OrPo haki voiton Hämeenlinnasta eikä antautunut – torjunnat menivät kotijoukkueelle, mutta OrPon syötöt purivat ja vastaanottokin parani avauserästä, joten tiistaina kohdataan taas Orivedellä

Ada Aronen (vas.) lyö läpyt Emilia Putkisaaren kanssa taas yhden pistesuorituksen jälkeen. Edessä Daria Butkevych, jolla tällä kertaa pisteitä toiseksi eniten joukkueessa. Kuva: Ari Keskinen

Ensimmäisen puolivälieräkohtaamisen rökäletappion ja perjantaisen niukan tappion jälkeen saattoi yksi jos toinen OrPon kannattaja ajatella, että sunnuntain pelissä Hämeenlinna lyö puolivälierille sinetin, vaan eipä näin käynytkään.

Vaikean ensimmäisen erän jälkeen OrPo nakersi Hämeenlinnan Lentopallokerhon itseluottamusta hankalilla syötöillä ja onnistui viemään pelin viidenteen erään, jota se johti alusta loppuun. Riemukkaan voiton jälkeen joukkue kiitti pitkin aplodein heihin uskoneita ja rynnisti kentän laidalle yhteiskuvaan kannattajien kanssa.

OrPo voitti veitsi kurkulla pelatessaan 2–3 (25–15, 25–27, 25–19, 17–25, 10–15), joten ottelusarja jatkuu tiistaina Orivedellä.

Ensimmäisessä erässä OrPon vastaanotto tökki pahasti, eikä yksin Emilia Putkisaarella, jonka tuskaista nostoyritystä joukkuekaverit tässä seuraavat. Kuva: Ari Keskinen

Ensimmäisessä erässä vastaanotto tökki pahasti

Ensimmäisen erän jälkeen harva olisi tohtinut ennustaa voittoa, sillä kotijoukkue karkasi pahimmillaan 13–2 johtoon. Ensimmäisen aikalisän päävalmentaja Andrea Carasi otti jo tilanteessa 5–0, ja seuraavan juuri HLK:n 13. pisteen jälkeen.

OrPon puolella pallot eivät nousseet, joten passitkikn jäivät epätarkoiksi. Etenkin libero Emilia Putkisaarta pommitettiin lujasti. Hänen vastaanottonsa oli pelin alussa erittäin epävarmaa, mutta onneksi se koheni illan mittaan.

Toisen aikalisän jälkeen alkoi hidas nousu, ja Andrea Carasi koetti myös pelaajavaihtoja. Liberon paikalle vaihdettiin nuori Petra Lehtinen. Passari Piper Matsumoto sai väistyä tilanteessa 15–4, ja passityylin vaihduttua seuraavat pisteet merkittiin OrPolle. Taija Kaukoranta saikin passata pelin loppuun asti. Kentälle kutsuttiin myös Annukka Paloniemi.

Toiseen erään OrPo tuli jo aivan toisella ilmeellä ja otti erän alussa neljän pisteen kaulan, mutta siten kotijoukkue tuli rinnalle ja meni ohikin. Vielä tilanteessa 19–19 erä olisi voinut kääntyä kummalle tahansa, mutta jokunen sopivaan paikkaan osunut ässä auttoi asiaa ja kasvatti itseluottamusta. Jatkopalloille menneen erän päätti Ada Aronen nelospaikalta.

Aroselle ennätyspisteet, onnistumiset tsemppasivat muitakin

Ilta oli Ada Aroselle aivan erityinen, sillä hän teki ottelussa yhden pelin henkilökohtaisen piste-ennätyksensä, 30/+23. Hän oli osaltaan luomassa henkeä koko joukkueeseen, joka taistelikin uhrautuvasti joka pallosta.

OrPon parhaan pelaajan palkinnon saanut Ada arveli pelin jälkeen, että OrPo onnistui erityisesti torjuntapuolustuksessa, ja pelaajat onnistuivat sijoittumisessa. Aivan kaikkia Jenny Mosserin kanuunahyökkäyksiä ei saatu pelattaviksi, yllättävän monta kuitenkin.

Arosen ohella onnistujiin lukeutuivat myös Daria Butkevych pistein 20/+11. Koska hänet pidettiin tiukasti pihdeissä, Dashan onnistumiset painottuivat vaikeisiin syöttöihin, mutta silloin kun hän pääsi hyökkäämään, pallo yleensä päätyi lattiaan. Samoin Oona Viljanen oli edelleen hyvällä pelipäällä, pisteitä 15/+9.

Kotijoukkue oli pitkälti Jenny Mosserin varassa, pisteitä sunnuntaina 32/+20. Seuraavaksi parhaat pistenaiset Helena Elbaek (12/+10) ja Odette Ndoye (11/+3) jäivät kauas hänestä.

Daria Butkevych on kauden mittaan vaikeuttanut syöttöjään huomattavasti, mutta verkolla vastustajat ovat yhä useammin pitäneet tehokasta hyökkääjää nikin tarkasssa vartioinnissa, että hyökkäyspiestietä ei ole tullt samaan tahtiin kuin alkukaudesta. Kuva: Ari Keskinen

Kolmoserä kotijoukkueelle taas yllättävänkin selkeästi

Ada Aronen tunnusti pelin jälkeen, että toisen erän erävoitto oli OrPolle henkisesti hyvin tärkeä. Kahden hävityn erän jälkeen pitkältä tauolta olisi varmasti ollutkin hankala palata.

Siihen nähden kolmas erä oli silti OrPolle tuskaisen näköistä, kun koko ajan oltiin pienellä ja vähän isommallakin takamatkalla, lähes 10 pisteen päässä.

Myös puolustuksen sormikosketusten tai niiden puuttumisen vihellykset herättivät jatkuvaa hämmästystä myös yleisön joukossa. Toivoa sopii, että tuomarit ne läheltä paremmin havaitsivat.

Erän päätti Jenny Mosser sellaisella hyökkäyksellä, ettei vastapuolella ehditty kissaa sanoa.

Neloserän alkupuolella Arosella jälleen hyvä vaihde päällä

Neljäserä alkoi melko tasaisena, mutta tilanteesta 5–3 eteenpäin osui Ada Aroselle taas useampi peräkkäinen onnistuminen, joiden turvin OrPo lähti pienelle karkumatkalle. Siihen mahtui terävä hyökkäys, parikin ässää samalla syöttövuorolla, sekä kolmas vaikea syöttö, joka vain vaivoin nousi. Hämeenlinnan aikalisä katkaisi syöttöputken, mutta tehovaihde oli taas löytynyt, ja OrPon hyvä ote kantoi erän loppuun asti.

Noin 650 katsojaa pääsi siis jännittämään viidenteen erään vietyä ratkaisua. Perjantaina Kerho oli viitoserän vahvempi alusta lähtien, nyt sitä lähti viemään OrPo päättäväisin ratkaisuin, joten Hämeenlinnan valmentaja Giovanni Torchio joutui ottamaan ensimmäisen aikalisän jo tilanteessa 0–4 ja seuraavan numeroissa 4–9.

OrPon etumatka oli koko ajan 4–5 pistettä, mutta kuten hyvin tiedetään, se on täysin kurottavissa kiinni, jos onni kääntyy. Nyt etumatka pidettiin, ja jo toinen ottelupallo toi tulosta.

Liisa Rinta-Tassin isä Tuomo. äiti Marita ja sisar Salla olivat ajaneet peliä katsomaan Kurikasta asti, toiknenkin sisar Espoosta. Viidennessä erässä tunnelmat olivat näin korkealla. Kuva: Ari Keskinen

Kannustajia tuli kaukaakin, Orivedeltä kuitenkin yllättävän vähän

Turhaan eivät esimerkiksi Liisa Rinta-Tassin vanhemmat ja sisko olleet ajaneet peliä katsomaan Kurikasta asti, toinen sisar Espoosta. Muuten Oriveden kannattajat olivat silmämääräisesti kovin pieni vähemmistö, kun matkakaan ei tuon pidempi ole.

Tilastot kertovat, että OrPo pommitti vaikeita syöttöjä, sillä ässät kirjattiin vieraille 6-14 – samoin syöttövirheet 5–10. Torjunnoissa kotijoukkue oli parempi 9–4 ja hyökkäysprosentissa lievästi 44–40.

Meteli Hämeenlinnan Loimua Areenalla oli kovempi kuin Orivedellä, joten jos kannustuksella vieraita yritetään tiistaina horjuttaa, on orivesiläisyleisön nostettava selvästi volyymia. Sunnuntai-ilta osoitti, että Suomen Cupin voittajajoukkuekaan ei ole voittamaton.

Illan päätteeksi kuultiin myös tieto, että OrPo on solminut päävalmentaja Carasin kanssa jatkosopimuksen ensi kaudesta. Hyvin alkanutta työtä ei haluta jättää yhteen kauteen ja aloittaa taas nollapisteestä jonkun toisen kanssa. Kakkosvalmentajan tilanne on vielä avoinna.