Taike tukee harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaa yli 800 000 eurolla – Hyytiälän metsäasemalle yksi suurimmista rahoituksista: taidetta tehdään näkyväksi ja kuuluvaksi

Kalle Hermansson ja Jere Nieminen Villi Vyöhyke -yhdistyksestä kylvämässä siemeniä marraskuussa 2022 Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella. Asemalle toteutetaan alueen biodiversiteettiä vaaliva Kyläniitty lähialueelta kerätyistä siemenistä. Kuva Ulla Taipale

Taiteen edistämiskeskus, lyhyesti Taike, rahoittaa 33 kulttuurihanketta harvaan asutulla maaseudulla. Avustuksia jaettiin muun muassa yhteisö- ja ympäristötaiteeseen. Hankkeet painottuvat Itä- ja Pohjois-Suomeen, mutta yksi suurimmista rahoituspoteista, 90 000 euroa, kohdistui Juupajoelle, tarkemmin sanottuna Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalle.

Helsingin yliopiston saama Ilmakehätieteiden keskuksen (INAR) saama avustus kohdennetaan Ilmastopyörre-taideohjelmassa syntyneen taiteen näkyväksi ja kuuluvaksi tekemiseen.

Avustuksella rahoitetaan esimerkiksi uusia taideteoksia taustoittava podcast, suunnistukseen ja taiteeseen luotaava työpaja, taide&tiede -videokatselmus ja opastettuja kierroksia metsäaseman taidenäyttelyyn ja tutkimusasemalle.

Hyytiälän metsäasemalle toteutetaan myös seuraavan kolmen vuoden aikana alueen biodiveristeettiä vaaliva Kyläniitty. Niitylle kylvetään harvinaisempia, niin sanotun vanhan kyläkulttuurin kasvilajeja, jotka ovat paikallista ja seudullista alkuperää. Villi Vyöhyke ry on kerännyt niityn viime kesänä metsäaseman lähialueilta ja ensimmäine n kylvö tehtiin viime marraskuussa.

Taideohjelman kuraattorina toimii projektipäällikkö, taiteen maisteri Ulla Taipale, joka kuratoi ja koordinoi taide&tiede -sisältöjä, siis näyttelyitä, uusia teostuotantoja, taiteilijaresidenssejä ja työpajoja Hyytiälän metsäasemalla.

Käytännön kenttäkurssit saaneet rinnalleen huipputiedettä ja taiteilijaresidenssin

Metsäasemalla on tehty monitieteistä luonnontieteellistä tutkimusta yli 25 vuoden ajan. Vielä pidempään, 1900-luvun alusta tähän päivää saakka, asemalla on opittu metsänhoitoa käytännön kenttäkursseilla.

Nykyään Hyytiälässä kohtaavat metsänhoito ja metsä-, ilmakehä- ja ilmastotutkimus. Lisäksi kesäkuun lopussa metsäasemalla avautuu pääasiassa ulkotiloihin sijoittuva pysyvä taidenäyttely, joka ammentaa paikan erityisluonteesta; tieteestä, historiasta ja metsäluonnosta.

Hyytiälän metsäasemalla on vuodesta 2012 toiminut myös taiteilijaresidenssi, jossa on työskennellyt tutkimuksesta ja paikallisesta luonnosta aiheita ammentavia taiteilijoita.

Ensi kesän näyttely kutsuu yleisön metsään, josta kulttuurimme on lähtöisin

Taidetta ja tiedettä yhdistävä Ilmastopyörre-taideohjelma alkoi vuonna 2012. Asemalla syntynyt taidekokoelma avataan suuremmalle yleisölle kesällä 2023 näyttelyssä, joka toteutetaan Alfred Kordelinin säätiön myöntämän apurahan avulla. Ilmastopyörre-ohjelmaa ovat tukeneet myös Koneen Säätiö, Ilmakehätieteiden keskus INAR sekä Hyytiälän metsäasema.

Vielä nimeämätön näyttely kutsuu yleisön metsään, josta kulttuurimme on lähtöisin, kuten Taipale muistuttaa.

– Asemalle toteutettavat teokset ovat monitaiteisia: ääni- ja ympäristötaidetta, installaatioita, tekstiilitaidetta, valokuvia ja veistoksia, hän kertoo Ilmastopyörre-taideohjelman nettisivuilla.

Harvaan asutuille maaseutualueille yhteensä viisi miljoonaa euroa kolmella eri kierroksella

Hakemuksia tuli kaikkiaan 211, ja avustuksen sai 33 yhteisöä. Rahoitusta voi käyttää vuoden 2024 loppuun.

Merkittävä summa tuli myös naapuriin. Ruoveden kunta sai 43 000 euroa monimuotoisen kulttuurin vahvistamiseen ja taiteilijoiden työllistämiseen.

Juttua on muokattu 16.3.2023 klo 16.09: Lisätty juttuun kaksi kuvaa.

Villi Vyöhyke-yhdistyksen jäsenet keräävät iso- ja pikkulaukun siemeniä kesällä 2023 Vilppulassa. Kuvassa Kalle Hermansson, Essi Kupari, Sonja Rapo ja Anna Tuominen. Kuva: Jere Nieminen / Villi Vyöhyke ry

Leave a Comment