkotikin tyhjenee loppuvuodesta – asiat kyllä järjestyvät

Einonkotikin tyhjenee loppuvuodesta, kun Kaupintielle valmistuu senioritalo.

– Vähän kyllä epäilen, pystymmekö me täällä olevat sinne asettumaan, siellä kai pitäisi paremmin itse pärjätä, mutta mitä sitä vielä suremaan, Helander sanoo luottaen siihen, että asiat kyllä järjestyvät.

Hattukauppaa viimeksi Orivedellä pitänyt ja kolme vuosikymmentä modistina työskennellyt Helander on ikänsä asiakaspalvelua tehnyt ja luonteeltaan seurallinen. Kun kahvit ja syntymäpäivän tiikerikakusta maistiaiset tuonut hoitaja kertoo, että hänelle on tarjottu vakipaikkaa, Helander riemastuu niin, että nousee tuolistaan halaamaan hoitajaa.

– Tämä uutinen oli kyllä ihan paras syntymäpäivälahja, hän tokaisee liikuttuneena lempihoitajalleen.

Helvi Helander tiivistää, että optimistinen luonne on häntä aina vienyt eteenpäin ja Jumalan huolenpito auttanut elämässä. Optimismia on varmasti tarvittukin, kun hän vuonna 1952 jäi leskeksi kolmen pienen lapsen kanssa, joista nuorin oli silloin vasta kolmevuotias.

Toimeentulo oli joskus tiukassa, kun lapsilisää sai 12 markkaa lapsesta ja sekin tuli vain kerran kolmessa kuukaudessa, mutta ruokaa pöytään aina löytyi ja perheen yhteishenki vain lujittui.

Keskiviikkona einonkotilaiset pääsevät äänestämään eduskuntavaaleissa, kun vaalitoimikunta poikkeaa talossa. Helvi Helander on jo hyvissä ajoin katsonut itselleen mieluisan ehdokkaan. Ajankohtaisia asioita hän seuraa edelleen, mutta television katselu ei enää kiinnosta.

Omasta kodistaan Helander toi Einonkotiin mieluisia kalusteita ja tauluja seinille. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment