Voiko ilmastotoimille painaa jarrua?

Helmikuun lopulla uutisoitiin, että suomalaisten into vaatia poliitikoilta ilmastotoimia ja tehdä niitä omassa elämässä on laskenut vuoden 2019 eduskuntavaaleja edeltävästä ajasta. Viime kyselyssä 70 prosenttia vaati ilmastonmuutoksen hillintää hallitusohjelmaan, nyt 61 prosenttia. Olemme nähneet välissä koronapandemian, Venäjän brutaalin hyökkäyssodan Ukrainassa ja hintojen rajun nousun, joten tulos ei yllätä. Olivat elinolosuhteet ja muut huolet millä mallilla tahansa, ilmastokriisi etenee, ja yli puolet suomalaisista vaatii edelleen toimia sen hillitsemiseksi. Syitä ilmastotoimien jarrutukselle ei ole. Erityisesti nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, onhan kyseessä heidän ja tulevien jälkipolvien tulevaisuus.

Aikuisten tehtävänä on luoda lapsiin ja nuoriin tulevaisuudenuskoa. Suomi on ilmastonmuutoksen vastaisen työn edelläkävijämaita. Olemme muun muassa luopumassa fossiilienergiasta ja kehitämme jatkuvasti vähäpäästöisiä ratkaisuja. Kun vertaa Suomea moniin Euroopan maihin, on täällä muun muassa jätehuolto ja kiertotalous edistyksellistä. Niin tulee ollakin: meillä on näin mahdollisuus edistää ilmastonmuutosta hillitsevän teknologian vientiä.

Kaikesta hyvästä työstä huolimatta on ymmärrettävää, että ilmastokriisi ja ympäristöongelmat huolettavat, onhan kyse globaalista ongelmasta. Monesti Suomen roolia ilmastonmuutoksessa vähätellään. Meitä on vain 5 miljoonaa, ei päästöillämme ole väliä. Jos kaikki maailmassa ajattelisivat, ettei juuri meidän päästöillämme ole väliä, ei kukaan tekisi mitään. Siksi jokaisen on osallistuttava ja esikuvia tarvitaan, jotta visiot muuttuvat todeksi.

Ilmastokriisistä huolestuneet nuoret kaipaavat lähelle aikuisia, jotka ottavat heidän huolensa vakavasti, vähättelemättä. Omien empiiristen havaintojeni mukaan huoli on huomattavasti pienempää, kun lähipiirissä on aikuisia, jotka ovat kiinnostuneita nuorten ajatuksista ja jotka tekevät arjessa ilmasto- ja ympäristömyönteisiä ratkaisuja, jokainen parhaansa mukaan. Tarvitsemme myös päättäjiä, jotka sitoutuvat puolustamaan viisaita ilmasto- ja ympäristöratkaisuja. Merkittävimmät ilmastoteot tehdään lainsäädännön voimalla. Toivoa ei suinkaan kannata vielä menettää!

Stiina Lahikainen

kaupunginvaltuutettu (vihr.)

eduskuntavaaliehdokas

Kangasala

Leave a Comment